Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna a okna nieotwieralne

Recommended Posts

Jak masz kszaczory pod oknem to też włażą kleszcze do domu. Zwierzęta przynoszą... A te ptasie gówno jest też dokuczliwe jak diabli.

Ja sobie sam zaprojektowałem. We wszystkich sypialniach poza doilną rodziców, mam po dwa okna. Jedno mam zawsze otwieralne.

Nie radzi sobie. Tak samo z papierochami itp. No chyba że masz 4 wymiany na godzinę jak co poniektórzy :)

Przesadzasz. Wysoko to jest dopiero od drugiego pietra. mam na pietrze samych fixów balkonowych 5 sztuk... Jak nie dam rady z dołu to natura pomoże.

Cóż...tyle gadania a wracamy do tego co napisałem wcześniej - wszystko należy dopasować pod siebie, swoje zwyczaje czy upodobania.

U mnie w rodzinie nikt nie pali, ba, znajomi również nie palą, moi koledzy z pracy również. Często to budzi zdziwienie, bo przecież budowlańcy powinni palić i pić :D

Nie mam też piętrowego domu a wentylację chciałbym mieć taką jak mój kuzyn- córka z dzieckiem przyjechała, przypaliła mleko, podkręcił reku na wyższe obroty i po kłopocie. Ptaki "śpiewające" skoro świt mnie budzą i wnerwiają,

Jak będę chciał obcować z naturą, wąchać powietrze po deszczu czy inne kwiatki, to sobie posiedzę na tarasie a mój syn, alergik, będzie sobie siedział bezpiecznie w domu jak okoliczne drzewa zaczną pylić.

W razie W mam po jednej stronie domu drzwi wejściowe, po drugiej tarasowe. Wobec powyższego nie widzę powodów do posiadania otwieranych okien :)

Jak ktoś ma powód by je mieć, niech ma.

Ale po co kogoś na siłę przekonywać ani go nie znając ani nie wiedząc gdzie i w czym mieszka?

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co o do mnie piszesz? Ja z 17 okien posiadam 9,5 typu fix. Na piętrze mniejsze okno w każdej sypialni mam otwierane choćby ze względu bezpieczeństwa. Zawsze można przez nie wyjśc. Można też po staremu otworzyć i coś powiedzieć na ogródek ... :)

Reku jak już pisałem nie usunie Ci natychmiastowo smrodu spalenizny czy podobnych. Szwagier ma chyba reku o wydajniści 1000m3/h w malutkim domu. Do takiego działania potrzebna jest kilkukrotna wymiana powietrza na godzine.

Otwarcie okien zazwyczaj również - chyba, że w wyjątkowo sprzyjających warunkach atmosferycznych. A przy bezwietrznej, ciepłej pogodzie nie zadziała prawie wcale.

A ja pisałem , że ma sobie okno otworzyć i nie montować reku? Ot pewnych rzeczy nie przeskoczysz chyba że pójdziesz w przemysłowe rozwiżania np na poziomie wentylacji lakierni// :)

• 2 weeks później...

U mnie wieczorem otwieram okna. Lubię się budzić słysząc śpiew ptaków , tyle że ja nie mieszkam obok dworca kolejowego ...

Lubisz budzić się spocony?

Niestety w tym trybie nie ma możliowości ustawienia temperatury ani mocy , ale widzę że temepratura w pomieszczeniu jest cały czas 25 stopni , na zewnatrz 32 stopnie. Bez klimy przy zamkniętych roletach jest 27 stopni. Klima mimo że w tym trybie obniża "tylko" temperaturę o 2 stopnie to jakoś powietrza jest dużo lepsza (niższa wilgotność) i dużo bardziej komfortowo jest w domu.

Co ciekawe na noc normalnie otwieraliśmy okna i mieliśmy świeże powietrze w nocy , ale zawsze rano budziliśmy się spoceni .

Czy odpalałeś klimę przy otwartym oknie?

Dziwne trochę, że doświadczenia masz jak moje - a tak bronisz otwierania okien.

Lubisz budzić się spocony?

Czy odpalałeś klimę przy otwartym oknie?.

Dziwne pytania zadajesz ...

Wieczorami jest chłodniej niż w dzień. Otwieram okna wieczorami gdy temperatura na zewnątrz jest dużo niższa niż ta w domu.

Obecnie w nocy jest od 13 do 18 stopni , więc sporo mniej niż panująca temperatura w domu ...

Klima jest włączana w dzień jak temperatura przy zamkniętych roletach przekroczy około 26 stopni. Wtedy chłodzę salon do około 24 stopni. Wieczorami otwieram okna a klima jest wyłączana.

Mowa tutaj o sytuacjach jak panują olbrzymie upały i jest bardzo ostre słońce cały dzień i w salonie jest około 26 stopni. Jak jest temepratura niższa (24-25 stopni) to klimy nie używam a okna wieczorami otwieram okna.

Oczywiście musi na zewnątrz być temperatura dużo niższa od tej w domu.

Lubię otwierać okna , bo lubię mieć bardzo dużą ilość świeżego powietrza w domu. Nie po to kupiłem działkę w lesie na obszarze "natura 2000" aby szczelnie się od świeżego powietrza odcinać.

Edytowane przez kaszpir007

• 2 weeks później...

Lubię otwierać okna , bo lubię mieć bardzo dużą ilość świeżego powietrza w domu. Nie po to kupiłem działkę w lesie na obszarze "natura 2000" aby szczelnie się od świeżego powietrza odcinać.

I to jest twój błąd!

Kogo obchodzi, że ty masz las za oknem? Z lasu to jeszcze borsuki ci przez komin wpadną i co zrobisz?

Okien nie otwieraj, bo dostaniesz alergii. Umrzesz. Czy wcześniej, czy później, umrzesz!

A jak będziesz miał wentylację, to i tak umrzesz, ale, kuwa, przynajmniej ze świadomością, że jak wyjdziesz na ulicę, to te pyłki, których nie masz w domu, zabiją cię.

Taki żarcik ;-)