Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty i opłacalość domu z bali w warszawie

Recommended Posts

Witam

Jestem świeżakiem i nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce. Mianowicie z żoną stwierdziliśmy że może będzie lepiej kupić działkę i wybudować dom z bala (znamy ekipę która robi to dobrze) niż kupować dom/segment od dewelopera.

Chcielibyśmy kupić działkę w Warszawie okolicach Warszawy w cenie do 200 000 zł max 900-1000 m2 minimum 500 m2 i ty powstaje pytanie jakie są koszty dostosowania działki pod budowę domu. Mapki, podłączenia, papierologia, szambo itp.. Gdzie otrzymam informację czy mogę postawić dom z drewna na jeszcze nie kupionej działce.

No i czy dom drewniany to dobry pomysł chcemy max 120 m2, 5 sypialni. W środku ściany z płyt gipsowych a nie deska. Może jakaś osoba z forum już budowała taki dom i powie jakie są koszty dodatkowe.

Myślicie że 200000 zł działka + 200000 zł gotowy domek z bala + 100000 zł wykończenie + 50 000 na wszelki wypadek i papierologię starczy?

Za wszystkie uwagi będę wdzięczny.

200k za działkę? Pod Warszawą? Co rozumiesz "pod Warszawą"? Za 200k kupisz 1000m2 ale w Grodzisku a to już nie jest tak blisko ;) mieszkaliście w takim domu? Zdajecie sobie sprawę z plusów i minusie takiego domu? Skoro macie dobra ekipę to wystarczy z nimi porozmawiać ile taki dom kosztuje oni wam odpowiedzą najbliżej prawdy.

Jak rozpoznawałem temat, to najtaniej z niby bala (bo z płaza z ociepleniem - praktycznie nie da się zbudować domu mieszkalnego z samego bala) dostałem bardzo orientacyjną wycenę na 350K w stanie deweloperskim na domek wielkości jak w sygnaturce. A to była zanim zacząłem budować - od tego czasu ceny szaleją, więc min. będzie 400k zł.

Myślicie że 200000 zł działka + 200000 zł gotowy domek z bala + 100000 zł wykończenie + 50 000 na wszelki wypadek i papierologię starczy? .

Warszawa i okolice nie ma szans.

Po pierwsze działka, za ta kwote to bardzo daleko od Warszawy. Dom mieszkalny spełniajacy obecne normy o powieszchni 120m2 budowany firma nie wierze, że może kosztować na gotowo 200000 zł. A już wykończenie za stówe to tylko przy założeniu, że wszystko robisz sam a materiały kupujesz najtańsze z możliwych i tak cieńko to widze.