andziawroclaw 18.05.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 WItam wszystkich. Jestem w patowej sytuacji. Mam dom w dużym mieście. Dla naszego rejonu obowiązuje MPZP - zabudowa jednorodzinna. Deweloper tuż za moim ogrodzeniem wybudował "wille miejskie" - 8 bliżniaków, łącznie 16 (!)mieszkań na działce ok 2000m2 . http://www.quadrini.pl Niestety od tyłu owe "bliżniaki" - bo jak dla mnie to po prostu niskie bloki - wychodzą od tyłu na mój ogródek. Mieszkańcy patrzą mi wprost w okna salonu i sypialni, jak wyjdę na taras słyszą każde moje słowo a ja ich. Nie da rady rozmawiać z kimś jak jestem na tarasie a oni siedzą na swoich balkonach i tarasach (te najniższe mają zejście na kilka metrów trawnika). Masakra. Zero intymności. Nie wspominam o tym, że zabrano mi słońce z działki. Najgorsze że to nie jest 1 sąsiad, ale mam tuż przed nosem w sumie 8 takich balkonów i tarasów z wrzeszczącymi dziećmi, szczekającymi psami, dymiającymi grillami etc. Po prostu wzajemnie się słyszymy nawet mając uchylone okna latem. Wg mnie natężenie ruchu hałasu i innych imisji generowanych przez tę inwestycję nie odpowiada charakterowi ulicy - dotąd były tutaj wyłącznie domy jednorodzinne, uzytkowane max przez 1-2 rodziny. Ciche spokoje sąsiedztwo. Czy da się coś z tym zrobić? Acha, mąż zmierzył odległość od ich fasady do granicy działki i jest o ok 10 cm za mała. Pomoże mi ktoś? Chodzi o ocenienie, czy i jakie mam szanse w ewentualnym procesie. Od strony prawnej niby wszystko jest OK, ale od strony praktycznej nie bardzo. Nie mogę korzystać z własnego ogródka, nie da rady przenieść miejsca do siedzenia gdzie indziej, działkę mam b małą (500m). Co tu robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 18.05.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Jak dla mnie to już dawno po herbacie. Jak to sobie wyobrażasz, zabiorą ludziom mieszkania, wyburzą domy bo patrzą Ci na ogródek? Pokombinuj z czymś tak, żeby zminimalizować straty - może jakiś wysoki płot, drzewa itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.05.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 To 10cm może zrobić różnicę. Zgłoś PINB że budynek jest postawiony niezgodnie z prawem budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.05.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Malutkie te wile. Nie narzekaj. Kojarzysz dwie wille po 11 mieszkań na Krzykach?... Stawiało się ... Ten sam myk. A tak na serio możesz sprzedać dom i się przeprowadzić albo zaakceptować. Zasadz dwa rzędy "wysokich tui" Wylej betonowy płot... itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 18.05.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 ewidentnie zabudowa tej działki spowodowała obniżenie wartości twojej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 18.05.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 A tak na serio możesz sprzedać dom i się przeprowadzić albo zaakceptować. dokładnie. poza tym - sąsiedztwo nie wygląda źle (mogło być gorzej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 19.05.2019 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 ewidentnie zabudowa tej działki spowodowała obniżenie wartości twojej nieruchomości. I co w związku z tym? Ja uważam , że podniosła wartość działki:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.05.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Teraz nie rada, lecz pytanie g(ł)upie i jątrzące: Jesteś sasiadem, więc miałes/dostałeś ZPO (żółty kartonik zwrotny) "zawiadomienie o wszęciu postepowania administracyjnegoco udzieleniu pozwolenia na budowę .....bla,bla". Bylo to ponad rok temu i co? Do kosza? Czy może byłeś w urzędzie i obejrzałeś jakieś koncepcje? Może przypadkiem te koncepcje odbiegały od zrealizowanego obiektu?Pytanie dodatkowe: Różnica 10cm od elewacji do płotu czy do granicy działki czyli prostej łączacej najbliższe znaki/punkty graniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.05.2019 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Decyzja o PnB wydana z naruszeniem prawa. Jeśli tak było, to kierunek PINB. Dobrze sprawdź czy nie dostałeś, bo wyjdziesz na pieniacza i zrobisz sobie wroga śmiertelnego. Zwrotki ZPO są nieodłączną częścią dokumentacji do decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 19.05.2019 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Jak bez sąsiadów to w Bieszczady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 19.05.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) W Polandii jeśli za płotem od dziada pradziada nie stoi chałupa gospodarza z którym jest wojna o miedzę na dwa palce, to lud uważa że sąsiada ni ma. Jak za płotem jest tor kolejowy lub szosa, też jest niczyje. Czyli jeśli w Bieszczadach mieszkasz na polanie kilometr na wschód od Tarnicy, między lasami, to też nie masz sąsiadów?????????? Leśniczy Nędzyński krótko ci wyjaśni dlaczego postacie na obrazie to nie są twoi sąsiedzi, chociaż zerkają na ciebie https://www.youtube.com/watch?v=htQ6DJGXn04 Edytowane 19 Maja 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 20.05.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Zejdzmy na ziemie, nawet jak tam jest 10cm za blisko to nikt tego nie wyburzy....eh... jeśli warunki sąsiedzkie ci nie odpowiadają to pozostaje tylko sprzedaż i kupno nieruchomosci z bardziej odpowiadającym otoczeniem. Tym razem wybierzcie już coś bez pustych działek za płotem bo tak sie to może skonczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.05.2019 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Zejdzmy na ziemie, nawet jak tam jest 10cm za blisko to nikt tego nie wyburzy.... Ale może doprowadzić do przebudowy - zamiany okien na luksfery, żeby być w zgodzie z WT. A to powinno znacząco poprawić komfort sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 20.05.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Dlatego najlepiej budować się w plombie. Sąsiedzi już są, sytuacja jest ustabilizowana. No do czasu, aż spadkobiercy uczynią jakieś głupstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.05.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 WItam wszystkich. Jestem w patowej sytuacji. Mam dom w dużym mieście. Dla naszego rejonu obowiązuje MPZP - zabudowa jednorodzinna. Deweloper tuż za moim ogrodzeniem wybudował "wille miejskie" - 8 bliżniaków, łącznie 16 (!)mieszkań na działce ok 2000m2 . http://www.quadrini.pl Już takie gówna nazywa się willami:) Bliżej mojej budzie do willi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 20.05.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 To 10cm może zrobić różnicę. Zgłoś PINB że budynek jest postawiony niezgodnie z prawem budowlanym. Nic da. Rozmawiałem ostatnio z geodetą i te 10 cm obecnie jest brane jak błąd pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.05.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 " to 10cm może zrobić różnicę "raczej nie. " Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki:1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym "pewnie te 10cm jest w tych 2%, a nawet jeśli nie, to dla developera nie ma raczej problemu, aby zastąpić 20cm styropianu, 10cm PIR-em. jeśli inwestycja została zrealizowana zgodnie z Projektem i Planem Miejscowym - to nie ma podstawy do kwestionowania Decyzji administracyjnej. poza tym - jaka tu uciążliwość ? życie w mieście ma swoje wady i zalety ( jak każde miejsce na ziemi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.05.2019 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Only +18! Wprawdzie tytuł i czołówka jest o Karkonoszach, lecz obrazki są z Bieszczad. Ale mieszkanie w górach jest suuuper! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 " to 10cm może zrobić różnicę " raczej nie. " Nie jest istotnym odstąpieniem od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę zmiana wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego niebędącego obiektem liniowym, jeżeli odstąpienie łącznie spełnia następujące warunki: 1) nie przekracza 2% wysokości, szerokości lub długości obiektu budowlanego określonych w projekcie budowlanym " pewnie te 10cm jest w tych 2%, a nawet jeśli nie, to dla developera nie ma raczej problemu, aby zastąpić 20cm styropianu, 10cm PIR-em. jeśli inwestycja została zrealizowana zgodnie z Projektem i Planem Miejscowym - to nie ma podstawy do kwestionowania Decyzji administracyjnej. poza tym - jaka tu uciążliwość ? życie w mieście ma swoje wady i zalety ( jak każde miejsce na ziemi ) Znowu to powtarzasz? To odpowiem to samo: A dalej jest: 2) nie zwiększa obszaru oddziaływania obiektu; 3) nie mieści się w zakresie odstępstw, o których mowa w ust. 5 pkt 3–6, z wyjątkiem odstępstwa od projektowanych warunków ochrony przeciwpożarowej, jeżeli odstępstwo zostało uzgodnione z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych; 4) nie narusza przepisów techniczno-budowlanych. Jeżeli inwestycja została zrealizowana nawet zgodnie z pozwoleniem - to nie ratuje, jak to pozwolenie było niezgodne z bezwzględnie obowiązującymi przepisami prawa (jak odległość budynku od granicy działki). Bardzo podobna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.05.2019 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2019 a na jakiej podstawie twierdzisz, że - obszaru oddziaływania obiektu się zwiększył ? ( jeśli tak, właściciel działki sąsiedniej dostałby taką informację na etapie przed wydaniem PnB )- dla projektu zostało wydane odstępstwo od przepisów budowlanych ?- zostały naruszone przepisy techniczno budowlane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts