Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Szukam klimatyzator przenośny na piętro typu poddasze do sypialni oraz pokoju dla dziecka. Sypialnia ma około 18 m2 oraz skos, a pokoik dla dziecka około 10 m2 oraz skos.

Klimatyzator byłby załączany tylko wieczorem do schłodzenia pokoi. W słoneczne dni w sypialni mamy 30 stopni Celsjusza.

Czytałem, że obecnie są w sprzedaży klimatyzatory przenośne bez konieczności usuwania wody, która gromadzi się w zbiorniku podczas pracy klimatyzatora.

Myślałem o klimatyzatorze De'Longhi Pac N90 Eco Silent.

Moc chłodnicza (W) - 2500

Osuszanie (l/24h) - 34

Przepływ powietrza (m3/h) - 350

Współczynnik efektywności energetycznej (EER) - 2,6

Maksymalna moc chłodzenia - 9800 BTU

Czynnik chłodzący - R290

Klasa efektywności energetycznej - A

Czy ktoś go poleca ?

Czy może coś innego za niższą cenę ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Łukasz

Nie ma takiej opcji.

W grę wchodzi tylko klimatyzator przenośny.

Może za kilka lat przy jakimś remoncie zamontuje normalną klimatyzacje.

Miesiąc temu byłem w podobnej sytuacji...

Nawet u mnie na mazurach temperatura na poddaszu dochodziła do 28'C i coś trzeba było z tym zrobić. Niestety, wszystkie firmy montujące splity miały terminy zajęte do września, więc poszedłem do pewnego z marketów i kupiłem Ravansona - tani (1400PLN), 1kW poboru, chłodzenie 2,5kW. Poddasze mam małe, circa 50m2 więc jakoś to "ustrojstwo" sobie radzi - nawet przy 35'C na zewnątrz, zdołało ochłodzić poddasze do 24-25'C - jak dla mnie wystarczy. Niestety, musisz zdawać sobie sprawę, że gdzieś musisz usunąć gorące powietrze zza sprężarki - ja w jednym ze skosów (klimatyzator stoi w rogu w holu) wyciąłem regips, usunąłem folię, wełnę, znów folię, wyciąłem otwór w odeskowaniu dachu i dałem tam rurę wyrzucającą powietrze. Robota "ginekologiczna", ale konieczna - zapomnij o dedykowanych rękawach do okien itp.

Podsumowując - to rozwiązanie działa, ale i tak jesienią montuję 2 x splita.

Albo jak przekonam się do ogrzewania w okresach przejściowych klimą, to będą cztery splity :)))