Corriel 05.06.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Witam, Jestem w trakcie budowy domu, który ma być docelowo ogrzewany pompą ciepła, posiadać wentylację mechaniczną z rekuperacją i dodatkowo chciałbym w nim mieć kominek do celów rekreacyjnych. Aktualnie jestem już po wylaniu chudziaka, niestety nie wiedziałem o konieczności doprowadzenia powietrza do kominka pod nim, mój wykonawca też nie. Pytanie mam jak teraz poradzić sobie z taką sytuacją, czytałem, że można to zrobić prowadząc prostokątny kanał o wysokości 5cm w izolacji podłogi, której mam mieć łącznie 15cm? Martwi mnie jednak to, że może to w jakiś sposób wpłynąć na ogrzewanie podłogowe, będzie mniej wydajne lub cokolwiek innego raczej nie chciałbym mieć z tym problemów. Czy coś lepszego można w takiej sytuacji zrobić? Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.06.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Witam, Jestem w trakcie budowy domu, który ma być docelowo ogrzewany pompą ciepła, posiadać wentylację mechaniczną z rekuperacją i dodatkowo chciałbym w nim mieć kominek do celów rekreacyjnych. Aktualnie jestem już po wylaniu chudziaka, niestety nie wiedziałem o konieczności doprowadzenia powietrza do kominka pod nim, mój wykonawca też nie. Pytanie mam jak teraz poradzić sobie z taką sytuacją, czytałem, że można to zrobić prowadząc prostokątny kanał o wysokości 5cm w izolacji podłogi, której mam mieć łącznie 15cm? Martwi mnie jednak to, że może to w jakiś sposób wpłynąć na ogrzewanie podłogowe, będzie mniej wydajne lub cokolwiek innego raczej nie chciałbym mieć z tym problemów. Czy coś lepszego można w takiej sytuacji zrobić? Bardzo proszę o pomoc.Kanał poprowadzony gdzieś przy ścianie, niekoniecznie musi kolidować z podłogówką. Niech strefa podłogówki zaczyna się kilka cm dalej. Inne rozwiązanie to poprowadzenie kanału ponad posadzką i zabudowanie go. Jeszcze inne to pociągnięcie z góry (tez zabudowując). A może do komina dymowego zbudowałeś kanał wentylacyjny? Nie będziesz go używać mając WM....A może tu znajdziesz rozwiązanie?: http://blog.kominki-batura.pl/doprowadzenie-powietrza-raz-jeszcze/ Sporo informacji jest w komentarzach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.06.2019 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Kanał poprowadzony gdzieś przy ścianie, niekoniecznie musi kolidować z podłogówką. Niech strefa podłogówki zaczyna się kilka cm dalej. Inne rozwiązanie to poprowadzenie kanału ponad posadzką i zabudowanie go. Jeszcze inne to pociągnięcie z góry (tez zabudowując). A nie moze go po prostu puścic na chudziaku w warstwie izolacji, ktora bedzie miala nad kanalem 10cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 06.06.2019 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Pewnie, że może. Natomiast tak jak napisał Piotr - jeżeli komin systemowy postawiono w zestawie z kanałem wentylacyjnym, to problem znika. Z niego można pociągnąć tlen do spalania przy WM. Dla autora wątku - najlepiej na tym etapie dogrywać sobie firmę, która wykona kominek. Jak zabierzesz się za to po tynkach oraz finalnych posadzkach przed wykańczaniem chałupy, to zdecydowanie za późno. Głównie ze względu na terminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corriel 08.06.2019 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2019 Dzięki bardzo za odpowiedzi, rzeczywiście komin będzie miał kanał wentylacyjny, więc chyba problem mam z głowy, nie pomyślałem o takim rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.06.2019 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 IMO lepiej na chudziaku. Masz te 15 cm izolacji a komin wentylacyjny 0. Więc komin będzie bardzo zimny i będzie się na nim skraplała para. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 09.06.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 A skąd pewność że mu nie spi...olą spadu i cała wilgoć będzie się zbierać w kolanku pod kominkiem? Możemy tak dywagować w kółko. Pewnie że lepiej w chudziaku, ale jak ma to robić ekipa co go wylewała, nie pytając w porę czy będzie kominek...to może lepiej niech tego nie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.06.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2019 A skąd pewność że mu nie spi...olą spadu i cała wilgoć będzie się zbierać w kolanku pod kominkiem? A skąd tam wilgoć, jak śmigające tędy powietrze będzie ogrzewane, czyli suche i szybciej osuszy, niż zawilgoci? No, chyba, że ktoś będzie palił w kominku w upały - to wtedy faktycznie para w tym kanale się skropli. Tylko kto tak robi i czym to niby grozi? Osiągnie poziom czerpni i się wyleje nawet, jak będzie z centymetr czy dwa spadku w złą stronę (ale to nie może się zdarzyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 11.06.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 A skąd tam wilgoć, jak śmigające tędy powietrze będzie ogrzewane, czyli suche i szybciej osuszy, niż zawilgoci? Nie widziałeś chyba nigdy skroplin w kanale dolotowym. W jaki sposób chcesz ogrzać to powietrze w tym kanale? Podłogówką, przez styropian i folię które zapobiegają przenikaniu ciepła w dół i warstwą betonu na sam koniec? Uśmiałem się, nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.06.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 (edytowane) Nie widziałeś chyba nigdy skroplin w kanale dolotowym. W jaki sposób chcesz ogrzać to powietrze w tym kanale? Podłogówką, przez styropian i folię które zapobiegają przenikaniu ciepła w dół i warstwą betonu na sam koniec? Uśmiałem się, nie powiem. To prawda, nie widziałem (a szukałem). Powietrze ogrzewane jest przez chudziak gruntem, który ma z 6-8* pod domem. Właściwie to GWC. I w takiej roli u mnie przez pewien czas był wykorzystywany dolot jak nie miałem jeszcze wentylacji - zamontowałem tam wentylator i zaciągał powietrze do domu. Grunt jest od zewnątrz jest izolowany - wiec jedynym odbiornikiem ciepła będzie powietrze dostarczane do kominka w czasie palenia (tylko w czasie palenia - więc będzie czas na regenerację). Edytowane 11 Czerwca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.06.2019 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 O i nowe teorie o wilgotności względnej powietrza;-) Powietrze ogrzane jest suche;-) A co będzie jak przy temp zewnętrznej 12 stopni i wilgotności względnej 90% zachce się komuś rozpalić no podgrzeje je grunt do 6 stopni;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2019 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 (edytowane) O i nowe teorie o wilgotności względnej powietrza;-) Powietrze ogrzane jest suche;-) A co będzie jak przy temp zewnętrznej 12 stopni i wilgotności względnej 90% zachce się komuś rozpalić no podgrzeje je grunt do 6 stopni;-) Grunt nie ogrzeje ani nie schłodzi do temperatury, jaką ma. Wiec nawet jak schłodzi w tym przypadku o te 1,59*, żeby osiągnąć punkt rosy, to co strasznego się stanie? Niech nawet litry się skondensują... to co wtedy? Osiągnie poziom czerpni i się wyleje nawet, jak będzie z centymetr czy dwa spadku w złą stronę (ale to nie może się zdarzyć). Tylko ile takich sytuacji znajdziesz w historii? Ile godzin po takiej chwili jest chłodniejszych, żeby odparować ewentualne skropliny? Znajdź mi takie dni, bo ja nie mogę namierzyć http://www.meteo.waw.pl/hist.pl Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.06.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Grunt nie ogrzeje ani nie schłodzi do temperatury, jaką ma. Wiec nawet jak schłodzi w tym przypadku o te 1,59*, żeby osiągnąć punkt rosy, to co strasznego się stanie? Niech nawet litry się skondensują... to co wtedy? Tu nie chodzi o to co się stanie tylko o tworzenie nowych teorii. Pisz dokładniej tak by wszyscy zrozumieli. A pkt rosy pojawia się i wewnątrz i na zewnątrz rury, bywali tutaj tacy którym wilgoć wychodziła gdzieś po wewnętrznej stronie muru w okolicy wprowadzenia takiej rury do pomieszczenia i niby nie wiadomo dlaczego a przecież wiadomo;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.06.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Tu nie chodzi o to co się stanie tylko o tworzenie nowych teorii. Jakich teorii? Że ogrzanie powietrza osusza (czyli zmniejsza jego wilgotność względna i uniemożliwia skraplanie)? Pisz dokładniej tak by wszyscy zrozumieli. Co napisałem niedokładnie? Czytaj dokładnie cały wątek włącznie z cytatami, do których się odnoszę. A pkt rosy pojawia się i wewnątrz i na zewnątrz rury, I co tu zmieni niewłaściwy spadek rury, bo o tym dyskusja? Ale jak chcesz rozszerzyć temat, to skąd tam wilgoć? bywali tutaj tacy którym wilgoć wychodziła gdzieś po wewnętrznej stronie muru w okolicy wprowadzenia takiej rury do pomieszczenia i niby nie wiadomo dlaczego a przecież wiadomo;-) Jak nie potrafią zrobić przepustu i hydroizolacji to mają problem. Wiadomo, że przepust trzeba zaizolować - dla przykładu na czerpni reku mam ponad 5cm piany zamkniętokomórkowej dookoła (czyli termo i hydroizolacja). Czy negujesz moje stwierdzenie, że lepiej zrobić w tym przypadku doprowadzeni na chudziaku co pozwala dać 15cm termoizolacji i dowolną hydroizolacje na i lepiej bez żadnej hydro i termoizolacji zaciągać kominem wentylacyjnym? Bo nie rozumiem, jakiej teorii bronisz. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.06.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 (edytowane) Jakich teorii? Że ogrzanie powietrza osusza (czyli zmniejsza jego wilgotność względna i uniemożliwia skraplanie)? W #8 napisałeś "A skąd tam wilgoć, jak śmigające tędy powietrze będzie ogrzewane, czyli suche i szybciej osuszy, niż zawilgoci?"; w #10" Powietrze ogrzewane jest przez chudziak gruntem, który ma z 6-8*"; no i to co wyżej i to reakcja na tą teorię. Podgrzanie powietrza zmienia wilgotność względną ale nie zmienia ilości wody w nim zawartego i gdzie to osuszanie? Czytając wiki musisz troszkę dodać od siebie, inne warunki w naszym przypadku, są osłony, izolacje itp. o temperaturach innych niż powietrze. Powietrze podgrzewamy i wilgotnośc względna spada ale wystarczy zaraz potem schłodzić ja np na ściance obudowy i mamy pkt. rosy. I co tu zmieni niewłaściwy spadek rury, bo o tym dyskusja? Ale jak chcesz rozszerzyć temat, to skąd tam wilgoć? A czy ja się odnosiłem do spadku rur? Jak nie potrafią zrobić przepustu i hydroizolacji to mają problem. Wiadomo, że przepust trzeba zaizolować - dla przykładu na czerpni reku mam ponad 5cm piany zamkniętokomórkowej dookoła (czyli termo i hydroizolacja). Czasami nie potrafią Czy negujesz moje stwierdzenie, że lepiej zrobić w tym przypadku doprowadzeni na chudziaku co pozwala dać 15cm termoizolacji i dowolną hydroizolacje na i lepiej bez żadnej hydro i termoizolacji zaciągać kominem wentylacyjnym? Bo nie rozumiem, jakiej teorii bronisz. A gdzieś to wyczytałeś czy tak rozszerzasz temat;-) Nie rozumiesz jakiej teorii bronię to może przeczytaj moje wpisy jeszcze raz ale bez emocji. Ps. Tutaj masz kalkulator pobaw się troszkę https://klimapoint.pl/kalkulator-punktu-rosy/ I nie zapomnij o wilgotności bezwzględnej. Edytowane 13 Czerwca 2019 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Podgrzanie powietrza zmienia wilgotność względną ale nie zmienia ilości wody w nim zawartego i gdzie to osuszanie? Napiszesz wprost, że wg Twojej teorii zmniejszenie wilgotności względnej, to nie jest osuszanie? IMO jest. Nikogo nie obchodzi wilgotność bezwzględna, bo od niej nic nie zależy - to 100% wilgotności względnej powoduje skraplanie. Powietrze podgrzewamy i wilgotnośc względna spada ale wystarczy zaraz potem schłodzić ja np na ściance obudowy i mamy pkt. rosy. Schładzać chcesz na ścianie obudowy czego? Kominka w którym pali się ogień (gdzie to powietrze nie ma prawa się dostać) czy na ściance nie obudowy, a samego kominka, w którym pali się ogień? I nie, nie wystarczy schłodzić - trzeba schłodzić poniżej punktu rosy, który się nie zmienia względem tego, co było na zewnątrz. Czyli trzeba schłodzić poniżej temperatury na czerpni. Tylko jakim cudem dalej, przy palącym się ogniu schłodzić tak powietrze? A czy ja się odnosiłem do spadku rur? To o czym chcesz podyskutować, skoro nie w temacie wątku? A gdzieś to wyczytałeś czy tak rozszerzasz temat;-) Nie rozumiesz jakiej teorii bronię to może przeczytaj moje wpisy jeszcze raz ale bez emocji. Ps. Tutaj masz kalkulator pobaw się troszkę https://klimapoint.pl/kalkulator-punktu-rosy/ I nie zapomnij o wilgotności bezwzględnej. I co mi da ta pamięć o wilgotności bezwzględnej? Jak następuje ogrzewanie powietrza, to skraplanie nie grozi - i tyle w tym temacie. Nie ucz ojca dzieci robić i nie podrzucaj mi linków, które 1,5 roku temu sam wrzucalem Punkt rosy obserwuję u siebie na bieżąco. Analizuję, wyciągam wnioski i dzielę się nimi - nie tylko w tym wątku ale też np. tutaj: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430606 Jak jeszcze nie wiesz, to ta niebieska ikonka z białymi trójkącikami zaprowadzi do wątku z którego to cytat. EOsT z mojej strony, bo nic nie wnosisz konstruktywnego do wątku tylko wydaje Ci się, że piszesz coś z sensem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.06.2019 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 A prosiłem bez emocji, ale ok oczywiście masz ojciec rację jak zwykle. A ten EOsT to kto, ojca ojciec? Oczywiście tylko ty wnosisz coś do wątku, pozostawię cię z tym przekonaniem, baw się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.06.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 A prosiłem bez emocji, ale ok oczywiście masz ojciec rację jak zwykle. A ten EOsT to kto, ojca ojciec? Oczywiście tylko ty wnosisz coś do wątku, pozostawię cię z tym przekonaniem, baw się dobrze.No ale za to jaki konstruktywnie skonstruowany post! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.06.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 No ale za to jaki konstruktywnie skonstruowany post! Ano, ano, kIlka lat temu jeszcze to forum coś wnosiło, teraz wiekszość wpisów to takie sobie pisanie, bo pisać jak "śpiewać każdy może jeden lepiej ....".Za chwilkę najwięcej wpisów będzie miał temat, wiadomo jaki;-) Są tacy co poświęcają sobotę czy niedzielę by popyszczyć w głupawym temacie, ale skoro mają takie hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts