Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najprościej połączyć przewody

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zapytać w jaki sposób najlepiej połączyć ze sobą przewody (druty) i zaizolować je? Alle może zacznę od opisania problemu a mianowicie w ścianie starego domu idą cztery żyły drutu (siła) które ktoś kiedyś podłączył na zwykłej kostce z linką i poprowadził do gniazda w piwnicy. Chcę to zrobić porządnie i zastąpić istniejącą linkę na drut. Po dociepleniu fragmentu ściany nie będę miał już do tego dostępu więc chciałbym to zrobić dobrze. Jakieś porady?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak przewód będzie po obu stronach z miedzi. Tulejki nieizolowane powinny chyba wystarczyć jeśli po wierzchu pójdzie jeszcze koszulka termokurczliwa? I jeszcze jedno pytanie, drut który dochodzi do kostki jest dosyć sporego przekroju (ktoś chyba przewymiarował tą instalację) ale nie powinno być chyba problemu jeśli przejdę z niego na mniejszy przekrój ewentualnie jakiś przykład jakiego kabla użyć go gniazda 16A?

No cóż - swego czasu obowiązywała zasada, że przy zmianie przekroju należy zastosować zabezpieczenia adekwatne do niego, a nie wiem, jakie tam są założone, i czy są właściwie dobrane. To wspomniane łączenie wykonujemy tak, jak przy normalnej mufie kablowej, druty w tulejkach mogą być "na zakładkę".

PS. Kolego Kaizen, czytałeś post tytułowy tego wątku?

Edytowane przez elpapiotr

WAGO raczej odpada bo wg mnie są mało trwałe a co do linki to nie chcę jej łączyć z drutem. Niestety mam dziurę w zewnętrznej ścianie starego domu którą muszę zamurować a resztę docieplić dlatego chcę to zrobić porządnie,chyba jednak zostanę przy tych tulejkach. Jedyny problem to przejście z większego przekroju na mniejszy ale myślę, że tulejką to ogarnę. Niestety dom jak i instalacja są dosyć stare więc nie ma tu co dyskutować o jakichkolwiek normach. Co do zabezpieczeń to całą skrzynkę miałem wymienianą więc raczej tu powinno być wszystko ok. Oczywiście będę przechodził w większego przekroju który wychodzi ze skrzynki na mniejszy który idzie do gniazda 16A. Tak na logikę wydaje mi się, że nie powinno być chyba żadnego problemu no chyba żebym przechodził z mniejszego na większy przekrój. Jeszcze tylko poproszę o poradę jaki przekrój zastosować do tego gniazda 16A? Oczywiście myślę o zastosowaniu dwóch kabli dwużyłowych. Edytowane przez mblazkie

Bardzo dziękuję za poradę, choć żadna to porada. Naprawdę jestem w stanie sam wykonać tą drobną robotę bo nie widzę tu żadnej filozofii. Prosiłem tylko o prostą poradę ale widzę, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem i odpowiedzieć na proste pytanie. Dla twojej wiedzy, nie jestem ani "gipsiarzem" ani "Januszem".

Panie Piotrze daruj sobie pan te płytkie teksty. Może na dzieciach to robi wrażenie ale nie na mnie. Pana poziom jest naprawdę żenujący tak więc nie chcę się do niego zniżać. Do Pana wiadomości, nie jestem hydraulikiem.

Pozostałym dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi i tak jak wcześniej obstawiałem zastosuję tulejki z koszulką termokurczliwą a co do przewodu (szkoda, że nikt się nie wypowiedział) podpytam jeszcze w innym źródle. Tak więc temat uważam za zamknięty.

Edytowane przez mblazkie

I nie można było tak od razu bez zbędnych wywodów? Swoją drogą miałem już przyjemność z elektrykiem który za prostą robotę skasował mnie 400 zł (ok 30 min. roboty) a to wszystko przez to że nie miałem czasu się tym zająć. To chyba nie jest ok, trafić dzisiaj na kogoś rzetelnego i uczciwego to nie lada wyczyn, ale tak jest chyba w każdej branży. Dlatego teraz postanowiłem, że taką prostą robotę wykonam sam, naprawdę nie trzeba do tego fizyka jądrowego. Jest to prosta szkolna wiedza tylko trzeba ją trochę odświeżyć. Ot cała filozofia. Tak czy inaczej jeszcze raz dziękuję.

Dygresja z tego jest taka, że żeby cokolwiek zrobić, trzeba mieć wiedzę i odpowiednie narzędzia. W tym przypadku praskę, tulejki, koszulki do mufowania, opalarkę itd. Wypada znać długość przewodu, zastosowane jego zabezpieczenie, ewentualne inne łączenia, rozgałęzienia itd.

Na koniec ... miernik do pomiaru rezystancji izolacji.

I po całej robocie drugi miernik - do pomiaru IPZ.

Teraz koledze pasuje ? Czy za drogo (a sprzęt kosztuje)?

Każda usługa polega na sprzedaży wiedzy, umiejętności i praktyki przez wykonawcę, dlatego musi kosztować. Dla wielu to jest temat bardzo trudny do pojęcia. W miejscowości kuracyjnej i wypoczynkowej kiedyś widziałem pensjonat z osmoloną elewacją na wysokości pięrwszego piętra . Okazało się , że pod ociepleniem zostawiono puszkę elektryczną zasilania podświetlanej nazwy pensjonatu. Ocieplenie oczywiście ze styropianu. Elewacja trudno dostępna, na szczęscie strażacy przyjechali na czas. I na szczęscie ktoś to zauważył na czas, więc nawet nie było notki w gazecie.