Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bufor do kominka z plaszczem wodnym

donvitobandito

Recommended Posts

Zdecydowałem się na założenie kominka z plaszczem wodnym Amelia 24kw BS Deco Lewa. Mam do Was pytanie czy założyć w instalacji 1000 litrowy bufor czy go odpuscic I zastosować wymiennik ciepła oraz sprzęgło?

Buduje dom 230m2, gdzie jako główne ogrzewanie to bedzie piec gazowy 28KW kondensacyjny dwofunkcyjny. W kazdym pokoju podlogowka oraz grzejniki wiszace stalowe. Kominek ma sluzyc jako alternatywne zrodlo ciepla odpalane mniej wiecej w 1/3 okresu grzewczego.

Dzięki z gory za odpowiedz.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Muszę mieć szybę boczną, tu żony już nie przekonam ;)

Dlaczego dodałeś bufor- chodziło o to, że przepustnica za często musiała się zamykać?

Jestem jeszcze przed tynkami wewnętrznymi- zaczynam je za tydzień. Teraz hydraulik wyprowadził mi wodę oraz grzejniki (instalacje) wraz z kompletem rozdzielaczy. Po tynkach będzie montował podłogówkę i piec. Powiedz mi Kolego, czy gdybym się zdecydował już teraz mam kupić ten bufor, czy wystarczy na ostatnim etapie podczas montażu podłogówki? Chodzi mi o to, jak mocno bufor wymusza zmianę sposobu instalacji CO.

No i w sumie jeszcze jedno- czy w wypadku tego kominka, na który się zdecydowałem (z boczną szybą) 1000 litrowy bufor ma sens?

Edytowane przez donvitobandito

Muszę mieć szybę boczną, tu żony już nie przekonam ;)

Dlaczego dodałeś bufor- chodziło o to, że przepustnica za często musiała się zamykać?

Palenie z buforem jest zupełnie inne niż bez. Wrzucasz drewno, rozpalasz od góry, przepustnica na 100% i lecisz na całość do wypalenia wkładu. Czysto, bezproblemowo, przyjemnie. Bez bufora jest kontrolowanie, czy woda nie podchodzi pod 100oC i czy grzejniki nadążają odbierać ciepło, brak możliwości zakręcenia grzejników i zostawienia ciepła na później, gorące wieczory i zimne poranki, ograniczanie powietrza w kominku, czyli brudna szyba i zasyfiony komin. Chociaż u ciebie aż tak źle nie musi być, bo masz gaz i podłogówkę. Niektórzy twierdzą, że w przypadku podłogówki bufor jest niepotrzebny, bo podłoga jest buforem ciepła. Nie jestem do końca przekonany, ale sam podłogówki nie mam, więc nie mogę się wypowiadać.

Sam koszt bufora jest niewielki w porównaniu z całą instalacją, więc tak czy inaczej, moim zdaniem, warto. Tym bardziej, że i tak już więcej przepłaciłeś, dublując grzejniki i podłogówkę we wszystkich pomieszczeniach :p

Poczytaj tu:

http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/

Jestem jeszcze przed tynkami wewnętrznymi- zaczynam je za tydzień. Teraz hydraulik wyprowadził mi wodę oraz grzejniki (instalacje) wraz z kompletem rozdzielaczy. Po tynkach będzie montował podłogówkę i piec. Powiedz mi Kolego, czy gdybym się zdecydował już teraz mam kupić ten bufor, czy wystarczy na ostatnim etapie podczas montażu podłogówki? Chodzi mi o to, jak mocno bufor wymusza zmianę sposobu instalacji CO.

Co do etapów pracy, zapytaj swojego instalatora jak on sobie to rozplanował i kiedy może zrobić. Bufor instalacji zbytnio nie komplikuje, wystarczy w sumie tylko on i jedna dodatkowa pompa (nie licząc pierdół typu odpowietrzniki), ale warto mieć wcześniej zaplanowane gdzie będzie stał i jak pociągnąć tam rurki, żeby nie robić dwa razy tej samej roboty.

No i w sumie jeszcze jedno- czy w wypadku tego kominka, na który się zdecydowałem (z boczną szybą) 1000 litrowy bufor ma sens?

1000 litrów powinno spokojnie wystarczyć, by pomieścić ciepło z jednego pełnego palenia (a to minimum rozsądnego rozmiaru), tym bardziej, że i tak ponad połowa ciepła ucieknie ci przez szybę na salon. Pytanie raczej, czy ma sens planowanie takiego systemu ogrzewania. Moim zdaniem będziesz notorycznie przegrzewał salon i niedogrzewał pozostałych pomieszczeń (sam salon dostanie mniej więcej tyle energii cieplnej z promieniowania, co pozostałe prawie 200m2 z wody), co skończy się tym, że po 2-3 latach przestaniesz używać kominka do ogrzewania, jak sobie zaplanowałeś, a pozostanie ci sporadyczna rekreacja w dość drogiej zabawce. Bez bufora będzie jeszcze gorzej, bo 24KW to baaardzo dużo dla domu budowanego wg współczesnych norm.

Edytowane przez fajnytoster

Obejrzałem sobie jeszcze tą Amelię i wygląda, że zdecydowałeś się na niezły badziew za całkiem spore pieniądze:

- nie ma dolotu powietrza z zewnątrz (tylko w opcji)

- szyba narożna (o tym pisałem wyżej)

- szyba pojedyncza - jeszcze więcej ciepła na salon

- brak wyłożenia paleniska - obniżenie temp. spalania

- niska pojemność wkładu (38 l) - większa możliwość mikrozagotowań

- nie spełnia kryteriów Ekoprojektu

- informacja, że wkład daje średnio 20 kW na wodę i przy tym 4 kW na emisję to ogromna ściema

- szyber na wyjściu do komina zamiast sterowania dolotem

- moc 24 kW - to jak smok w pokoju

- producent o dość wątpliwej reputacji, choć ostatnio podobno z jakością już trochę lepiej

To tyle uwag od laika, decyzję podejmiesz sam.

Dolot powietrza mialbym już przez nich zamontowany fabrycznie. Co do reszty to pelna zgoda.

Jest może zatem jakis wklad, ktory moglibyscie dla mnie polecic? Dwa wymogi, by byl on narozny lewy I posiadal plaszcz wodny.

Co do bufora to mnie przekonales. Powiedz tylko jak masz rozeiazany temat CWU? Biezesz ją z bufora czy z osobnego zbiornika I czy w takim przypadku ten osobny zbiornik też masz polaczony z buforem?

Dolot powietrza mialbym już przez nich zamontowany fabrycznie. Co do reszty to pelna zgoda.

Jest może zatem jakis wklad, ktory moglibyscie dla mnie polecic? Dwa wymogi, by byl on narozny lewy I posiadal plaszcz wodny.

Co do bufora to mnie przekonales. Powiedz tylko jak masz rozeiazany temat CWU? Biezesz ją z bufora czy z osobnego zbiornika I czy w takim przypadku ten osobny zbiornik też masz polaczony z buforem?

Słyszałeś o Defro?

Mam piecokominek z takim wymiennikiem, o którym pisze fajnytoster, ale gdybym miał gaz w domu to bym się w to nie pakował. W razie braku prądu masz unieruchomiony piecokominek i potrzebował byś UPS-a, a skoro już byś miał UPS-a, to co szkodzi podpiąć pod niego zasilanie podłogówki + pieca kondensacyjnego?

Pamiętaj tylko, żeby dobrze dobrać moc paleniska i masę akumulacyjną do zapotrzebowania energetycznego domu, a szybę w palenisku do wielkości i układu salonu.

No ja jestem pewny, albo inaczej po to robię piecokominek żeby był niezależną instalacją niezależną od prądu i gazu, już bez płaszcza wodnego itp.

A odnośnie tej szyby bocznej w nim, to co myślicie o takiej konstrukcji

http://sklep.kominkigp.pl/kominek-akumulacyjny-piec-ze-steatytu-naro%C5%BCny-szyba-boczna-TULIKIVI-JOKKA-1800-L-classic

Jest to ściema, czy model warty swojej ceny?

Jest to prawda. Tylko piecokominek jest niesterowalny, co oznacza, że (jak pisałem wyżej) musisz dobrać jego parametry do domu, który ma ogrzewać. Ta zabaweczka, którą podlinkowałeś jest za słaba i ma za małą masę akumulacyjną. Do tego cholernie droga, no ale stearyt kosztuje ;) Zacznij od ustalenia zapotrzebowania energetycznego Twojego domu. Do niego dopasuj resztę. Do tego trzeba przemyśleć lokalizację kominka w salonie i rozmiar szyby. Im większa szyba, tym większa bieżąca emisja ciepła, a więc większy salon i strefa wypoczynku bardziej odsunięta od paleniska.

Poza tym, jeżeli chcesz mieć piecokominek z szybą boczną, to raczej skłaniał bym się ku projektowi na zamówienie.

A wyglądać może jak chcesz, w granicach rozsądku oczywiście ;) Luknij na sąsiedni temat o piecyku ceramicznym. I na bloga Piotra Batury.

Edytowane przez Krakers70

Zamówię za to piecokominek u niego i myślę, że będę zadowolony:)

!

Sadze ze nie bedziesz zadowolony, nie chodzi o ten konkretny kominek ale o idee (sens) jego stosowania. Przy obecnie obowiazujacych WT kazdy kominek przegrzeje salon, Nie da sie nim sterowac. Jezeli ktos lubi tropiki, niezdrowe zresztą w zimie to jego wybór

asolt ma w pewnym sesie rację, jeśli ktoś lubi 19 stopni w salonie w zimowy wieczór (a są tacy) to piecokominek nie jest dla niego (ja lubię tropiki, i chyba jakoś na zdrowie nie wpłynęło) ;-) Wbrew pozorom piecokominkiem da się sterować choćby ilością opału;-) Podłogówka też raczej słabo sterowalna.

Przy obecnie obowiazujacych WT kazdy kominek przegrzeje salon,

Piecokominek ważący tonę "wchłonie" 1/4kWh na każdy stopień. Czyli wrzucony do niego kilogram drewna podgrzeje go o 4*. Zatem 10kg drewna to ledwie 40* średnio. Dużo cieplej w środku, dużo mniej na zewnątrz. Duża grubość "ścian" przekłada się na spory czas "podróży" ciepła od paleniska do powierzchni i co za tym idzie łagodne grzanie przez długi czas.