Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak najprościej połączyć przewody

Recommended Posts

Dygresja z tego jest taka, że żeby cokolwiek zrobić, trzeba mieć wiedzę i odpowiednie narzędzia. W tym przypadku praskę, tulejki, koszulki do mufowania, opalarkę itd. Wypada znać długość przewodu, zastosowane jego zabezpieczenie, ewentualne inne łączenia, rozgałęzienia itd.

Na koniec ... miernik do pomiaru rezystancji izolacji.

I po całej robocie drugi miernik - do pomiaru IPZ.

Teraz koledze pasuje ? Czy za drogo (a sprzęt kosztuje)?

A po co mu te mierniki jak łączy staroć, jak by pomiary nie wyszły przecież i tak tego nie wymieni;-) I zerowanie musi wystarczyć bo tak było to po co poprawiać przecież skrzynka nowa reszta nie koniecznie;-) Wiedza iście hydrauliczna co do przekroju;-)

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dygresja z tego jest taka, że żeby cokolwiek zrobić, trzeba mieć wiedzę i odpowiednie narzędzia. W tym przypadku praskę, tulejki, koszulki do mufowania, opalarkę itd. Wypada znać długość przewodu, zastosowane jego zabezpieczenie, ewentualne inne łączenia, rozgałęzienia itd.

Na koniec ... miernik do pomiaru rezystancji izolacji.

I po całej robocie drugi miernik - do pomiaru IPZ.

Teraz koledze pasuje ? Czy za drogo (a sprzęt kosztuje)?

Panie Piotrze z prostego zadania robisz pan rzeczy niemożliwe do zrobienia. Kiedyś ludzie kończyli zawodówki i radzili sobie z takimi drobnostkami ba nawet w podstawówce na ZPT miałem takie podstawy. Co do narzędzi to nie widzę w tym nic kosztownego nawet większość z nich mam bo przydają się w wielu innych dziedzinach a nawet gdybym nie miał to można kupić to wszystko za grosze do własnych potrzeb. Tak więc nie sprowadzajmy prostej roboty do rangi "super trudne" gdzie trzeba specjalnie wyszkolonego fachowca bo trochę śmiech mnie ogarnia. Jest to wiedza czysto teoretyczna i tyle. Poza tym tak pan to opisałeś i skomplikowałeś, że ktoś nie mając pojęcia pomyślałby, że za taką usługę zapłaci miliony :) Co do pomiarów, miałem już kilku dobrych fachowców do trudniejszych zadań i nie widziałem by w starym domu biegali z miernikami, robili jakiekolwiek pomiary i biegali z zestawami super narzędzi.

Żaden problem ale jak ktoś już tu coś napisał o wiedzy, że się ją sprzedaje to musiałby pan za nią zapłacić. Jestem gotów specjalnie dla pana poświęcić na to swój czas i stworzyć całą prezentację na ten temat, może się to panu nawet przyda na przyszłość do szkoleń jak to pan ujął :). Ale nie za darmo. Chcesz pan coś mieć to zapłać bo nie wykonuję takich usług charytatywnie :)

Żaden problem ale jak ktoś już tu coś napisał o wiedzy, że się ją sprzedaje to musiałby pan za nią zapłacić.
No proszę. A ode mnie żąda za darmo. Co za hipokryzja !

Typowo polskie, Januszowe i roszczeniowe.

Daj, bo mu się należy ... 500 plus !

Edytowane przez elpapiotr

No proszę. A ode mnie żąda za darmo. Co za hipokryzja !

Typowo polskie, Januszowe i roszczeniowe.

Daj, bo mu się należy ... 500 plus !

• Po pierwsze: nie hipokryzja (przytoczyłem tylko słowa jednego użytkownika),

• Po drugie: od nikogo za darmo tu niczego nie żądałem (nie szukam tu usługodawcy potrafię rozwiązywać proste problemy sam) i nie po to pisałem tego posta,

• Po trzecie: prosiłem tylko o prostą poradę bo od tego jest to forum,

• Po czwarte: jak Pan już coś piszesz to pisz Pan po polsku, ewentualnie cofnij się do podstawówki (między literą kończącą wyraz a znakiem interpunkcyjnym z wyjątkiem myślnika, nawiasu otwierającego i cudzysłowu otwierającego nie stosujemy spacji!)

• Po piąte: na "Janusza" to żeś wyszedł teraz Pan :p

Edytowane przez mblazkie

No popisówki niczego sobie , prawie jak na elektrodzie ,niczego się nie dowiesz ale dowalają się do wszystkiego łącznie z kropkami i przecinkami .:lol2::lol2::lol2::lol2:

To nie ja zacząłem. Poprosiłem tylko o prostą poradę. Wystarczyło jedno zdanie "zrób to tak a nie inaczej" i koniec tematu. No ale cóż trafiają się takie "Piotrki" od siedmiu boleści które zamiast odpowiedzieć na proste pytanie niepotrzebnie uprawiają filozofię i dorabiają ideologię do tego.

Po pierwsze: nie hipokryzja (przytoczyłem tylko słowa jednego użytkownika),

Po drugie: od nikogo za darmo tu niczego nie żądałem (nie szukam tu

Po szóste: po przecinku nie piszemy z dużej litery, to nie oznacza początek nowego zdania.

A za darmo to żądałeś porady. Idź do adwokata, zobaczymy, ile zapłacisz.

I po siódme: forum to wymiana wiedzy i doświadczeń, nie kółko pomocy Januszowej.

Piotr P.

Murarz i leśnik to nie rzemieślnik, malarz to paprok.

A kierownicy budów to gamonie i jełopy.

O drogowcach mam podobne zdanie.

Za słaby Pan poziom prezentujesz by wdawać się w dyskusję na temat języka polskiego. Na temat Pana motta w stopce to się już nie wypowiadam. Takie sobie Pan podsumowanie swojej osoby i antyreklamę w jednym zrobiłeś :D

Żenada. Kończę!

Sosnowiec to wszystko tłumaczy , teraz taki mały żarcik , wiesz co znaczy SO na tabliczce rejestracyjnej Sosnowca ? odpowiadam Śląskie Odpady ,inni twierdzą że Sosnowiec to najdalej wysunięta część Warszawy na południe , Sosnowiec to stan umysłu też takie krążą opowiastki na prawdziwym Śląsku .

a mogłeś gościowi wytłumaczyć w czterech zdaniach jak to ma zrobić ale to za proste lepiej pyskować .bez odzewu ,pzdr

Figa prawda. Sosnowiec to nie Śląsk. Należy do województwa śląskiego, a to wielka różnica, proszę pana.

PS. Gościu już ma dawno wytłumaczone, ale postawił się honorem januszowym

Natomiast nie znalazłem na mapie miejscowości ruda śląska, chociaż w Rudzie Śląskiej, na Halembie, Rudzie Południowej czy na Wirku trochę robót wykonałem.

Jedyne co, to musiałem przekraczać granicę pomiędzy Sosnowcem a głupotą :p