Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planowana droga przechodzi przez działkę.

zopper

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich, jeśli temat jest w nieodpowiednim dziale to proszę o przeniesienie. W skrócie chciałbym opisać swój problem. Otóż z żoną posiadamy działkę, przez którą wg. miejskiego planu zagospodarowania przestrzennego ma przechodzić droga wewnętrzna. Póki co do swojej działki przejeżdżamy przez działkę sąsiada (jest ustanowiona służebność, przez naszą działkę także przebiega służebność do następnej działki). Nie ukrywam że gdyby powstała planowana droga znacznie ułatwiło by to nam budowę, a także moglibyśmy znieść służebność i odzyskać 5m szerokości działki. Kiedy pytałem w gminie uzyskałem odpowiedź iż droga jest w planie ale nie wiadomo kiedy powstanie. Moje pytanie jest następujące: czy jest jakaś możliwość żeby przyspieszyć budowę tej drogi, wnioskując to np. tym iż nie możemy w pełni wykorzystać możliwości działki? Oraz czy gmina wykupuje grunty czy po prostu je zabiera. Z żoną zastanawialiśmy się nawet aby sprzedać gminie grunt pod drogę za jakąś pomniejszoną niż średnia kwotę żeby wykazać jakąś inicjatywę z naszej strony.

Należy zacząć od wykonania podziału geodezyjnego - wydzielenie drogi według założeń planu. Powstanie działka przeznaczona pod drogę (otrzyma nowy numer, użytek jak dotychczas) , w rękę wypis i wyrys plus podanie i do gminy. Jest temat do rozmowy & negocjacji. Gminy często migają się od przejmowania takich dróg gdyż oznacza to dla nich więcej do urządzania nawierzchi i zimowego utrzymania. Lecz bez dróg nie ma szans na rozwój...

W mpzp jest opisana jako KDW, czyli z tego co zrozumiałem to droga wewnętrzna. Spotkałem się nawet z jedna opinią pewnego geodety że gmina nie ma nic do tej drogi.

Dokładnie. Nie tylko nikt Ci działki nie zabierze, ale też sam musisz tę drogę zbudować i utrzymywać. U mnie gmina nie chce przyjmować już utwardzonych dróg nawet za darmo i po prośbie.

Edytowane przez Kaizen

Właśnie problem w tym że ta droga KDW jest tylko na papierze, w rzeczywistości to w sumie pola, niektóre zaorane, oddzielone miedzami. Służebność idzie od innej drogi KDW utwardzonej już przez gminę, przechodzi przez pierwsza działkę do naszej, przez nasza do kolejnej itd do następnych trzech. To trochę paranoja że mam sam ją sobie wybudować, a ona nie jest mi niezbędna bo służebność mamy ustalona na czas nieokreślony. Bo jeśli mam ją sam budować to wole jej nie robić i móc coś wybudować na tym kawałku bo jest to około 2.5a. Jak będę w domu to postaram się wrzucić screena z mpzp

Co ty kombinujesz? Masz LEGALNĄ ( wpisaną do obu KW) służebność dojazdu, to czego jeszcze chcesz? Kolor nawierzchni ci nie odpowiada czy uziarnienie kruszywa na nawierzchni nie jest trafione:bash: ?

Służebność można zlikwidować tylko gdy nie jest wykorzystywana np. istnieje inny zgodny z prawem dostęp do drógi publicznej, czyli gdy nie ma sensu gospodarczego.

Aczkolwiek pasa pod drogę nie zabudujesz trwale.

Edytowane przez Bertha
Aczkolwiek....

Nie przeszkadza mi nawierzchnia bo na służebności jest gole pole i nie przeszkadza mi taki dojazd. Chodzi mi tylko o to że właśnie nie mogę nic zrobić w tej części działki, podobno nie mogę nawet ustawić tam ogrodzenia, a myśle że gra jest warta świeczki bo to ponad 2.5a. Czyli rozumiem że w tej kwestii jestem bezsilny bo władze gminy wychodzą z założenia że drogi Ci tam nie zrobimy ale nie pozwolimy Ci tez tam nic wybudować. AC96EDC3-63B2-48BF-A9E5-C15553695AB0.jpgAC96EDC3-63B2-48BF-A9E5-C15553695AB0.jpg

Na służebnosci nic nie postawisz, na dzialce drogowej też nic trwalego mimo że to gole pole na razie. Słuzebnosci nie zlikwidujesz bo z tego co rozumiem to dojazd nią mają też sąsiedzi za tobą. Chyba im drogi też nie sfinansujesz od drugiej strony?

Nie rozumiem dlaczego oczekujesz że urząd sfinansuje ci twoją prywatną drogę.