ngreen 15.04.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Wrzucam schemat, który rozrysowałem w GIMP-ie. Mam dom, dwie kondygnacje. Każda kondygnacja to oddzielna strefa. Chciałbym z wami skonsultować pewien schemat sterowania. Kocioł będzie miał ustawioną pewną stałą temperaturę np 30 st C, który ma podawać do sprzęgła. Do sprzęgła będą podłączone dwie pompy, każda do obsługi odpowiednio strefa I oraz strefa II. Zastanawiam się, aby zakupić dwa termostaty np od Tech-a lub Salus-a np. Planuję aby to działało na takiej zasadzie, że jak dana temperatura zostanie osiągnięta, to sygnał wyłączy pompę. Gdy temperatura będzie spadała, to pompa zostanie uruchomiona. Najlepiej byłoby to jakoś dodatkowo wysterować (pytanie jak), że gdy żadna z pomp nie jest uruchomiona, to kocioł się wyłącza. Schemat Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez ngreen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Pomysł slaby przez bezwładność podłogówki. Mi po odpaleniu ogrzewania z mocą z 6x większą, niż obciążenie cieplne w danej chwili po 25 minutach grzania temperatura podłogi spadła. Zanim zaczęła rosnąć i ogrzewać pomieszczenie upłynęło jeszcze trochę czasu. Za to długo po wyłączeniu temperatura i podłogi, i powietrza dalej rosła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.04.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Pomysł slaby przez bezwładność podłogówki. Mi po odpaleniu ogrzewania z mocą z 6x większą, niż obciążenie cieplne w danej chwili po 25 minutach grzania temperatura podłogi spadła. Zanim zaczęła rosnąć i ogrzewać pomieszczenie upłynęło jeszcze trochę czasu. Za to długo po wyłączeniu temperatura i podłogi, i powietrza dalej rosła. W domu kol. homelogic rosła, rosła az urosła ponad zadaną o 0,1 oC, a to rosniecie bynajmniej nie było dlugie. Fakt ze była to podłogówka wodna, a regulacja była ciągła tzn okresy załączenia i wyłaczenia siłownika były kilkuminutowe. Wracając do meritum czasami steruje tak własnie podłogówką a wahania temperatury w miejscach zainstalowania termostatu rowne sa histerezie tego termostatu. Uwazam ze pomysł nie jest słaby ale tylko dwa termostaty to taka wersja oszczednosciowa w stosunku do regulacji strefowej. Uprzedzając Twoje zastrzezenia wynikające z nadmiernego teoretyzowania takie układy działają tak jak opisałem powyzej, cokolwiek bys o tym sądził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Uprzedzając Twoje zastrzezenia wynikające z nadmiernego teoretyzowania takie układy działają tak jak opisałem powyzej, cokolwiek bys o tym sądził Ależ to czysta praktyka i pomiary. W tym wątku wrzucałem pomiary z kilku różnych źródeł dowodzących bezwładności podłogówki To Ty teoretyzujesz i nie podajesz danych pomiarowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.04.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Ależ to czysta praktyka i pomiary. W tym wątku wrzucałem pomiary z kilku różnych źródeł dowodzących bezwładności podłogówki To Ty teoretyzujesz i nie podajesz danych pomiarowych. Skoro to czysta praktyka to ile wykonałes układów o których mowa, na pewno ani jednego, ja kilkanascie. Poniewaz nie jestem cały czas przy regulatorach opieram sie na obserwacjach uzytkowników, a te mówia o tym co napisałem. Zadasz dowodu, nie spisywałem ich spostrzezen i obserwacji i nie potwierdzał tego notariusz. Te uklady istnieją i działają, Ty takiego nawet nie widziałes. Przypominam caly czas mowa o podłogowce wodnej, dwóch regulatorach i dwóch pompach obiegowych. Jezeli masz taki ukłąd podaj swoje spostrzezenia, jezeli nie masz to i tak wiesz lepiej jak działa od tych którzy go posiadają. Pogratulowac wiedzy. Cały czas twierdze ze minąłes sie sie z powołaniem, teoria sterowania nie ma dla Ciebie tajemnic, za ze praktyka rozmija siez teorią to tylko szczegół. A tak przy okazji to u Ciebie grzanie trwało ok 1 godz., ja z kolei obsrerwowałem działanie regulatorów i siłowników, one zalączały sie na kilka, czasem na kilkanascie minut, po co az cala godzina. NIc dziwnego ze po tak długim okresie nieprzerwanego grzania temperatura bedzie rosła. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Skoro to czysta praktyka to ile wykonałes układów o których mowa, na pewno ani jednego, ja kilkanascie. Rozmawiamy o robieniu, czy o działaniu? Ile pomiarów wykonałeś? Jakie masz doświadczenie i dane? Zadasz dowodu, nie spisywałem ich spostrzezen i obserwacji Nie chcę spostrzeżeń. Chcę dane (pomiary) ktorę podważą te, ktore podawałem (z trzech źródeł - tylko jedne moje). A tak przy okazji to u Ciebie grzanie trwało ok 1 godz., ja z kolei obsrerwowałem działanie regulatorów i siłowników, one zalączały sie na kilka, czasem na kilkanascie minut, po co az cala godzina. Ach czemuż to się po kilku minutach wyłączały? Nie mów, że w tym czasie podniosła się temperatura powietrza choćby o 0,5*. Na pewno takie taktowanie jest nie do osiągnięcia prostym termostatem mierzącym temperaturę powietrza w pomieszczeniu. Zacytuje speców, którzy mają dużo większe doświadczenie a wnioski takie, jak moje na podstawie dostępnych danych pomiarowych (nie opinii typu "jestem zadowolony, jest ciepło:) Wyobraźmy sobie, że zaczynamy właśnie dostarczać ciepło do pętli grzewczych. Temperatura w pomieszczeniu przyrasta, jednak wyłączenie przez termostat nastąpi dopiero po osiągnięciu +20'C temperatury powietrza. Do tego czasu grzejnik podłogowy otrzymał jednak większą "porcję" energii, która została skumulowana w masie betonu lub anhydrytu otaczającego rury grzewcze. Co dzieje się dalej? Termostat rejestruje przekroczenie progu 20'C i wyłącza dopływ wody grzewczej, ale temperatura w pomieszczeniu nadal rośnie. Dlaczego? Ponieważ podłoga nadal oddaje energię, którą zakumulowała. Dochodzi do przegrzania pomieszczenia - załóżmy do 21'C. Skoro w pomieszczeniu jest cieplej, niż ustawiono na termostacie siłowniki pozostają zamknięte. Podłoga i pomieszczenie wychładzają się. Temperatura spada do wartości załączenia tj. 20'C -1'C histerezy = 19'C. W tym momencie nastąpi otwarcie siłowników, jednak dostarczona energia, ze względu na bezwładność podłogi zostanie przekazana do pomieszczenia po pewnym czasie. Tymczasem temperatura w pomieszczeniu nadal spada - wynosi już 18'C i stabilizuje się. Po chwili zaczyna następować powolny przyrost temperatury, aż do momentu wyłaczenia spowodowanego przekroczeniem progu zadanej na termostacie wartości. Źródło Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.04.2019 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Rozmawiamy o robieniu, czy o działaniu? Ile pomiarów wykonałeś? Jakie masz doświadczenie i dane? Nie chcę spostrzeżeń. Chcę dane (pomiary) ktorę podważą te, ktore podawałem (z trzech źródeł - tylko jedne moje). Ach czemuż to się po kilku minutach wyłączały? Nie mów, że w tym czasie podniosła się temperatura powietrza choćby o 0,5*. Na pewno takie taktowanie jest nie do osiągnięcia prostym termostatem mierzącym temperaturę powietrza w pomieszczeniu. Zacytuje speców, którzy mają dużo większe doświadczenie a wnioski takie, jak moje na podstawie dostępnych danych pomiarowych (nie opinii typu "jestem zadowolony, jest ciepło:) Wyobraźmy sobie, że zaczynamy właśnie dostarczać ciepło do pętli grzewczych. Temperatura w pomieszczeniu przyrasta, jednak wyłączenie przez termostat nastąpi dopiero po osiągnięciu +20'C temperatury powietrza. Do tego czasu grzejnik podłogowy otrzymał jednak większą "porcję" energii, która została skumulowana w masie betonu lub anhydrytu otaczającego rury grzewcze. Co dzieje się dalej? Termostat rejestruje przekroczenie progu 20'C i wyłącza dopływ wody grzewczej, ale temperatura w pomieszczeniu nadal rośnie. Dlaczego? Ponieważ podłoga nadal oddaje energię, którą zakumulowała. Dochodzi do przegrzania pomieszczenia - załóżmy do 21'C. Skoro w pomieszczeniu jest cieplej, niż ustawiono na termostacie siłowniki pozostają zamknięte. Podłoga i pomieszczenie wychładzają się. Temperatura spada do wartości załączenia tj. 20'C -1'C histerezy = 19'C. W tym momencie nastąpi otwarcie siłowników, jednak dostarczona energia, ze względu na bezwładność podłogi zostanie przekazana do pomieszczenia po pewnym czasie. Tymczasem temperatura w pomieszczeniu nadal spada - wynosi już 18'C i stabilizuje się. Po chwili zaczyna następować powolny przyrost temperatury, aż do momentu wyłaczenia spowodowanego przekroczeniem progu zadanej na termostacie wartości. Źródło I okazuje sie ze Twoja teoria nijak nie pokrywa sie z praktyką. Nie mierzyłes ani jednej wodnej podłogówki, ja obserwowałem ich wystarczajaco duzo sterowanych temostatami i siłownikami. Klienci co raz czesciej pytają o termostaty z jak najmniejszą histerezą nawet 0,1 oC (szkoda ze tak mało ich na rynku) dlatego tez instaluję termostaty z histerezą 0,2 lub 0,25 oC. Wg Ciebie taka histereza jest zbedna bo nie wystepuje teoretycznie, praktyka jest zupelnie inna, ale to trzeba widziec w realu. Moze odwiedz kogos kto ma regulatory strefowe w małą histerezą i koniecznie wodną podłogówką zobacz jak działają. Dobrze ze moje regulatory nie wiedzą ze sie nie da uzyskac tak małą histerezą i faktycznie ją uzyskują. Co do opinii to widziałem jak działają termostaty i zadne cytaty nie są mi potrzebne. Ich autorami są zapewne Tobie podobni teoretycy ktorzy nie widzieli rzeczywistego działania takiego regulatora. Opnie typu "jestem zadowolony jest mi ciepło" zachwaj dla siebie, nie rób ze mnie idioty ktory nie o czym pisze. Regulacja ciagła trmperatury polega na uzupelnianiu strat ciepła i dozowaniu energii mozliwie najmniejszymi porcjami. Nie jest to grzanie akumulacyjne. Dlatego tez przy małej histerezie cykl załacznia/wyłacznia bedzie zwykle kilku lub kilkunasto minutowy. Oczywiscie w zaleznosci od czynników zewnetrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 16.04.2019 03:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Zastanawiam się, aby zakupić dwa termostaty np od Tech-a lub Salus-a np. Planuję aby to działało na takiej zasadzie, że jak dana temperatura zostanie osiągnięta, to sygnał wyłączy pompę. Gdy temperatura będzie spadała, to pompa zostanie uruchomiona. Najlepiej byłoby to jakoś dodatkowo wysterować (pytanie jak), że gdy żadna z pomp nie jest uruchomiona, to kocioł się wyłącza. Sprawdzi się tylko termostaty z małą histerezą(0,1 max 0,2 stopnia) Jeśli chodzi o stronę pierwotną układu to kocioł raczej będzie zmierzał do utrzymania temperatury nawet jeśli pompy po stronie wtórnej przestaną pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.04.2019 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Sprawdzi się tylko termostaty z małą histerezą(0,1 max 0,2 stopnia) Jeśli chodzi o stronę pierwotną układu to kocioł raczej będzie zmierzał do utrzymania temperatury nawet jeśli pompy po stronie wtórnej przestaną pracować. Kocioł jezeli nie bedzie odbioru ciepla po prostu wyłaczy sie. Sprawdzi sie i przy wiekszej histerezie, nawet i 0,5 oC. Skad pomysl ze ma byc histereza max 0,2 oC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G69 17.04.2019 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Jak komuś pasuje różnica jednego stopnia między wyłączeniem a załączeniem pompy obiegowej to ok.Ale chyba lepiej mieć na wszelki wypadek bardziej czuły termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 17.04.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Ja mam termostaty z histerezą 0,5 oC, ale mają też logikę i "uczą" się kiedy otwierać/zamykać siłowniki, co widać czasem jak np. zadana jest temp. 21,5 oC, a pomimo tego ze na termostacie są 22oC to cały czas jest otwarty obie, lub odwrotnie - przy 21 oC jest zamknięty (sterownik uznał, że podłoga się nagrzała i oddaje teraz zgromadzone ciepło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts