Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu a podzial na 2 osobnych włascicieli

Lukadus

Recommended Posts

Witam mam problem tzn. Moja Mama posiada dom i dzialke ktora skladala sie z 6 ciu malych dzialek na 1 z nich znajduje sie jej dom a 5 tych mniejszych o dzialek o calk pow. 8 ar przepisała mi i Mojej Żonie bysmy mogli sie wybudowac lecz mogla powstac tylko rozbudowa. Wiec zrobilismy projekt rozbudowy o lokal mieszkalny nr 2 . Calkowicie niezalezny budynek wszystkie 4 sciany nie sa zlaczone ze starym budynkiem Mamy mur ogniowy miedzy budynkami budynek wybudowany na naszej dzialce a po oddaniu do użytku wlascicielem domu i naszej rozbudowy jest Moja Mama . Czyli wychodzi na to ze dzialka nasza ,projekt na nas ,kredyt na nas , A dom po rozbudowie Na Mame i tutej moje Pytanie : Co zrobic by madrze to rozdzielic Zeby Mama zostala Wlascicielka Swojego Domu a My Swojego najlepiej zeby pominac juz Notariusza i Geodete . Jak myslicie jak to rosadnie rozwiazac

w projekcie byly nr dzialek ale rowniez jest napisany nr dzialki Mamy a w gminie widza to jako jedna bryłe i po mimo ze rozbudowa jest na naszej dzialce

Czyli zbudowaliście dom na innej działce, niż stało w projekcie i na PnB?

Chyba bez rozgarniętego prawnika który pochyli się nad dokumentami nie dostaniesz sensownej porady.

Według projektu dom jest na nas tzn ta rozbudowa ale jest to niezalezny budynek i stoi na naszej dzialce ale do odbioru w nadzorze inwent. Powykonawcza musiala byc na rozbudowe tak jak w projekcie i w starostwie widza to jako powiekszenie budynku istniejacego czyli tego Mamy .na naszej dzialce .

Zaświadczenie o samodzielnosci lokali (operat sporządza osoba z uprawnieniami do samodzielnych funkcji w budownictwie), jesli macie taki operat i lokale NIE są jeden nad drugim czyli można je podzielić płaszczyznami pionowymi, to należy dopisać was do własności nieruchomości. Czyli nieruchomość będzie miała dwóch współwłaścieli: mama i wy jako współmałżonkowie. Potem na podstawie art. 95 p.1 >> http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19971150741/U/D19970741Lj.pdf (podział niezależnie od ustaleń MPZP) geodeta dokonuje podziału nieruchomości (każda część musi posiadać dostęp do drogi publicznej). Decyzja podziałowa trafia do EGiB, potem do KW i jesteście każde na swoim.

Chodzi tez o to by najlepiej pominac juz Notariusza i geodete gdyz dzialka przed powstaniem budynku byla juz nasza . A po budowie budynek jest Mamy Ale na naszej dzialce .Slyszalem kiedys o projekcie podzialu wykonywanym przez architekta i ze wtedy z tym do Starostwa tylko dokladnie nie wiem o co chodzi

"Przeniesienie własności nieruchomości powinno mieć formę aktu notarialnego" - jedna z form opisowych art. 158 KC http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19640160093/O/D19640093.pdf

Z komentarzy wynika, że niezachowanie takiej formy przeniesienia własności skutkuje nieważnością umowy.

Ty coś chłopie mieszasz.

Wychodzi na to, że dokumentacja budowy była niezgodna ze stanem faktycznym lub coś wykonaliście niezgodnie z przeznaczeniem.

Więc nie oczekuj rozwiązania na forum. Papiery w garśc i do adwokata.

Nic nie jest mieszane tylko chyba jest problem z czytaniem ze zrozumieniem ...Dzialka przed powstaniem rozbudowy byla przepisana na mnie notarialnie po przepisaniu . Zaczol Powstawac projekt budowy na nas ! ale wymogi gminy nie pozwalaly na budowe odrebnego budynku mogla powstac tylko rozbudowa o lokal mieszkalny nr 2 ( ale ta rozbudowa jest w wersi niezaleznego budynku ) i w projekcie jest rozbudowa ( rozbudowa na NAS i na MOJEJ DZIALCE ) a po zakonczeniu budowy i oddaniu do urzytku w Gminie widza to tak Ze powiekszyl sie budynek Mamy o moja rozbudowe ktora jest Na Nas i Na mojej dzialce . I w Gminie i w Starostwie Wlascicielem Jest Moja Mama i Po mimo ze jest to na Mojej dzialce .I chodzi o to ze co zrobic bym w Kw.od dzialki mial wpisany swoj budynek .

I tak kupy się nie trzymi. Wychodzi na to, że oddzielając się ogniomurem wybudowaliście nie samodzielny budynek, lecz lokal przynależny do budynku mamy. Załóżmy, że tak było w projekcie. Jeśli tak, to jakim cudem na działce waszej a nie na działce właściciela budynku? Chcieliście obejść prawo (MPZP), to teraz macie zonk.

Lokal może mieć dowolnego właściciela - jest "oderwany" od ziemi.

Ale powtórzę, że budynek nie może być przedmiotem odrębnej własności. Przynależy do gruntu, na którym stoi.

Albo idź do prawnika z dokumentami, albo wrzuć tutaj, co stoi w KW poszczególnych działek, co w KW wydzielonego lokalu, co w ewidencji gruntów, co w pozwoleniu na budowę i inwentaryzacji powykonawczej.