faltra 13.04.2019 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Witam,Jestem właścicielem działki budowlanej oraz współwłaścicielem w udziale 1/4 części działki stanowiącej drogę wewnętrzną. Prywatna droga łączy drogę publiczną asfaltową z moją działką. Skrzynka elektryczna znajduje się przy drodze publicznej ale na terenie prywatnej drogi. Chciałem poprowadzić kabel elektryczny od skrzynki elektrycznej do mojego domu. Chciałbym to zrobić we własnym zakresie tzn zamówić koparkę, ułożyć kabel w dole. Następnie elektryk przyłączyłby kabel do skrzynki elektrycznej. Generalnie mam pytanie czy potrzebuje geodetę do wyznaczenia wykopu na kabel. Czy jest on jednak zbędny jeśli robię to na prywatnej drodze i działce, czyli już za skrzynką elektryczną. Jeśli chodzi o sam wykop to plan mam taki:1. Wykopać dól na ok 70 cm głębokości. 2. Położyć w nim kabel elektryczny oraz bednarkę. Być może też kabel telefoniczny.3. Przykryć to wszystko folią aby nie trafić na kabel przy późniejszym kopaniu. Czy plan wygląda ok. Macie jeszcze jakieś dodatkowe sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.04.2019 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 składałeś wniosek do ZE? dostałeś wytyczne podłączenia do "skrzynki"? Tam jest złącze kablowe ZK czy ZK i miejsce na licznik?Masz pozwolenie na podłączenie się do tego złącza? Ta "skrzynka" na pewno jest dla Ciebie do podłączenia? Sądząc po wielkości udziału w drodze, jest jeszcze trzech chętnych. Budowa w drodze instalacji elektrycznej, nie ważne jakiej drodze, wymaga pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.04.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Na działce której jesteś wlaścicielem, niezgodność wykonania przyłącza z projektem jest najczęsciej uznawana jako zmiana nie istotna (pod pewnymi warunkami). Tu jesteś jednym z kilku współwłaścicieli, więc na tak ulgowe traktowanie nie licz. Geodeta jest niezbędny do wytyczenia i do pomiaru po wykonaniu. Przekonanie o celowości zatrudnienia geodety może byc kosztowne. W przenośni i praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 13.04.2019 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 składałeś wniosek do ZE? dostałeś wytyczne podłączenia do "skrzynki"? Tam jest złącze kablowe ZK czy ZK i miejsce na licznik?Masz pozwolenie na podłączenie się do tego złącza? Ta "skrzynka" na pewno jest dla Ciebie do podłączenia? Sądząc po wielkości udziału w drodze, jest jeszcze trzech chętnych. Budowa w drodze instalacji elektrycznej, nie ważne jakiej drodze, wymaga pozwolenia na budowę. Tak składałem wniosek do ZE. Podpisałem z nimi umowę o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej. W efekcie założyli mi skrzynkę, w której jest ZK i miejsce na licznik. Według tej umowy wychodzi że mogę się do skrzynki podłączyć (tzn. podłączać będzie elektryk, który da na to papiery). Bardziej chodzi mi czy na tej prywatnej drodze mogę sobie wkopać kabel samemu bo właściwie nie jestem pewien. Udziały w drodze ma rodzina więc od ich strony o nic się nie martwię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.04.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 gdybyś kopał i prowadził po swojej działce, to śmiało możesz tak zrobić. Niestety nie wiem jak jest w przypadku drogi . Na pewno musisz uzyskać zgodę współwłaścicieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 13.04.2019 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 gdybyś kopał i prowadził po swojej działce, to śmiało możesz tak zrobić. Niestety nie wiem jak jest w przypadku drogi . Na pewno musisz uzyskać zgodę współwłaścicieli. Mały update: droga podzielona jest na 2 działki. Każdy ma 1/4 udział. Pozwolenie mam od współwłaścicieli. Właśnie czytam moje pozwolenie na budowę z domu i tam napisane jest: "zatwierdzam projekt budowlany i udzielam pozwolenia na budowę dla inwestorów X i Y obejmującego budowę: - budynku mieszkalnego wraz z instalacjami wewnętrznymi - zewnętrznych doziemnych instalacji: ***** kanalizacji sanitarnej ***** wlz energi elektrycznej do realizacji na działce o nr ewid ... (tutaj podane numery mojej działki gdzie buduję dom oraz numery działek które są drogą prywatną)". Mam rozumieć że właśnie mam pozwolenie na poprwodzanie kabla elektrycznego w tej drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.04.2019 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Pozwolenie masz, powinieneś (= masz obowiązek ) wykonac to według projektu. A propos rodziny: Wiele lat temu w leśnych ostępach Dolnego Śląska, mieszkała sobie rodzinka, liczebności nie pomnę. Chyba drobiazgu było mnóstwo, chałupina ciasna a gruntu wokół mieli co nieco, więc sposobem gospodarczym zaczęli budowe nowego domu. Jak to w lesie bywa, nikt sie zbytnio kwitami nie przejmował, budowa posuwała się do przodu i wnet zamieszkali w nowym. W międzyczasie gdzieś na wschodnich rubieżach jakiś wujek czy stryjek popadł w kłopoty (szczegółów już nie pamietam), poratować krewniaka to obowiązek, więc zaprosili bo miejsce jest , niechaj przyjeżdża. Wujek sie zjawił, rozgościł, nawet chyba pomógł w wykończenówce i wszystko byłoby cacy. Niestety powadzili się o jakiś drobiazg, awantura się zrobiła kosmiczna, krewniak się odgrażał a potem wcurwił i podkablował gdzie trzeba, że Kowalscy postawili dom bez pozwolenia. Oczywiście groźba rozbiórki, grzywna oraz innych niepodzianek wiele. Na tym etapie słyszałem te historię. Tak oto wychodzi się z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 14.04.2019 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Dzięki za wasze odpowiedzi. Dużo mi rozjaśniliście. Okazuje się że projekt na kabel i wszystkie pozwolenia mam. Tak więc mogę położyć kabel. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę geodetę wezwać tylko do pomiaru po wykonaniu? Chciałem się przesunąć moim kablem o 20 cm do pierwotnej wersji na mojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.04.2019 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Twoje ryzyko jak tę pierwotną wersje wyznaczysz na gruncie i w jaki sposób odmierzysz te 20cm od pierwotnej wersji. Racz zauważyc, że geodeta nie mierzy od istniejących płotów . Historyjek o oszczednościach na zatrudnianiu geodety i o tym co z tego wynikło, znam na pęczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 24.04.2019 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Do autora tematu - powinieneś załączyć mapkę z wrysowaną proponowaną trasą kabla i istniejącym złączem. Tak fachowo rozwiązuje się kwestie "terenowe", inaczej to luźne gadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 25.04.2019 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Dzięki waszym odpowiedziom już wszystko zostało wyjaśnione. W poniedziałek kopanie kabla. Wszystko będzie zgodnie ze sztuką. Mam dodatkowe pytanie. Chciałem jeszcze położyć kabel telefoniczny i/lub przyszłościowo światłowód aby mieć internet po kablu. Jakiego typu powinny być to kable? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.04.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Jakiego typu powinny być to kable? Najbardziej uniwersalny będzie typu AROT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faltra 28.04.2019 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Najbardziej uniwersalny będzie typu AROT. Czyli sugerujesz zakopać teraz rurkę osłonową a później dodać kabel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts