darek2009 15.05.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2019 Sytuacja jak na rysunku.Przez działkę oznaczoną zielonym krzyżem przebiega podziemny kabel elektr. oznaczony jako eN do dalszych działek. Nie jest kabel żadnej firmy energetycznej (np. PGE itp.) tylko kabel prywatny. Nie wiem skąd tym kablem jest ciągnięty prąd, wiem mniej do której działki idzie ten kabel. Podobno dawno temu dawny właściciel zgodził się na poprowadzenie tego kabla przez działkę. Działka oznaczona krzyżem nie ma żadnej służebności. Czy ten kabel będzie problemem z przyłączem energ. i innymi do oznaczonej działki podczas budowy? Ktoś mi powiedział, że przyłącza nie mogą się krzyżować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 16.05.2019 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Jakby przylacza nie mogly sie krzyżować to by wiekszość nieruchomości ich nie mogła mieć Przyłącza nie mogą iść jedno nad drugim (wzdłużnie) - z wiadomych powodów. Sprawę kabla i tak musisz wyjaśnić - jak nie ma go na mapkach to proszenie się o kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.05.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Sytuacja jak na rysunku.Przez działkę oznaczoną zielonym krzyżem przebiega podziemny kabel elektr. oznaczony jako eN do dalszych działek. Nie jest kabel żadnej firmy energetycznej (np. PGE itp.) tylko kabel prywatny. Nie wiem skąd tym kablem jest ciągnięty prąd, wiem mniej do której działki idzie ten kabel. Podobno dawno temu dawny właściciel zgodził się na poprowadzenie tego kabla przez działkę. Działka oznaczona krzyżem nie ma żadnej służebności. Czy ten kabel będzie problemem z przyłączem energ. i innymi do oznaczonej działki podczas budowy? Ktoś mi powiedział, że przyłącza nie mogą się krzyżować. Jak nie ma żadnej służebności i nie ma go na mapkach to możesz go spokojnie wyciąć. Poprzedni właściciel zgodził się grzecznościowo bez uregulowania statusu prawnego. Pytanie jakie masz stosunki z obecnym odbiorcą tego kabla. Nie widzę tutaj żadnego problemu. Poza tym ten kabel nie istnieje w żadnej ewidencji, więc tylko w trakcie prowadzenia przyłącza przez dystrybutora prądu (Tauron, PGE, czy co tam jest u Ciebie) niemiłe zaskoczenie, ale skrzyżować można bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 16.05.2019 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Ten kabel nie jest PGE ani innej firmy. Jest prywatny. Istnieje na mapce do celów lokalizacyjnych. Mam oficjalne pismo od PGE, że nic tam nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.05.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Pismo do zasilanego właściciela: płacisz za korzystanie z mojego gruntu albo wypad w terminie dwóch tygodni. Realnosć terminu i czas na formalności, to tylko może byc twoja dobra wola. Jeśli warto trzymać z nim sztamę, to wydłuzasz termin po uważaniu. Grunt jest twój i ty stawiasz warunki. Nie daj się podejść że "zasady współżycia społecznego" itp. sraty pierdaty. Pomijam drobny niuans, że nabyłeś nieruchomość z wadą prawną - nieujawnione prawa obce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 16.05.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Bertha współczuję ci, szczerze... Ewentualnie z innej beczki, nie chciałabyś sprzedać trochę jadu? Ponoć ma właściwości lecznicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.05.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 To nie jad, to realia. Pamietaj, że miętkie serce to rzyć twarda. Życie cię nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 16.05.2019 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Wada prawna? Nieujawnione prawa obce? Czy to, że kabel jest na mapce a nie jest PGE , czyli jest prywatny, coś zmienia? Mogę mieć problem z przyłączem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.05.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Właściciel kabla nie jest istotny. Na swoim gruncie masz obce instalacje na które ty nie udzielałeś zgody, których poprzedni właścicel gruntu nie raczył ujawnić w sposób prawem przewidziany (służebność w formie aktu notarialnego, dokument ujawniony w księgach wieczystych: twojej - nieruchomośc obciążona; właściciela działki do której idzie kabel - nieruchomośc władnąca). Zbywający zataił to przed tobą z uwagi na możliwe twoje obiekcje a przecież w akcie notarialnym jest formułka: "zbywający oświadcza że nieruchomosc jest wolna od obciążeń i praw osób trzecich" lub coś o podobnej treści. Akt notarialny był odczytany przez notariusza, potem strony składają podpisy. Sprzedający musiał być pełnoletni (sprawdził to notariusz), czyli świadomie wprowadził ciebie w błąd. I to jest zła wola, która tu skutkuje nabyciem nieruchomości z wadą. W razie wymiany kabla, odbiorca będzie miał problem gdy pokażesz mu paluszek na propozycję dewastacji urządzonego ogrodu lub wjazdu. Ty za to masz pewne ograniczenia w zabudowie i sadzeniu roślinności wysokiej - drzew. Nad starym kablem w projekcie będzie rura osłonowa, wykonasz zgodnie z projektem i będzie dobrze. Twój grunt, twoja sprawa ; ja tylko sygnalizuję nieprawidłowości i zgrożenia. Edytowane 16 Maja 2019 przez Bertha literówka ż na ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 17.05.2019 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Działka nie jest jeszcze kupiona. Sprawdzam ją. I wyszło coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 17.05.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Bez dużej bonifikaty, nigdy bym czegoś takiego nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 17.05.2019 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Dlaczego? Czym to grozi? Jakie mogą być problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 18.05.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Niczym to nie grozi. Nie słuchaj głupot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.05.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Moja gaz idzie przez działka sąsiednią, moja woda też, prąd również, z moje działki idą przyłącza prądu i gazu do sąsiada...... Pitolenie o promocyjnej cenie bo idzie kabelek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.05.2019 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Moja gaz idzie przez działka sąsiednią, moja woda też, prąd również, z moje działki idą przyłącza prądu i gazu do sąsiada...... Pitolenie o promocyjnej cenie bo idzie kabelek .... "Moje" przyłącze też idzie przez obcy grunt, ale wiadomo że po służebności. To znaczy już nie jest moje .... i nic mnie nie obchodzi. @jajmar - nie rozumiesz co oznaczają słowa "nieruchomość wolna od obciążeń i praw osób trzecich"? Obyś się kiedyś nie dowiedział, co to oznacza w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts