Pytajnick 26.07.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Jak masz kszaczory pod oknem to też włażą kleszcze do domu. Zwierzęta przynoszą... A te ptasie gówno jest też dokuczliwe jak diabli. Ja sobie sam zaprojektowałem. We wszystkich sypialniach poza doilną rodziców, mam po dwa okna. Jedno mam zawsze otwieralne. Nie radzi sobie. Tak samo z papierochami itp. No chyba że masz 4 wymiany na godzinę jak co poniektórzy Przesadzasz. Wysoko to jest dopiero od drugiego pietra. mam na pietrze samych fixów balkonowych 5 sztuk... Jak nie dam rady z dołu to natura pomoże. Cóż...tyle gadania a wracamy do tego co napisałem wcześniej - wszystko należy dopasować pod siebie, swoje zwyczaje czy upodobania. U mnie w rodzinie nikt nie pali, ba, znajomi również nie palą, moi koledzy z pracy również. Często to budzi zdziwienie, bo przecież budowlańcy powinni palić i pić Nie mam też piętrowego domu a wentylację chciałbym mieć taką jak mój kuzyn- córka z dzieckiem przyjechała, przypaliła mleko, podkręcił reku na wyższe obroty i po kłopocie. Ptaki "śpiewające" skoro świt mnie budzą i wnerwiają, Jak będę chciał obcować z naturą, wąchać powietrze po deszczu czy inne kwiatki, to sobie posiedzę na tarasie a mój syn, alergik, będzie sobie siedział bezpiecznie w domu jak okoliczne drzewa zaczną pylić. W razie W mam po jednej stronie domu drzwi wejściowe, po drugiej tarasowe. Wobec powyższego nie widzę powodów do posiadania otwieranych okien Jak ktoś ma powód by je mieć, niech ma. Ale po co kogoś na siłę przekonywać ani go nie znając ani nie wiedząc gdzie i w czym mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.07.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 A co o do mnie piszesz? Ja z 17 okien posiadam 9,5 typu fix. Na piętrze mniejsze okno w każdej sypialni mam otwierane choćby ze względu bezpieczeństwa. Zawsze można przez nie wyjśc. Można też po staremu otworzyć i coś powiedzieć na ogródek ... Reku jak już pisałem nie usunie Ci natychmiastowo smrodu spalenizny czy podobnych. Szwagier ma chyba reku o wydajniści 1000m3/h w malutkim domu. Do takiego działania potrzebna jest kilkukrotna wymiana powietrza na godzine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.07.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Reku jak już pisałem nie usunie Ci natychmiastowo smrodu spalenizny czy podobnych. Otwarcie okien zazwyczaj również - chyba, że w wyjątkowo sprzyjających warunkach atmosferycznych. A przy bezwietrznej, ciepłej pogodzie nie zadziała prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.07.2019 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Otwarcie okien zazwyczaj również - chyba, że w wyjątkowo sprzyjających warunkach atmosferycznych. A przy bezwietrznej, ciepłej pogodzie nie zadziała prawie wcale. A ja pisałem , że ma sobie okno otworzyć i nie montować reku? Ot pewnych rzeczy nie przeskoczysz chyba że pójdziesz w przemysłowe rozwiżania np na poziomie wentylacji lakierni// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.08.2019 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 U mnie wieczorem otwieram okna. Lubię się budzić słysząc śpiew ptaków , tyle że ja nie mieszkam obok dworca kolejowego ... Lubisz budzić się spocony? Niestety w tym trybie nie ma możliowości ustawienia temperatury ani mocy , ale widzę że temepratura w pomieszczeniu jest cały czas 25 stopni , na zewnatrz 32 stopnie. Bez klimy przy zamkniętych roletach jest 27 stopni. Klima mimo że w tym trybie obniża "tylko" temperaturę o 2 stopnie to jakoś powietrza jest dużo lepsza (niższa wilgotność) i dużo bardziej komfortowo jest w domu. Co ciekawe na noc normalnie otwieraliśmy okna i mieliśmy świeże powietrze w nocy , ale zawsze rano budziliśmy się spoceni . Czy odpalałeś klimę przy otwartym oknie? Dziwne trochę, że doświadczenia masz jak moje - a tak bronisz otwierania okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.08.2019 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Lubisz budzić się spocony? Czy odpalałeś klimę przy otwartym oknie?. Dziwne pytania zadajesz ... Wieczorami jest chłodniej niż w dzień. Otwieram okna wieczorami gdy temperatura na zewnątrz jest dużo niższa niż ta w domu. Obecnie w nocy jest od 13 do 18 stopni , więc sporo mniej niż panująca temperatura w domu ... Klima jest włączana w dzień jak temperatura przy zamkniętych roletach przekroczy około 26 stopni. Wtedy chłodzę salon do około 24 stopni. Wieczorami otwieram okna a klima jest wyłączana. Mowa tutaj o sytuacjach jak panują olbrzymie upały i jest bardzo ostre słońce cały dzień i w salonie jest około 26 stopni. Jak jest temepratura niższa (24-25 stopni) to klimy nie używam a okna wieczorami otwieram okna. Oczywiście musi na zewnątrz być temperatura dużo niższa od tej w domu. Lubię otwierać okna , bo lubię mieć bardzo dużą ilość świeżego powietrza w domu. Nie po to kupiłem działkę w lesie na obszarze "natura 2000" aby szczelnie się od świeżego powietrza odcinać. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 17.08.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 Lubię otwierać okna , bo lubię mieć bardzo dużą ilość świeżego powietrza w domu. Nie po to kupiłem działkę w lesie na obszarze "natura 2000" aby szczelnie się od świeżego powietrza odcinać. I to jest twój błąd! Kogo obchodzi, że ty masz las za oknem? Z lasu to jeszcze borsuki ci przez komin wpadną i co zrobisz? Okien nie otwieraj, bo dostaniesz alergii. Umrzesz. Czy wcześniej, czy później, umrzesz! A jak będziesz miał wentylację, to i tak umrzesz, ale, kuwa, przynajmniej ze świadomością, że jak wyjdziesz na ulicę, to te pyłki, których nie masz w domu, zabiją cię. Taki żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts