betanad 16.05.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Witam, Muszę postawić murek oporowy z pustaka oporowego skarpowego, coś takiego jak pod linkiem poniżej, 1 zdjęcie https://www.olx.pl/oferta/pustak-oporowy-skarpowy-mur-murek-ogrodowy-lupany-palisada-gazon-CID628-IDet7XW.html Mur ma mieć 13 m długości i 1 m wysokości (wymiary pustaka 39x25x19cm (dł/szer/wys)) Jego zadnie to zaparcie skarpy przed osuwaniem. DO środka tego murku będzie wsypany jakiś grys lub mały kamień płukany, nie będzie tam betonu. Rozumiem że taki mur muszę postawić na jakimś fundamencie ... Pytanie na jakim, - jaki głęboki ?- czy może być to suchy beton ?, jeśli taki to jaki to ma być stosunek cementu do piachu i czy musi to być żwir czy miałki piach ? dzięki z góry za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.05.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Wątpię, aby wytrzymał taki mur napór ziemi bez wewnętrznego wiązania. Podmurówka będzie konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betanad 17.05.2019 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Skarpa była usypana jakieś 10 lat temu i jest z gliny, także jest ubita i raczej się nie osuwa. Skarpa schodziła łagodnie bezpośrednio do granicy działki, do ogrodzenia. Na chwilę obecną wyciąłem pas około 2m z tej skarpy przy ogrodzeniu i powstał uskok 1 m i własnie w tym miejscu che postawić murek o którym mowa wcześniej więc sądzę że raczej powinien wytrzymać, bo tak jak wcześniej wspominałem jest juz to teren ubity ... Daltego mam pytanie na na jakim fundamencie to postawić - jaki głęboki ?- czy może być to suchy beton ?, jeśli taki to jaki to ma być stosunek cementu do piachu i czy musi to być żwir czy miałki piach ?czy zrobić fundament z normalnego betonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.06.2019 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 zasadniczo chyba mur oporowy wymaga pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.06.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Na fundamencie o szerokości niewiele większej niż grubość "muru oporowego".Czy "mur oporowy" utrzyma się zależy od tego czym i jak zasypiesz mur oporowy od strony skarpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.06.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Klasyczny mur oporowy z kamienia ma przekrój klina zwężonego ku górze. Składowa środka ciężkości musi być skierowana do zbocza i powinna równoważyć parcie gruntu na mur. Takie stoją setki lat. Nowoczesne konstrukcjie z betonu zbrojonego moga byc smukłe, przy wysokosci 5-6m mają np. 25cm grubości, stopę fundamentową i półki odciążające od strony zbocza na które grunt napierający pionowo zwiększa skłądową parcia poziomego muru na grunt z tyłu. takie konstrukcjie widziałem z bliska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.06.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 To są zwykłe pustaki zasypane "czymś".Nikt tego nie przelicza i nie sięga do wytycznych producenta."Jakoś to będzie" bo widziałem że gdzie to stoi, ładnie wygląda i jest tanie i hand made. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts