lekcio 05.06.2019 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Witajcie,zleciłem przenoszenie domu z bala drewnianego 10cm. Budynek od miesiąca stoi już na mojej działce. Pod koniec czerwca zostanie wykonane poszycie dachu z blachodachówki. Następnie miałem w planach zamkniecie budynku poprzez wstawienie okien i drzwi ale kierownik budowy zaproponował żebym poczekał z tym do przyszłego roku. Dom na innej działce stał 10 lat w stanie surowym. Jakie są wasze doświadczenia? wstawiać okna w tym roku czy zastosować się do zaleceń kierownika budowy?Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.06.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Jeśli nie będzie stan zamknięty, to nie jestem pewien czy znajdziesz chętnego do ubezpieczenia budynku. Kuny, lisy , tchórze oraz dachowe obe$rańce pominiesz? One chętnie znaczą teren Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 05.06.2019 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Jeśli nie będzie stan zamknięty, to nie jestem pewien czy znajdziesz chętnego do ubezpieczenia budynku. Kuny, lisy , tchórze oraz dachowe obe$rańce pominiesz? One chętnie znaczą teren tak, o tym też myślałem kierownik budowy twierdzi żeby dać czas żeby elementy od nowa się ułożyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 05.06.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 tak, o tym też myślałem kierownik budowy twierdzi żeby dać czas żeby elementy od nowa się ułożyły Zmień kierownika, dom drewniany będzie się układał zawsze a okna trzeba umieć wstawić w takim domu i nie tylko okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 06.06.2019 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Zmień kierownika, dom drewniany będzie się układał zawsze a okna trzeba umieć wstawić w takim domu i nie tylko okna. Możesz coś więcej napisać co muszę wiedzieć o wstawianiu okien do drewniaka? Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.06.2019 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Okna można wstawic tak by osiadający dom nie naruszył ich konstrukcji . Dystanse nad oknami parę centymetrów aby osiadające belki nie "zgniatały" okien . Okna w ramkach nie przytwierdzonych do belek aby te belki zsuwały się po tych ramkach , jeszcze słup wiązany można zastosować ale to w trakcie stawiania itd itp . rozwiązań jest trochę . Z drzwiami sytuacja analogiczna .Przeglądnij poniższy temat " Domy z bali "ostatnie strony była dyskusja o wstawianiu okien . Edytowane 6 Czerwca 2019 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.06.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Możesz coś więcej napisać co muszę wiedzieć o wstawianiu okien do drewniaka? Dziękuję Butyński chyba wszystko napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 06.06.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Butyński chyba wszystko napisał. Też tak myślę, drewno będzie stale pracować, to nie jest chałupa ze świeżego modrzewia. Kierownik niech się ogarnie, a najlepiej, niech spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.06.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Też tak myślę, drewno będzie stale pracować, to nie jest chałupa ze świeżego modrzewia. Kierownik niech się ogarnie, a najlepiej, niech spada.czekoj,czekoj bo cie nie chytom, jak by była ze świeżego modrzewia to by nie siadała ?Co do drugiego zdania to się zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fensterauspolen 09.06.2019 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Jeśli tak zalecił kierownik budowy to warto poczekać, być może dom może trochę pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 09.06.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 Jeśli tak zalecił kierownik budowy to warto poczekać, być może dom może trochę pracować. Odkrywcze jak rady kierbuda;-) Być może albo tudzież aczkolwiek... będzie pracował. Dom dewniany po wskazanym czasie też będzie pracował taki jego urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 11.06.2019 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Okna można wstawic tak by osiadający dom nie naruszył ich konstrukcji . Dystanse nad oknami parę centymetrów aby osiadające belki nie "zgniatały" okien . Okna w ramkach nie przytwierdzonych do belek aby te belki zsuwały się po tych ramkach , jeszcze słup wiązany można zastosować ale to w trakcie stawiania itd itp . rozwiązań jest trochę . Z drzwiami sytuacja analogiczna .Przeglądnij poniższy temat " Domy z bali "ostatnie strony była dyskusja o wstawianiu okien . Dziękuję za pomoc, wątek przeczytałem. Ale mam kolejne pytanie, czy opisane tam metody wstawiania okien maja zastosowanie w moim przypadku, kiedy zawsze okna lub drzwi są pomiędzy słupami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.06.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Dziękuję za pomoc, wątek przeczytałem. Ale mam kolejne pytanie, czy opisane tam metody wstawiania okien maja zastosowanie w moim przypadku, kiedy zawsze okna lub drzwi są pomiędzy słupami: [ATTACH=CONFIG]431340[/ATTACH] Nie wiem czy Butyński podzieli moje zdanie. Nie nie koniecznie mają zastosowania tylko czy to są słupy i jaki mądrala toto wykombinował, chciałbym to zobaczyć po kilku latach;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajmon7 06.01.2020 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 z tego co się orientuję jest to technika sumikowo-łątkowa, dzięki tym balom pionowym można szybciej wstawić okna i drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.01.2020 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 z tego co się orientuję jest to technika sumikowo-łątkowa, dzięki tym balom pionowym można szybciej wstawić okna i drzwi Przykro mi to pisać ale nie masz racji, niestety się nie orientujesz. W konstrukcji sumikowo-łątkowej na łątkach powinien opierać się oczep a sumiki są wsuwane między łątki a tutaj jest jeden wielki miszmasz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 06.01.2020 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Przykro mi to pisać ale nie masz racji, niestety się nie orientujesz. W konstrukcji sumikowo-łątkowej na łątkach powinien opierać się oczep a sumiki są wsuwane między łątki a tutaj jest jeden wielki miszmasz;-) I właśnie tak tu jest zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.01.2020 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 I właśnie tak tu jest zrobione Tak to znaczy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekcio 06.01.2020 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Tak to znaczy jak? Sumikowo-łątkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.01.2020 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Sumikowo-łątkowa Bzdura, nie wiesz o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 06.01.2020 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 Na pionowych słupach opiera się górna belka nad oknem i ona nie pójdzie w dół wraz z pozostałymi które sa poniżej . W związku z tym powstanie szczelina na styku belka nad oknem a słupem pionowym ( analogicznie z drzwiami ) .Chyba ,że jest zastosowany tam jakiś inny patent którego na załączonych fotkach niestety nie widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts