Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Wiem ,że pewnie tego typu tematy są wałkowane często na forum ale czy mógłby ktoś z Państwa udzielić mi podpowiedzi dotyczącej mojego problemu.

Mianowicie chodzi o dobór pieca. Przymierzam się do zakupu pieca gazowego jednofunkcyjnego z podgrzewaczem pojemnościowym.

Osoba która projektowała mi instalacje wewnątrz budynku zaproponowała rozwiązanie oparte o kocił kondensacyjny wiszący DeDietrich typu MCA45 o mocy 43 kW przy parametrach 80/60C z regulatorem pogodowym oraz stojącym podgrzewaczem z jedną wężownicą DeDietrich typu BP500 o poj. 500 dm3.

Z kolei hydraulicy którzy kładli instalacje wod-kan i co proponują aby zakupić Kocioł jednofunkcyjny wiszący Vaillant VU 486/5/5 o mocy 48 kW z regulatorem pogodowym oraz podgrzewaczem VIH R 500 dm3

Zdaję sobie sprawę ,że jakbym zadzwonił do producentów lub autoryzowanych serwisów to każdy by chwalił swoje rozwiązanie.

Czy ktoś z Państwa ma lub miał do czynienia z takimi piecami i mógłby mi udzielić cennej porady w który tym lepiej pójść? Oczywiście chodzi o niezawodność i ekonomię spalania.

Bardzo dziękuję.

https://forum.murator.pl/topic/248237-vaillant-czy-de-dietrisch/

Witam.

Wiem ,że pewnie tego typu tematy są wałkowane często na forum ale czy mógłby ktoś z Państwa udzielić mi podpowiedzi dotyczącej mojego problemu.

Mianowicie chodzi o dobór pieca. Przymierzam się do zakupu pieca gazowego jednofunkcyjnego z podgrzewaczem pojemnościowym.

Osoba która projektowała mi instalacje wewnątrz budynku zaproponowała rozwiązanie oparte o kocił kondensacyjny wiszący DeDietrich typu MCA45 o mocy 43 kW przy parametrach 80/60C z regulatorem pogodowym oraz stojącym podgrzewaczem z jedną wężownicą DeDietrich typu BP500 o poj. 500 dm3.

Z kolei hydraulicy którzy kładli instalacje wod-kan i co proponują aby zakupić Kocioł jednofunkcyjny wiszący Vaillant VU 486/5/5 o mocy 48 kW z regulatorem pogodowym oraz podgrzewaczem VIH R 500 dm3

Zdaję sobie sprawę ,że jakbym zadzwonił do producentów lub autoryzowanych serwisów to każdy by chwalił swoje rozwiązanie.

Czy ktoś z Państwa ma lub miał do czynienia z takimi piecami i mógłby mi udzielić cennej porady w który tym lepiej pójść? Oczywiście chodzi o niezawodność i ekonomię spalania.

Bardzo dziękuję.

Jeśli się dopiero zastanawiasz i wybierasz, to może warto własnie popytać producentów, a nie zamykać się na dwie propozycje! Warto analizować ceny, warunki gwarancji a przede wszystkim parametry i kwestie eksploatacyjne urządzeń. Viessmann ma całą serię kotłów Vitodens

Masz możliwość wypełnienia formularza zgłoszeniowego po bezpłatną i niezobowiązująca ofertę!

Zbadaj rynek i wybierz produkt na miarę Twoich potrzeb!

https://forum.murator.pl/topic/248237-vaillant-czy-de-dietrisch/#findComment-7698836

Jeśli wybierał bym pomiędzy Vaillantem a DeDietrich to stawiam na Vaillant. Natomiast przyjrzał bym się dokładnie zapotrzebowaniu na moc i rozwiązaniom instalacji bo ponad 40kW to dość sporo.

Ile jest m2

Jaka instalacja: grzejnikowa...... podłogowa......łączona?

https://forum.murator.pl/topic/248237-vaillant-czy-de-dietrisch/#findComment-7699599

Jeśli warunki gwarancji są porównywalne, to bierz ten, który tańszy. Ja kupiłem Vaillant, bo to miał być "lepszy", chociaż miał już kilka awarii. Teraz w budowanym domu będę się skłaniał ku DeDietrichowi, bo jest tańszy od Vaillanta, ma tańsze części, więcej serwisantów i zrobi to samo, tak samo się zepsuje i jest dość powszechny (przynajmniej w Małopolsce). Czasem kocioł jest bardzo dobry, ale ma źle zorganizowany serwis w Polsce (to chyba dotyczy Buderusa). Natomiast moc, którą masz podaną to robi wrażenie. Czy nie jest to przewymiarowane?
https://forum.murator.pl/topic/248237-vaillant-czy-de-dietrisch/#findComment-7699703