Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poleci ktoś dobry tartak z drewnem na więźbę - suszonym i porządnym ?

Adamek_lon1

Recommended Posts

Witam ponownie. Dziękuję za dotychczasowe porady.

Obecnie stoję przed problemem zamówienia materiału na więźbę dachową. Projektant napisał mi w projekcie, że ma być klasa C-30, ale jeśli o nią pytam w tartaku to wszyscy łapią się za głowę. Max to C-24, ale ok, nie o tym.

Dowiedziałem się, że mokre drewno na więźbę się nie nadaje, a w tartakach tylko takie chcą mi sprzedać. Może ktoś ma namiar na tartak z drewnem suszonym ? Aby wilgotność była poniżej 20% (chyba dobrze kombinuję) ?

Mam jeszcze pytanie. Czy podczas suszenia belki się nie wyginają ? Jeśli tak to co później z nimi ? Można takich nie odebrać ?

Projektant chyba przesadził, albo wziął poprawkę na to, że wszyscy kupują mokre drewno.

Proponuję wpisać w google "tartak suszenie komorowe" i myślę, że znajdziesz takie tartaki w swoim województwie. Zresztą nawet nie podałeś skąd jesteś.

Suszarnie komorowe dobrej jakości zapewniają bardzo dobre drewno. To właśnie mokre drewno suszone na placu budowy powygina się i nigdy nie osiągnie 20%, chyba że leży kilka lat.

• Like 1

Dziękuję Kolego Robinson (tu pytanie, jak w tekście wspomnieć o osobie ? ).

Miasto w okolicy Olsztyna- to tu gdzie mieszkam.

W tartaku właściciel przestrzegał mnie przed suszonym drzewem, że się powygina w trakcie suszenia. Mówił, że lepiej jak schnie po wykonaniu więźby, ale coś mi nie pasuje. Gdyby tak było to każdy by tak polecał, a jest chyba inaczej.

Tak, jest dokładnie odwrotnie. Czyli to jego mokre drewno z tartaku powygina się w trakcie schnięcia na Twoim dachu.

Niestety drewno suszone komorowo jest bardzo drogie, ale jak się chce zbudować dobrej jakości dom, to ani na fundamentach ani na więźbie nie będę oszczędzał.

Na priva dam Ci namiar gdzie będę zamawiał - dowożą chyba w całej Polsce.

Na pewno takich dostawców wysokiej jakości drewna jest więcej w Polsce, i na pewno są też tańsi.

Najważniejsze by drewno posiadało deklarację właściwości użytkowych, bo świadczy o jego jakości. Drewna litego C-30 nie kupisz, może ktoś co najwyżej żeby nie stracić klienta sprzeda Ci C-24 a dokument dostaniesz na C-30. Po prostu zapytaj jaki gatunek drewna dostaniesz w jakiej klasie i gdy ktoś powie, że sosnę w C-30, podziękuj za współpracę.

Największym problemy podczas suszenia jest pękanie elementów, i na to głównie zwróć uwagę.

Dziękuję za odpowiedzi. W tylko jednym tartaku przestrzegali mnie przed drewnem mokrym na więźbę (sprzedają mokre i suszone). Nie wiem czy wbiję się w kolejkę, bo dużo zamówień. Za drewno suszone certyfikowane c-24 cena około 1000 zł za m3. Cena chyba nie najgorsza ? Skoro za mokre krzyczą 800-850 zł.

Co do pęknięć to powiedziano, że jeśli jest rdzeń to pęknie, ale to nie są pęknięcia uniemożliwiające wykorzystanie na więźbę. Ponoć lepiej takie z pęknięciami niż mokre na dach. No ja się nie znam.

Ja kupowałam w tartaku w Napiwodzie, duży tartak, drewno kontraktowane z lasów państwowych ścinane zimą. Sosnowe suszone komorowo. Najdłuższy element 13 m! a to już nie kazdy tartak ma taką suszarnię. Było drożej niż 1000 zł na bank. Ale drewno piękne i więźba piękna, naprawdę warte swojej ceny. Chyba też w Piszu sprzedają suszone ale to już chyba dalej od Olsztyna będzie.
  • Like 1

Za drewno suszone certyfikowane c-24 cena około 1000 zł za m3. Cena chyba nie najgorsza ? Skoro za mokre krzyczą 800-850 zł.
Wręcz podejrzanie niska. Chyba że to netto. Ale nawet wtedy cena jest super.

Czy aby na pewno jest ono suszone komorowo? A może "suszone" na przekładkach na placu obok tartaku?

Proponuję zapytać do jakiej długości są w stanie suszyć drewno?

Niedaleko mojej miejscowości gość ma suszarnię do 5m. :D

Tak, suszenie komorowe. Posiadają dwie komory. Jedna nowoczesna z natryskiem podczas suszenia, max to 5 metrów długości. Druga do chyba 10 metrów, suszenie bez natrysku. Ponadto drewno jest certyfikowane. Kolega w tym tartaku zamawiał więźbę prefabrykowaną, dlatego się nim zainteresowałem. Jestem w kontakcie, zestawienie wysłałem, także czekam na jakieś info.

Chyba też w Piszu sprzedają suszone ale to już chyba dalej od Olsztyna będzie.

A jak nazwa konkretnie ?