Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o poradę. Zawnioskowałem o przyłączenie energii elektrycznej 15 kW. W projekcie mam wytyczne 14 kW. Czy muszę to zmienić, czy w projekcie to jedynie wartość minimalna? Wybieram się właśnie z warunkami podłaczenia do zakladu energetycznego i nie wiem czy to zmienić czy zostawić.

Przy 13kW prawdopodobnie (dopytaj w swoim ZE) zabezpieczenie będzie 20A. 14-16kW - 25A. A to jest realny problem, jak można obciążyć jedną fazę. Moc pobierana jest uśredniana na 15minut i u mnie rekord to jak dotąd 16,5kW przy kumulacji grzania - jednocześnie odpalone 7kW kabli, 6kW grzałek w bojlerze, pralka, zmywarka, piekarnik i normalne rzeczy.

Ciekawa jest ta tabela ale chyba nie zawsze się sprawdza.

Ja mam moc przylączeniową 10kW a moje bezpieczniki przedlicznikowe to 32A. :)

Za licznikiem mam 16A.

i wszystko sie zgadza, z tym, ze Ty patrzysz od strony zasilania-elektrowni, a ZE patrzy i opisuje od strony domu. To co w.g Ciebie jest przed licznikiem, dla ZE jest za licznikiem, a to co w/g Ciebie jest za licznikiem, do dla ZE jest przed licznikiem.

Ja np. mam zabezpieczenie zalicznikowe 40A, prze licznikiem 25A a moc przyłączeniowa 14kW. Opis w/g nomenklatury ZE

16A jest do mocy 10kW a Ty tyle masz., czyli wszystko się zgadza.

.........

tutaj jest schemat:

http://www.etipolam.com.pl/images/userfiles/pl-PL/ETI%20POLAM/Wsparcie%20Techniczne/Artykuly/Artykuly2/42_07-2009%20Etimat%20T.pdf

I w tym opracowaniu nazywają to ogranicznikiem mocy i znajduje się on przed licznikiem od strony zasilania.

...............

no to u mnie na wsi wszystkie skrzynki licznikowe sa zupełnie inaczej podłączone.

W/g tego opracowania jest Z2->Z3->licznik, a u mnie na wsi i nie tylko (a w zasadzie wszędzie gdzie widziałem ) jest Z2->licznik-> Z3.

Z2 i licznik jest plombowany, Z3 już nie. i Ty też tak masz.