ngreen 13.05.2019 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 A więc mamy pewne naczynie w którym znajduje się 154 l wody pod ciśnieniem 1,5 bara. Gdybyśmy wypuścili całą wodę znajdującą się w owym naczyniu. Ile wody trzeba spuścić z naczynia, aby ciśnienie spadło do zera? Dodam, że chodzi o mój układ domowego CO, w którym znajdowało się tyle wody, a przez nieszczelność ciśnienie przez noc spadło do zera z 1,5 bara. Chcę wiedzieć, ile wody wydostalo się i znajduje się pod jastrychem, w warstwie izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2019 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Nie masz naczynia przeponowego? To kilka ml wystarczy - woda jest praktycznie nieściśliwa. Ile zejdzie bardziej zależy od tego, jak instalacja się rozszerzy pod wpływem ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 13.05.2019 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 (edytowane) Tak mam naczynie przeponowe, w wbudowane jest w kotle. Mam beretta mynute green 20 R.S.I. Dodam, że moje CO to dwie strefy grzewcze podłogówki, w sumie 1000m rur 16x2. Wygrzewam jastrych - ciśnienie na kotle to około 1,5 bar. Wygrzewałem w temp do 35 st C, ale gdy podwyższyłem do 40 st, to takie coś się przytrafiło. Dziwne, bo była robiona próba szczelności na 6 bar i nic nie wykazało. Edytowane 13 Maja 2019 przez ngreen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 13.05.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Może masz problem z naczyniem w kotle. Ja miałem taką usterkę w moim kotle (Immergas), spadało ciśnienie. Po wizycie serwisanta, wszystko działa ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.05.2019 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Tak mam, w wbudowane jest w kotle. Mam beretta mynute green 20 R.S.I. Jak pisałem woda jest praktycznie nieściśliwa. Natomiast zmienia znacząco objętość w zależności od temperatury. Jak nie masz naczynia wzbiorczego (czy to otwartego, czy przeponowego) to sobie wytłumacz, co z instalacja robi zwiększenie objętości cieczy. Jeżeli ciśnienie po ogrzaniu wody w instalacji się nie zmieniło, to szukaj tego naczynia - może być wbudowane w kocioł. Wtedy ilość wody jaka wypłynęła z instalacji zależy głównie od tego, ile wody było przy danym ciśnieniu w naczyniu. A jak faktycznie nie masz żadnego naczynia wzbiorczego - to masz głównego kandydata do przyczyny usterki. Fuszerka hydraulika i rozszczelnienie instalacji przez ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 13.05.2019 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Czyli chcesz powiedzieć, że naczynie wzbiorcze w kotle jest zbyt mało wydajne? Bo nie jest w stanie spełnić swojej funkcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ngreen 13.05.2019 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Dzwoniłem do instalatora i naczynie w kotle ma około 4 litry. Przy objętości jaką policzyłem czyli około 150 litrów wody będzie to około zapotrzebowanie na 6 litrów. Przy takiej instalacji montowalibyście jeszcze dodatkowe naczynie wzbiorcze? Wyciek był na odpowietrzniku ( po prostu bokiem, tak jakby gdzieś na spawie uciekała woda). Nie wiem czy to błąd produkcyjny czy jakieś uszkodzenie mechaniczne mogło to spowodować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 13.05.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Potrzebne jest dodatkowe naczynie przeponowe - zamontowane w kotle jest zbyt małe w w stosunku do podłączonej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 13.05.2019 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Może instalacja sie odpowietrzyła przez automaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.05.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Naczynie przeponowe powinno mieć ok 8-10 % objętości wody w układzie czyli dla Ciebie to ok 12 litrów, lub 15 litrów i takie powinieneś mieć zamontowane. Małe naczynie nie będzie w stanie utrzymać wahań wartości ciśnienia w układzie i przy zimnej wodzie będziesz miał 1,5 bara a przy gorącej 2,5 lub więcej. Jednak jego wielkość nie powinna wpływać na spadek ciśnienia do zera. Masz nieszczelność w układzie, naczynie może być dziurawe, któreś połączenie nieszczelne itp itd. Ilość wody w układzie sztywnym (bez naczynia) potrzebna do spadku ciśnienia z 1,5 bara do zera to może być kieliszek - tyle wejdzie wody jak instalacja się napręży bo woda nieściśliwą jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 14.05.2019 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 Może się podłącze. W tamtym roku montowana PC. Na początku ze dwa razy dopuszczałem wody bo ciśnienie było za małe. Później po dwóch tygodniach wywaliła mi przez zawór bezpieczeństwa wodę bo wzrosło powyżej 3 atm. Po tym się ustabilizowała i jest ok.Wyjeżdżałem na majówkę i wyłączyłem PC. Zakręciłem też zasilanie wody przy liczniku. Po powrocie na liczniku od pompy ciśnienie spadło do zera. Musiałem dobić wody aby podskoczyło ciśnienie do ok 1,5 atm. Na dziś ciśnienie wzrosło na około 2,8atm. i tak się utrzymuje. Czy mam się przejmować nieszczelnością, czy jest to raczej rozszerzalność cieplna wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.05.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2019 To oznacza że naczynia przeponowego nie masz, albo jest niesprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts