Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

razem z narzeczoną jestesmy na końcowym etapie wyboru projektu. Mamy sporą działkę i podobają nam się domy parterowe. Priorytetem była przysypialna łazienka/garderoba oraz 2 pokoje dziecięce. Wreszcie znaleźliśmy dwa projekty które nam się pdobają ale nie potrafimy zdecydować który będzie lepszy. Nie przedłużając, oto one:

Arteo: https://www.extradom.pl/projekt-domu-arteo-BSE1083

Parterowy4: https://www.extradom.pl/projekt-domu-parterowy-4-WAH1871

Osobiście mam obawy że budowa projektu Arteo wyniesie nas więcej niż Parterowy4, który ma prostszy układ i dach. Ponadto w tym drugim więcej światła wpada do wszystkich pomieszczeń, dlatego ze względów finansowych skłaniam się do zrezygnowania z Arteo mimo że jest ładniejszy. Ogólnie planuje zrezygnować z aranżacji poddasza i budowy schodów. Co wy myślicie? Może macie jakieś uwagi do tych projektów,możecie doradzić coś na co nie warto zwrócić uwagę? Wady takich domów? Proszę o pomoc.

• 2 weeks później...
Dzięki za zainteresowanie. W obu przypadkach garaż będzie od strony północy (odbicie lustrzane). W Arteo troche mniej światła po południu, ale tagedi nie ma. Ogrzewanie jeszcze nie wiemy, prawdopodobnie gazowe, bez rekuperacji. Mamy już odłożone 200k dlatego pora już mieć projekt wybrany.

bez rekuperacji.

Przemyśl to. Przy sensownie ocieplonym jak na dzisiejsze czasy domu wentylacja grawitacyjna oznacza straty ciepła ponad 2 większe, niż przy rekuperacji. I komfort takiej ilości świeżego, przefiltrowanego powietrza, jaką chcesz.

Moje zdanie akurat odwrotne, Parterowy 4 ładniejszy :)

Rezygnując ze schodów można tam przeorganizować strefę wejścia i przejście do garażu (bo tak jak na oryginale to ta "szatnia" niepraktyczna jest) plus trochę powiększyć spiżarkę o ile takie pomieszczenie wam potrzebne (bo na projekcie to spiżarka ma wymiary symboliczne - ot taka głębsza szafka).

Rekuperacja to mega komfort (brak zimnych przeciągów z wentylacji, świeższe i mniej zapylone powietrze). Grunt dobrze zaprojektowana i wykonana.

Również bardziej podoba mi się parterowy 4.

Co do układu rzutu, to oba domy są dosyć wygodne, ale i drogie....chociażby przez garaż w bryle i dosyć duży hol, ok 16m2, te metry kosztują tak jak te w pokojach, dlatego jak nie macie wielkiej kasy, lepiej poszukajcie jeszcze innego projektu lub stwórzcie razem z architektem projekt indywidualny.

• 1 year później...
Witam, oba wyglądają efektownie z zewnątrz, co do rozkładu w środku może się nie będę szczegółowo wypowiadać, ale na pierwszy rzut oka część dzienna wydaje mi się trochę za mała, zwłaszcza w Arteo te 27m2 to dla mnie lipa. W Parterowym 4 dla odmiany rzut strychu jest lekko przerażający - olbrzymia powierzchnia i na pewno niepotrzebna. Na samo ocieplanie stropu albo jeżeli ktoś będzie chciał jednak użytkować poddasze w połaciach dachowych pójdą hektary wełny, płyt GK do wyszlifowania etc.... Duże parterówki są na pewno megawygodne, ale ja bym celował w jakiś projekt bez masywnego stropu i bez poddasza. Jeżeli plan miejscowy dopuszcza dach płaski (wiem, to marzenie ściętej głowy w większości przypadków), to wybrałbym coś meganowoczesnego z płaskim dachem zasypanym żwirem. Przy tej powierzchni domków i z tak rozczłonkowanym rzutem oba przykłady ekonomiczne nie będą. Trzeba patrzeć też na powierzchnię zabudowy (ponad 200m2), bo ta użytkowa koło 120m2 to nie wszystko ;-)

• 1 year później...