Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel 4 czy 5 żyłowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cała instalacja jest na działce letniskowej, hydrofor będzie używany w weekendy tak samo podgrzewanie wody okazjonalnie. Sam hydrofor to najprostszy model z pompą o wydajności 50 l/min. To nie będzie pracowało codziennie przez cały rok. Jutro pojadę i zmierzę dokładnie odległości od rozdzieli do hydroforu i dalej do słupka.

Magiczne, magiczne a w której normie zapisano że nie przekracza? Może nie opierajmy się na domniemaniach.

To nie norma, to rozporządzenie. Bezwzględnie obowiązujące - jeżeli żyła ma <=10mm2, musi być miedziana.

I jaka konkluzja. Sam piszesz że można no to już nie rozumiem.

Że nikt nie robi instalacji kablem 16mm2, bo uwzględniając wymogi co do bruzdowania oznacza to paskudną instalację natynkową. W praktyce ten przepis oznacza zakaz stosowania aluminium w instalacjach.

Edytowane przez Kaizen

Cholera wie skąd to jest, żaden znany mi producent takiego kabla nie ma w ofercie (Telefonika, NKT, Eltrim, Elektrokabel...). Nie produkuje się tego już na rynek Polski bo przepisy które podałeś wyżej zabraniają układanie kabli aluminiowych o takich przekrojach. W żadnym projekcie (chyba , że debil jakiś robił) nie znajdziesz czegoś takiego jak i na żadnej budowie nikt tego nie odbierze.

To nie norma, to rozporządzenie. Bezwzględnie obowiązujące - jeżeli żyła ma <=10mm2, musi być miedziana.

Że nikt nie robi instalacji kablem 16mm2, bo uwzględniając wymogi co do bruzdowania oznacza to paskudną instalację natynkową. W praktyce ten przepis oznacza zakaz stosowania aluminium w instalacjach.

Czy Ty umiesz czytać czy masz z tym jakiś problem. Nigdzie nie napisałem że można układać aluminium <=10mmm2 to po pierwsze.

Po drugie przeczytaj jeszcze raz #19

Nie ma zapisów zabraniających stosowania aluminium w instalacjach odbiorczych, zabronione jest tylko stosowanie przekrojów <=10mm2.

Mało praktyki widziałeś co do natynkowej instalacji też, ostatnio nawet moda w loftach.

na fora prund.jpg

Wczoraj wszystko wymierzyłem i sprawdziłem.

Odległość od rozdzielni do miejsca podłączenia hydroforu to 36 metrów, od hydroforu do bojlera 38 metrów.

W hurtowni elektrycznej pogadałem ze sprzedawcą i doradził mi kable YKY 4x2.5 i 3x2.5, ewentualnie jeśli chcę z "zapasem) to między rozdzielnię a hydrofor YKY 4x4

Jeśli dam bezpieczniki 16A to spokojnie podłączę hydrofor (750W) a na drugi obwód idący do bojlera (2000W)

Korzystając z kalkulatora doboru kabli wyliczyłem że spadek napięcia nie przekroczy 4%. Do w/w punktów nie będę podłączał spawarek ani innych prądożernych narzędzi poza wyrzynarką/wiertarką.

Fakt że zwykły czajnik większy pobór ma niż ten bojler.

Do autora tematu - w poście 13 kol. key 1 odpowiedział prawidłowo i krótko - ma być 5 żył, więc dlaczego go nie usłuchałeś ? Korzystasz z porady sprzedawcy w hurtowni, z reguły on nie jest fachowcem i poleca kabel 4 x ...:eek:

Odnośnie YAKY 4 x 10 z Onninena to on jest na zamówienie i na metry, a nie na sztuki, nie też ma żyły żo:

https://onninen.pl/pl-PL/kabel-energetyczny-yaky-4x10-re-1kv-g-006607-telefonika,HET042

W/g handlowca z tej hurtowni to kabel do jakiś specjalnych zastosowań, na pewno nie do instalacji standardowych i dlatego nie trzymają go na stanie. Zresztą praktycznie nikt go nie kupuje.

Reasumując - 30 postów to klepanie bez sensu, ale to specjalność niektórych forumowiczów, którzy zaraz się odezwą i będą mędrkować. Bez odbioru !

Ten chłopina dalej nie rozumie, że kabli/przewodów Al o przekroju mniejszym niż 16 mm2 stosować w instalacjach wewnętrznych nie wolno.

A on dalej swoje ... mundrości klepie.

Jak zostaniesz elektrykiem, takim prawdziwym, to możemy podyskutować.

A na razie - bez odbioru.

Edytowane przez elpapiotr

Ten chłopina dalej nie rozumie, że kabli/przewodów Al o przekroju mniejszym niż 16 mm2 stosować w instalacjach wewnętrznych nie wolno.

A on dalej swoje ... mundrości klepie.

Jak zostaniesz elektrykiem, takim prawdziwym, to możemy podyskutować.

A na razie - bez odbioru.

A ty nie chcialbyś zostać takim prawdziwym elektrykiem? Są teraz kursy,szkolenia za sensowne pieniadze, myślę, że byłbyś zadowolony, no chyba, że nie masz floty to lypa ;)

Bo na razie tylko teoretyzujesz I narcyzujesz achy I ochy nad soba, a jak cie zaprosilem na budowe w celu zweryfikowania twoich glupot to wymiękłeś.

Sory, że tak piszę, ale zaśmiecasz ten dział I jak tu wchodze coś poczytać, to wszedzie twoje brednie... przykre :(

To zaproszenie to niby jak miało by wyglądać? Za darmo jechać do kogoś tam?

Niedoczekanie!

Za dużo tych pseudo-inwestorów, co by tak chcieli. I jeszcze płacz, że za drogo.

Samemu, mości panie, samemu pieprzyć robotę.

PS. Angażuj się w ten dział, pomagaj, udzielaj porad właściwych, wówczas Cię docenię.

Jak na razie - murarz i leśnik to nie rzemieślnik, i takim pozostaniesz.

To zaproszenie to niby jak miało by wyglądać? Za darmo jechać do kogoś tam?

Niedoczekanie!

Za dużo tych pciseudo-inwestorów, co by tak chcieli. I jeszcze płacz, że za drogo.

Samemu, mości panie, samemu pieprzyć robotę.

PS. Angażuj się w ten dział, pomagaj, udzielaj porad właściwych, wówczas Cię docenię.

Jak na razie - murarz i leśnik to nie rzemieślnik, i takim pozostaniesz.

Udowodniłbym Ci na miejscu, że głupoty piszesz i to Ty oczywiście musiałbyś potem zapłacić za naukę.

Forumowicze - zgodzicie się ze mną, że kol. Elpapiotr doskonale wpisuje się w takie hasło:

" Nie dyskutuj z (tu wpisz dowolne określenie osoby niepełnosprawnej intelektualnie), bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem "

Radzę nie korzystać z jego pseudo porad. Mam sporo wiedzy i mógłbym niejednej osobie udzielić rzetelnych rad, ale ten forumowicz włazi w każdy temat i mędrkuje i klepie swoje androny.