elpapiotr 22.05.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Jeżeli układ sieci jest TN-C to N masz na stałe połączony z uziomem... Gdzie, w którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2019 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Gdzie, w którym miejscu? Zgodnie ze schematem: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=411928 Widać? Celowo cytat z moich przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Widać - połączenie rozłączne PEN z uziemioną GSU. A N wydzielone z PEN na szynie PE.Ehhh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.05.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Nasuwa się pytanie czy instalację i rozdzielnicę robił ten sam elektryk, czy przypadkiem nie było tak że wzięty na samą rozdzielnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Widać - połączenie rozłączne PEN z uziemioną GSU. Czepiasz się tego, że da się rozłączyć? To tak, jak każde połączenie w rozdzielni. Nie zmienia to faktu, że N jest stale połączone z uziomem. A fazy są z nim połączone tylko, jak warystor czy iskiernik będzie przewodził (czyli oby nigdy). Więc nie ma sensu podłączanie dodatkowo N do zabezpieczenia w tym układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2019 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Oczywiście że nie, ale już widziałem cuda z FR-ami 4-polowymi o polach jednocześnie zał/wył.Tylko że mamy tu pewien niuans, o którym sam pisałeś - odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Oczywiście że nie, ale już widziałem cuda z FR-ami 4-polowymi o polach jednocześnie zał/wył. Też widziałem. Nawet w swojej rozdzielni - fotka jest w poście, który cytowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Jakoś nie mogę znaleźć - ani cytatu, ani fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 Jakoś nie mogę znaleźć - ani cytatu, ani fotki. Kilka postów wyżej Klikasz w ten znaczek: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=386032 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.05.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2019 To takie buty!Za stary już jestem, niestety.Nawet sam tam pisałem, no no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schuey 24.05.2019 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Oto zdjęcia na zbliżeniu. Kabel głowny i PE wchodzą w lewym dolnym rogu rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Witam.Wcześniejsze nasze uwagi jak najbardziej aktualne.Na zbliżeniach widać, że te przewody i linki "latają sobie" na wszystkie strony. Miejsca pełno, to dawaj ! PS. Dlaczego tor N wej. RCD 4-polowego obok wskaźnika obecności faz "osznurowany" linką o barwie z-ż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 24.05.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Na wszystkie RCD wchodzą żołto - zielone z tego co widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) Na wszystkie RCD wchodzą żołto - zielone z tego co widzę. Czyli kolejna kicha. Już wiem. Chciał wyeksponować i odróżnić N wejściowe od N wyjście za RCD. Pierwsze widzę takie cóś. Chciałem powtórnie obejrzeć szynę PE na fotce z postu #3, już się nie otwiera. Edytowane 24 Maja 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 24.05.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Jak za te pieniądze to fakt kicha nawet jak do samej rozdzielnicy wzięty i musiał wszystko lokalizować. Do tego ten ochronnik, musiał być to coś zakupiono i pewnie 3P nie było to po co łączyć czwarty warystor skoro i tak mostek obok;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 24.05.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 ...o rany ....ESTETYKA a i tak to wszystko będzie działać. Problem się skończy gdy zamknie się rozdzielnie.... no moze poza transmisja danych gdzie wiazka kabli idzie przez cała rozdzielnie. Użytkownika nie interesuja oznaczenia przewodów i opis - to jest problem tylko i wyłacznie elektryka gdy tego nie ma. Użytkownik nie ma prawa do rozdzielnicy zagladac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.05.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 Za pięć lat, jak ten "elektryk" zejdzie z drabiny, gdy zaczną się problemy, nie każdy będzie miał chęć i wiedzę, by znaleźć ewentualną usterkę.Chyba że za podobną kwotę.Po drugie - bliskie wyładowanie atmosferyczne lub przepięcie w sieci raz-dwa da znać o sobie na zamontowanych elementach tego ustrojstwa i/lub odbiornikach.Oczywiście grend migiem wszystko przywróci do działania, bo to dla niego pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 24.05.2019 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2019 (edytowane) Co do ochronnika 4 polowego z niepodpiętym N - nie róbcie dramatu.Ostatnio chciałem kupić SPN900 3P hagera, ale trudno go dostać (chyba słabo się sprzedaje i nie mają na magazynach), w dodatku droższy od SPN901 4P, ten drugi dostępny od ręki, a ta 4-ta "zapasowa wkładka" niejako w gratisie Jaki problem nie podpinać N skoro i tak jest zmostkowany z PE w TN-C-S. Zresztą esteta może to N podpiąć, bez znaczenia. Edytowane 24 Maja 2019 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 25.05.2019 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2019 Co do ochronnika 4 polowego z niepodpiętym N - nie róbcie dramatu. Ostatnio chciałem kupić SPN900 3P hagera, ale trudno go dostać (chyba słabo się sprzedaje i nie mają na magazynach), w dodatku droższy od SPN901 4P, ten drugi dostępny od ręki, a ta 4-ta "zapasowa wkładka" niejako w gratisie Jaki problem nie podpinać N skoro i tak jest zmostkowany z PE w TN-C-S. Zresztą esteta może to N podpiąć, bez znaczenia. Nikt dramatu nie robi z nie podpiętego czwartego warystora (oczywiście nie w każdym przypadku a tylko w tym jednym), masz rację że mało dostępne są te 3P. Dramatem jest to że instaluje się coś tam bo ma być do tego dramatyczny bałagan i brak jakichkolwiek oznaczeń. No i jak pisze Piotr powodzenia dla kogoś kto będzie musiał lokalizować jakąś usterkę a po pięciu latach to nawet ten sam elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adec 28.05.2019 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2019 Czy 3 fazowe różnicówki są standardem w obwodach jednofazowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts