Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu dwupietrowego vs. parterowego

Recommended Posts

Tak jak piszesz, jak kto lubi. Zaprojektowalem winde osobowa w domu, taka z parteru na pietro.

Zreszta bywalo ze ze zlamana noga codziennie o kulach 4 pietra w bloku po schodach, a gips od kostki po poachwine...

oczywiście, że wszystko się da. można też do domu na piętro po ścianie wchodzić przez okno ;) jednak jak już budujemy coś dla siebie, kompromisów powinno być jak najmniej ;) ma być WYGODNIE NAM, nie znajomym, nie sąsiadom ani znawcom typu "kolega kolegi ma i mu się nie sprawdza".

wszelkie dywagacje co jest lepsze nie tylko w kontekście schodów ale ogólnie wszystkich spraw budowlanych nie mają większego sensu, ponieważ każdy z nas jest inny. jeden woli ogromny ogród, drugi ma w nosie dbanie i woli mały dywanik z miejscem na grilla, jeden chce mieć 2 piętra i piwnice, drugi 80m2 parteru i tyle. każdy robi wszystko dla siebie.

oczywiście, że wszystko się da. można też do domu na piętro po ścianie wchodzić przez okno ;) jednak jak już budujemy coś dla siebie, kompromisów powinno być jak najmniej ;) ma być WYGODNIE NAM, nie znajomym, nie sąsiadom ani znawcom typu "kolega kolegi ma i mu się nie sprawdza".

wszelkie dywagacje co jest lepsze nie tylko w kontekście schodów ale ogólnie wszystkich spraw budowlanych nie mają większego sensu, ponieważ każdy z nas jest inny. jeden woli ogromny ogród, drugi ma w nosie dbanie i woli mały dywanik z miejscem na grilla, jeden chce mieć 2 piętra i piwnice, drugi 80m2 parteru i tyle. każdy robi wszystko dla siebie.

Jak to sie ma do pytania z poczatku tematu? Przypomne: "Ostatnio sie zastanawialem jaki dom zbudowac lepiej. Parterowy czy pietrowy?

Chodzi mi glownie o koszty."... nikt nie pytal co lepsze.

Cos na ten temat napiszesz czy nadal wchodzisz po scianie?

Przy okazji winda jest w\g ciebie kompromisem?

Edytowane przez Di.

wszelkie dywagacje co jest lepsze nie tylko w kontekście schodów ale ogólnie wszystkich spraw budowlanych nie mają większego sensu, ponieważ każdy z nas jest inny.

Pewnie niewielu z nas (albo i nikt) udzielających się na FM nie jest zniedołężniałym, 120kg dziadkiem czy niewiele lżejszą babcią. Ale właśnie doświadczenia z takimi osobami (pewnie taką kiedyś będę) u mnie przekreśliły schody w domu.

Nie każdy ma takie doświadczenia czy wyobraźnię - i dlatego dywagacje na takie tematy mają głęboki sens.

Pewnie niewielu z nas (albo i nikt) udzielających się na FM nie jest zniedołężniałym, 120kg dziadkiem czy niewiele lżejszą babcią. Ale właśnie doświadczenia z takimi osobami (pewnie taką kiedyś będę) u mnie przekreśliły schody w domu.

Nie każdy ma takie doświadczenia czy wyobraźnię - i dlatego dywagacje na takie tematy mają głęboki sens.

widzisz kolego i tutaj się mylisz, nie wszystko widać na pierwszy rzut oka ;-)

od kilku lat choruję na reumatyzm a konkretnie zzsk i rzs więc co nie co liznąłem tematu "niedołęstwa" .

tak, winda to wg mnie kompromis, a nawet swojego rodzaju udziwnienie.

z całym szacunkiem ale jak żyję nie byłem w żadnym prywatnym domu z windą.

Dziwne podejscie do tematu. Winda jest kompromisem miedzy czym a czym?

W/g mnie to rozwiazanie luksusowe a nie kompromis i calkowicie eliminuje problem niedowladu starczego, niedolestwa, czy innych niewygod.

Moze nie byles, ale zapewniam cie ze w krajach rozwinietych takie rozwiazania stosuje sie. Obejzyj na starych amerykanskich filmach, czesto widac tam windy innego typu, nie pionowe, zamontowane do schodow. Moj dziadek nigdy nie byl w samolocie, ale czasy sie zmienily i ludzie lataja czesciej.

Z drugiej strony jak pisze Janekk1234, w razie potrzeby dom mozna zmienic. Nie wszyscy takze choruja na starosc, wiec dlaczego to ma byc wyznacznikiem?

Ten sam dziadek, o ktorym wspominalem, na taki przyklad zmarl majac ponad 100 lat bo sie potknal i spadl ze schodow do piwnicy, ale do tego czasu ruszal sie calkiem sprawnie i zwawo. Czy to argument zeby nie robic piwnic? Sasiad ma 76 lat i wdrapuje sie po drabinie, nie po schodach, na pietro do sypialni swojego malenkiego domku.

Proponuje skupic sie jednak merytorycznie na roznicy kosztow niz co kto zrobi jak nie bedzie mogl juz chodzic po schodach.

Dodam jeszcze ze skoro przez dach ucieka okolo 30% ciepla, to wiekszy dach oznacza wieksze straty...

Edytowane przez Di.

jak złamałam nogę to nie mogłam wejść na piętro swojego domu do sypialni, więc w takiej sytuacji konieczna jest wygodna łazienka i najlepiej osobna sypialnia na parterze.

Osobiście budowałabym tylko dom parterowy, jeśli działka by to umożliwiała.

Z drugiej strony jak pisze Janekk1234, w razie potrzeby dom mozna zmienic.

Spróbuj przeprowadzić dziadków. Powodzenia. Ja słyszę ciągle "starych drzew się nie przesadza". Wątpię, żebym na starość chciał się przeprowadzać.

Nie wszyscy takze choruja na starosc, wiec dlaczego to ma byc wyznacznikiem?

A jaki % nie choruje czy też jest niedołężna i nie ma problemow z poruszeniem po schodach?

Dodam jeszcze ze skoro przez dach ucieka okolo 30% ciepla, to wiekszy dach oznacza wieksze straty...

Jak mam strop ocieplony o lepszym U to mi mniej przez m2 stropu ucieka, niż przez m2 ściany. Do tego można dodać, że w słoneczne dni na strychu nieocieplonym jest znacznie cieplej, niż na zewnątrz - więc straty są jeszcze mniejsze. Więc w domu parterowym jak i piętrowym nie ma sensu ocieplać dachu.

....

Koszt stropu 20cm ze schodami betonowymi, w tym slupy i taras, podcien ze slupami, robocizna + materialy w tym koszt wynajmu podpor systemowych na miesiac, obliczony na sciany dzialowe z silki 18cm i rozpietosci po 8-9m = 37 000. (jest to realny koszt z przelomu roku)......

No niestety jak ktoś stropu projektować nie potrafi to i komus wychodzi 20 cm .....