Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brzydki zapach w domu

roxboro

Recommended Posts

Dzien dobry

Potrzebuje pomocy co zrobic aby z domu usunac brzydki zapach jak stechlizna.Kilkanascie miesiecy temu zamieszkalismy w tym domu i od dwoch tygodni jestesmy w podrozy i odkrylismy,ze wszystkie nasze rzeczy smierdza specyficznym zapachem staroci,smierdzi doslownie wszystko-odziez,walizki a nawet plastic w maszynce do golenia.Jak mieszkalismy to tego nie czulismy,dopiero zmiana srodowiska unaocznila nam to.

Dom to typowa kostka z lat 70-tych,caly czas byl i jest zamieszkaly,w korytarzach stara boazeria z poczatku lat 80-tych, podlogi z desek na belkach drewnianych, w pokojach stare mebloscianki z lat 70-tych,w domu nie ma wilgoci.

Bylbym bardzo rad za jakielkolwiek sugiestie od czego zaczac aby wyeliminowac ten zapach.

Dziekuje za wszelkie rady

stare mebloscianki z lat 70-tych... prawie 50 lat kurzu , zapachów .... jakieś wykładziny, fotele - czyli meble z tkaninami?

Ostatnio odnawiałam fotele u mojej Mamy - starocie pewnie miały lat ponad 30... mimo czystego domu.. meble "obdzierałam" z materiałów typu tkanina i gabka na trawniku - dopiero po dokładnym umyciu wniosłam je do domu.

Kostka, płaski dach czyli marny ciąg z definicji.

Mieszkacie, oddychacie czyli wilgoć jest bo być musi. https://dom.wp.pl/wilgoc-w-domu-jak-sie-jej-pozbyc-6098122059461761a

Jeśli budynek ma słabą wentylację i ściany, meble i podłogi przeszły charakterystycznym zapachem, to zwalczanie zapachu będzie trwało długo. Najpierw trzeba poprawić wentylację, potem wietrzyć, wietrzyc, wietrzyć a na końcu wymieniac co sie da. Za rok , dwa zmienicie zapach domu. Może.

Walczyłem z takim zapachem kilka lat. W domku zawsze wszystko śmierdziało. Pranie dywanów, ozonowanie itd nie przynosiło efektów. Dach szczelny, woda nie przeciekała do środka. Odsuwałem wszystkie meble, żeby sprawdzić obecność pleśni, czy też grzyba. I nic.

I w końcu stwierdziłem, że to nieszczelności w kanalizacji. Powoli sączące się powietrze z kanalizacji latami spowodowało ten stan domku.

Wyremontowałem łazienkę, łącznie z rurami kanalizacyjnymi. Problemem był murowany brodzik. Nie było dostępu do syfonu i nie można było sprawdzić połączenia odpływów. Problem wyziewów zniknął.

Usunąłem także wszystkie stare ubrania, kołdry itd. Czyli przy okazji zrobiłem porządek.

Pozostał mi odkurzacz piorący i ozonator:)