Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzna pompa ciepła - najlepsze meisjce na montaż

aston84

Recommended Posts

Mylisz się i to bardzo - często jest mocowana na ścianie.

Ale z mondrym lepiej nie dyskutować...

Z mądrym czasem tak.

A ty mylisz się jeszcze bardziej. Montaż do konstrukcji budynku jednostki zewnętrznej jest błędem. Ma tak zamontowane u siebie ( egzemplarz pokazowy) .Budynek z płyt betonowych i suporeksu . Słychać po przeciwnej stronie budynku w sypialni ( PC DAIKIN 16)

Beton dobrze przenosi dźwięki i drgania.

Możliwe, że masz źle założone tłumiki drgań (lub ich nie masz(.

Daikin powinien być cichy.

Bezpieczniej i lepiej jest lokalizować jednostki zewnętrzne na fundamencie na gruncie + tłumiki drgań.

• 2 weeks później...

Witam,

Usytuowanie jednostki zewnętrznej pompy ciepła w zależności od modelu powinno być w odległości mniejszej niż 30 metrów od jednostki wewnętrznej. Należy także zachować ok. 6 metrów wolnego miejsca przed parownikiem, ponieważ wszelkiego rodzaju przeszkody mogą powodować zwiększenie poziomu hałasu. Ze względu na szum wydzielany przez urządzenie dobrze jest również pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od okien. Pompy ciepła marki Junkers-Bosch posiadają wbudowane zabezpieczenie przenoszenia drgań na konstrukcję budynku. Sprężarka montowana jest na gumowych podkładkach. Podstawa urządzenia również posiada izolację, a cała pompa stoi na gumowych nóżkach. Dzięki temu nie jest wymagane stosowanie dodatkowej warstwy wibroizolacyjnej w fundamencie.

Przy okazji zachęcam do sprawdzenia oferty pomp ciepła marki Junkers-Bosch. Znajdują się w niej sprawdzone powietrzne pompy ciepła z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress, które posiadają jeden z wyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: https://www.junkers.pl/produkty/.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam,

Przy prostopadłym montażu jednostki zewnętrznej będzie problem z zabezpieczeniem jej przed deszczem/śniegiem oraz wszystkie wewnętrzne komponenty i obudowa zostały zaprojektowane do montażu równoległego na ścianie. Taki montaż jest również najprostszy i jednostka zewnętrza wygląda wtedy najładniej. Pompę można montować w oddaleniu od budynku (max 30m) gdy nie ma możliwości przy ścianie.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers - Bosch

Dziękuję wszystkim za informacje, dużo mi to dało do myślenia

Zawsze powietrzne pompy ciepła, które widziałem u ludzi wyglądały tak

http://www.pompyciepla-podhale.com.pl/images/gallery/resize/Pompa_Ciep%C5%82a_008.jpg

Teraz wiem, ze są inne opcje, zrozumiałem wady takiego montażu i w sumie nie chodzi tylko o głośność i wibracje.

Swoją drogą czytałem, że rury prowadzące od jednostki zewnętrznej do wewnętrznej najlepiej powinny mieć poniżej 30m, ponieważ powyżej zaczynają mocno rosną straty energii.

Jest jeszcze aspekt finansowy. Jednostka montowana na elewacji traktowana jest jako element trwały budynku i ma VAT na montaż 8%. Jednostka wolnostojąca jest niezależnym urządzeniem na zewnątrz i na montaż jest 23% VAT.

Jednostka montowana na elewacji traktowana jest jako element trwały budynku i ma VAT na montaż 8%.

Jednostka wolno stojąca jest niezależnym urządzeniem na zewnątrz i na montaż jest 23% VAT.

Jeszcze większe problemy są jak będziesz chciał ubezpieczyć PC ;

- bez problemu wchodzi w zakres ubezpieczenia budynku przy opcji I,

- natomiast przy opcji II- należy ja ubezpieczyć oddzielnie, dodatkowo,

Pompa na zdjęciu j/w jest zamontowana za blisko ściany, czytaj ;

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek

-ja mam tak ;

PC-PW 1 (2).jpg

Mokra Plama .jpg

Edytowane przez Andrzej5101

Jest jeszcze aspekt finansowy. Jednostka montowana na elewacji traktowana jest jako element trwały budynku i ma VAT na montaż 8%. Jednostka wolnostojąca jest niezależnym urządzeniem na zewnątrz i na montaż jest 23% VAT.

Takie podejście, jak to część jednego urządzenia, jest co najmniej dyskusyjne. Ale przecież jednostka wewnętrzna kosztuje złotowkę - więc nie ważne, jaka stawka.. Wewnętrzna kosztuje kilkanaście tysięcy.