dadrot 11.06.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Dzień dobry, może ktoś będzie w stanie pomóc mi zweryfikować następująca rzecz.Jesteśmy na etapie rozpoczęcia budowy domu, z założenia ma być dobrze izolowany.W projekcie płyta ma 30 cm, izolacja to 12cm xps na spód i potem na wierzch 15 cm trochę słabszego styro. Sytuacja jest taka, że szef ekipy namawia mnie aby zwiększyć ilość styropianu na 20 cm xps i 25 cm na wierzch a dodatkowo pod "wanne" z xpsa wylać cienkowego chudziaka 10 cm aby nie kłaść styro bezpośrednio na ziemię. Łącznie koszt podniesie się znacząco. Moje pytanie czy to dobry pomysł? Czy zysk jest adekwatny do ceny? (cena wzrośnie o około 15 tyś). Nie wiem jak to przeliczyć szczerze ale fakt jest taki że po fakcie już nic raczej nie będę w stanie zmienić więc muszę podjąć przemyślaną decyzję. dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 11.06.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 "izolacja to 12cm xps na spód..zwiększyć ilość na 20"Nie dostaniesz XPS 12cm tylko musisz kłaść 2x6cm i jest to trochę mało. Położenie 20cm daje ci wystarczające odcięcie od ziemi i wtedy kładzenie 25cm na górę nie ma sensu; 10 cm styropianu wystarczy. Przelicz ceno dwa warianty XPS 20 i styro 10 albo 15cm i 15cm, efekt końcowy prawie taki sam - jak cenowo nie jest to problem daj więcej XPS.Czy dawać chudziak po spód? Tego też nie wiedziałem, z tego co mi powiedzieli i potem widziałem, do chudziak pomaga w układaniu XPO, nie musisz wyrównywać podłoża piaskiem i dbać o zachowaniu poziomu. Bez niego trzeba się pilnowąć, układając XPO bezpośrednio na piasku pokrytej folią. Może to też zależy od podłoża i podnośni koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.06.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 20cm XPS pod i 25cm EPS nad to już gruba przesada. Za Twojego życia się to nie zwróci. Jeżeli projekt nie wymaga chudziaka to IMO nie jest on tam potrzebny. Jeszcze nie raz będziesz miał okazję wydać więcej niż planowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 11.06.2019 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Nie dostaniesz XPS 12cm tylko musisz kłaść 2x6cm i jest to trochę mało. Dostanie nawet 14-16cm XPS bez problemu (np. Synthos), Ale czy 20cm jest zasadne to tego Ci nie powiem. Wymagałoby to obliczeń. Co do chudziaka to bardzo dobry pomysł, bo możesz na nim zastosować dobrą hydroizolację, do czego zachęcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 11.06.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 "Dostanie nawet 14-16cm XPS bez problemu (np. Synthos), "Pod zamówienie dostanie, ale cena będzie też specjalna. Jestem pewien, że zamówienie XPS o grubość 14 będzie kosztować więcej niż zakup 2x10cm - cechy nie-standardów. Lepiej jest położyć dwie warstwy po 6 niż jedną 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.06.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 Bez przesady. Na BASF 10 i 14cm miałem tą samą cenę w hurtowni. Oba i tak na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.06.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2019 "Dostanie nawet 14-16cm XPS bez problemu (np. Synthos), " Pod zamówienie dostanie, ale cena będzie też specjalna. Jestem pewien, że zamówienie XPS o grubość 14 będzie kosztować więcej niż zakup 2x10cm - cechy nie-standardów. Lepiej jest położyć dwie warstwy po 6 niż jedną 12cm. Jak kupowałem 15cm to był 10% droższe od cieńszych (nie pamiętam, czy do 10 czy do 12cm była niższa cena za m3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadrot 12.06.2019 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Chyba skuszę się na te 20 cm XPS i chudziaka, co do EPSu to może 10 cm starczy? Czy jednak iść za ciosem i zwiększyć do 20cm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.06.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Zwiększanie grubości pod płytą ma głównie sens gdy chcesz korzystać z akumulacji płyty grzejąc ją całą. Jeżeli dajesz jeszcze EPS na płytę to zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 12.06.2019 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2019 Bez przesady. Na BASF 10 i 14cm miałem tą samą cenę w hurtowni. Oba i tak na zamówienie. wszystko zależy od producenta, ale do 12 cm jest osiagalne bez większego probelemu powyżej 12 cm to na zamówienie zazwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts