anzelm 09.07.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Witam.Wiem ,że pewnie tego typu tematy są wałkowane często na forum ale czy mógłby ktoś z Państwa udzielić mi podpowiedzi dotyczącej mojego problemu.Mianowicie chodzi o dobór pieca. Przymierzam się do zakupu pieca gazowego jednofunkcyjnego z podgrzewaczem pojemnościowym.Osoba która projektowała mi instalacje wewnątrz budynku zaproponowała rozwiązanie oparte o kocił kondensacyjny wiszący DeDietrich typu MCA45 o mocy 43 kW przy parametrach 80/60C z regulatorem pogodowym oraz stojącym podgrzewaczem z jedną wężownicą DeDietrich typu BP500 o poj. 500 dm3. Z kolei hydraulicy którzy kładli instalacje wod-kan i co proponują aby zakupić Kocioł jednofunkcyjny wiszący Vaillant VU 486/5/5 o mocy 48 kW z regulatorem pogodowym oraz podgrzewaczem VIH R 500 dm3 Zdaję sobie sprawę ,że jakbym zadzwonił do producentów lub autoryzowanych serwisów to każdy by chwalił swoje rozwiązanie.Czy ktoś z Państwa ma lub miał do czynienia z takimi piecami i mógłby mi udzielić cennej porady w który tym lepiej pójść? Oczywiście chodzi o niezawodność i ekonomię spalania.Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 10.07.2019 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Witam. Wiem ,że pewnie tego typu tematy są wałkowane często na forum ale czy mógłby ktoś z Państwa udzielić mi podpowiedzi dotyczącej mojego problemu. Mianowicie chodzi o dobór pieca. Przymierzam się do zakupu pieca gazowego jednofunkcyjnego z podgrzewaczem pojemnościowym. Osoba która projektowała mi instalacje wewnątrz budynku zaproponowała rozwiązanie oparte o kocił kondensacyjny wiszący DeDietrich typu MCA45 o mocy 43 kW przy parametrach 80/60C z regulatorem pogodowym oraz stojącym podgrzewaczem z jedną wężownicą DeDietrich typu BP500 o poj. 500 dm3. Z kolei hydraulicy którzy kładli instalacje wod-kan i co proponują aby zakupić Kocioł jednofunkcyjny wiszący Vaillant VU 486/5/5 o mocy 48 kW z regulatorem pogodowym oraz podgrzewaczem VIH R 500 dm3 Zdaję sobie sprawę ,że jakbym zadzwonił do producentów lub autoryzowanych serwisów to każdy by chwalił swoje rozwiązanie. Czy ktoś z Państwa ma lub miał do czynienia z takimi piecami i mógłby mi udzielić cennej porady w który tym lepiej pójść? Oczywiście chodzi o niezawodność i ekonomię spalania. Bardzo dziękuję. Jeśli się dopiero zastanawiasz i wybierasz, to może warto własnie popytać producentów, a nie zamykać się na dwie propozycje! Warto analizować ceny, warunki gwarancji a przede wszystkim parametry i kwestie eksploatacyjne urządzeń. Viessmann ma całą serię kotłów Vitodens Masz możliwość wypełnienia formularza zgłoszeniowego po bezpłatną i niezobowiązująca ofertę! Zbadaj rynek i wybierz produkt na miarę Twoich potrzeb! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.07.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2019 Jeśli wybierał bym pomiędzy Vaillantem a DeDietrich to stawiam na Vaillant. Natomiast przyjrzał bym się dokładnie zapotrzebowaniu na moc i rozwiązaniom instalacji bo ponad 40kW to dość sporo.Ile jest m2Jaka instalacja: grzejnikowa...... podłogowa......łączona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.07.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2019 Jeśli warunki gwarancji są porównywalne, to bierz ten, który tańszy. Ja kupiłem Vaillant, bo to miał być "lepszy", chociaż miał już kilka awarii. Teraz w budowanym domu będę się skłaniał ku DeDietrichowi, bo jest tańszy od Vaillanta, ma tańsze części, więcej serwisantów i zrobi to samo, tak samo się zepsuje i jest dość powszechny (przynajmniej w Małopolsce). Czasem kocioł jest bardzo dobry, ale ma źle zorganizowany serwis w Polsce (to chyba dotyczy Buderusa). Natomiast moc, którą masz podaną to robi wrażenie. Czy nie jest to przewymiarowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts