lolek-12 29.07.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 (edytowane) Witam, jestem na etapie kompletowania dokumentów do odbioru domu, którego budowa zaczęła się w latach 70. Oficjalnie jedziemy na pozwoleniu na przebudowę z roku 2014 i przez lata wykonano wszystkie przyłącza, jednocześnie otrzymywaliśmy papierki od instalatorów. Teraz sie dowiedziałem od znajomego, że niby protokoły instalatorów są ważne jedynie rok.. czy to prawda? Podobnie inny znajomy uważa, że skoro dom stoi już tyle lat, to nie musi być papierka od geodety.. myślicie, że to przejdzie? Czy najwyżej się dołączy potem? Świadectwo energetyczne tez jest potrzebne? Jak to wygląda w praktyce, trzeba te wszystkie papiery mieć, czy jedynie dziennik, zaświadczenie od kierownika oraz protokoły przyłączy? Przy okazji inna sprawa - dom mimo, że powstawał od lat 70. nigdy nie był zamieszkany, stał w surowym stanie przez lata i chyba dziadek nie płacił za niego podatku od nieruchomości (nie zgłosił wgl tego). Pytanie, czy musiał to zrobić, skoro nikt tam nie mieszkał? Czy mam się teraz spodziewać kary przy zgłaszaniu po odbiorze? Pozdrawiam Edytowane 29 Lipca 2019 przez lolek-12 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.07.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Zadać pytanie - to trzeba umieć. W 2014 co dostałeś pozwolenie na budowę? (przebudowę, rozbudowę) istniejącego budynku ? To jak masz ciągłość prac w dzienniku zgłaszasz zakończenie budowy. Po co w to mieszasz jakieś lata '70 i dziadka? Jak nie masz ciągłości w DB to dupa blada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 30.07.2019 00:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Podobnie inny znajomy uważa, że skoro dom stoi już tyle lat, to nie musi być papierka od geodety.. myślicie, że to przejdzie? Czy najwyżej się dołączy potem? Musisz do odbioru mieć mapę pomiaru powykonawczego. Nawet jeśli budynek jest na mapie, to nic nie ma do rzeczy. Może być np. z digitalizacji. Geodezyjna dokumetacja powykonawcza, w operacie współrzedne budynku, obliczenie powierzchni zabudowy plus wykazy zmian dla budynku jeśli była uproszczona kartoteka budynku. Geodeta będzie wiedział o co chodzi. Plus zmiana użytku na B Odbierasz budynek teraz, więc wstecz nie maja podstawy aby żadac podatku jak za B (zabudowa mieszkaniowa). Od 2014 roku wytyczony budynek(nawet nie zbudowany!) zmienia automatycznie* użytek na Bp (podatek jak za B), wcześniej tak nie było. *) geodeta ma obowiazek załączyć do operatu wniosek o zmianę w EGiB podpisany przez własciciela/i. Operat musi złożyć, bo od 2014 pomiary realizacyjne (wytyczenia) podlegają zgloszeniu. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Bertha *).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 31.07.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Mi działke zmienili na B dopiero po oddaniu budynku do uzytkowania po wszystkich odbiorach. I od tego momentu place podatek jak za działke budowlaną. I tak było we wszystkich przypadkach jakie znam wsrod znajomych w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 31.07.2019 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Może budowę podjąłeś przed 2014 rokiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek-12 14.08.2019 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Dobra, powyższe sprawy się już wyjaśniły. Tylko sprawa wygląda tak, że na parterze był garaż, który zamienił się w kuchnię i łazienkę. Drzwi garażowe zamurowano. W sumie nie wiem czemu, ale nie uwzględniono tego na etapie projektowania. No i nie wykonano jednego okna w dachu, bo tak wyszło na etapie przebudowy dachu. To są zmiany nieistotne? Czy olać? A jak pokój zamieniam w kuchnię lub odwrotnie? niby w nadzorze mi powiedzieli, że w Wydziale Architektury mi pomogą, żeby to domalować, ale nie chce się wpakować w jakiś problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek-12 24.08.2019 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Ktoś cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 24.08.2019 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2019 Olej to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSIEK141 20.02.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Witam-włączę się do tego wątku z moim pytaniem,bo nie wiem jak założyć nowy temat-a jak jest przy odbiorze - na przykład ze sprawami takimi jak bariery balkonowe, bariery klatki schodowej lub barierki za wysokimi oknami-czy to podlega kontroli Inspekcji Nadzoru Budowlanego --czy muszą być zamontowane.???-Pozdrawiam-RYSIEK141 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2021 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 muszą. Ale wyjdzie tylko w czasie kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSIEK141 21.02.2021 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Dzięki-tylko gorzej jak kontrola będzie, a bariery nie będą zrobione--i wtedy co?- pewnie następny termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.02.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Dzięki-tylko gorzej jak kontrola będzie, a bariery nie będą zrobione--i wtedy co?- pewnie następny termin. Pewnie nie tylko nowy termin , bo do zgłoszenia zakończenie budowy kierownik poświadcza że wszystko wykonane zgodnie z projektem, w tym balustrady. Więc kierownik za poświadczenie nieprawdy zostanie ukarany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSIEK141 21.02.2021 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 No dzięki za "pocieszenie"-na wiosnę trzeba się będzie brać za te bariery-a swoją drogą to chory kraj w którym ktoś ma decydować o moim domu i moich pieniądzach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2021 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 No dzięki za "pocieszenie"-na wiosnę trzeba się będzie brać za te bariery-a swoją drogą to chory kraj w którym ktoś ma decydować o moim domu i moich pieniądzach... Gdy we własnym domu ktoś spadnie z piętra np. z powodu braku bariery na schodach czy balkonie, wówczas może zrozumiesz co to jest bezpieczeństwo. Jeśli w dodatku straci zdrowie lub gorzej, to prokurator ci wytłumaczy po co są przepisy. Może się okazać ile pieniędzy jest warte zdrowie, nawet w twoim domu. A teraz hejtujcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSIEK141 22.02.2021 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Dobra...Powiedziała co wiedziała-tak jakbym ja o tym nie wiedział....no chyba że spadnę z piętra na którym nikt nie będzie na razie mieszkał-dalej twierdzę że to chory kraj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 22.02.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Tak się składa że np. znam właściciela firmy budowlanej którego trafił pech. Latami współpracowaliśmy, ogarnięty, skuteczny, budowy mniejsze i większe. Trochę lat temu budował szeregówkę na obrzeżach miasta. Projekt znany na pamięć i takie tam. W dwóch segmentach zabrakło barierek wokół otworów w lanym stropie na piętrze, no po prostu nie było. Po południu, po fajrancie zajrzał na budowę czy wszystko zabezpieczone i takie tam rzucenie okiem. W przedostatnim segmencie na piętrze skrócił sobie drogę i skrzyżował trasę się z otworem na schody. Spadł piętro niżej na betonowy strop, na bok, ale ocalił głowę. Nikogo w pobliżu, uratowała go komórka w kieszeni spodni, wtedy modele były masywne w porównaniu do dzisiejszych delikatnych ekraników. Zadzwonił do rodziny - przez szybkie wybieranie, zasięg na szczęście był i dzięki temu żyje. Pęknięcie wątroby to był drobiazg przy innych szkodach. O innym który człowieku, który pod fajrant wszedł na stalowy słup (luźny!) w szklance , pracownik jeszcze zawołał "Szafie, szelki!", on machną ręką , za moment słup machną sięw szklance, facet puścił się słupa a efekt - wózek do końca życia.; o tym też kiedyś pisałem. Tyle na szybko. Że chory kraj - to zgoda. Akurat na omawianym temacie nie jest najchorszy. Stopniowanie wyrazu chory:Chorychorszytrup. Edytowane 23 Lutego 2021 przez Bertha Że chory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birtur 22.10.2024 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Pytanie mam do Was, wpis w DB z 07.2020 przez KB "...zakończono wykonanie budynku zgodnie z itd, teren działki doprowadzony do stanu itd Z przyczyn osobistych dopiero teraz mogę złożyć zawiadomienie do PINB, czy mogą to potraktować jako przerwa w budowie 3 letnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.10.2024 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 6 godzin temu, birtur napisał: Z przyczyn osobistych dopiero teraz mogę złożyć zawiadomienie do PINB, czy mogą to potraktować jako przerwa w budowie 3 letnia? Przecież to więcej niż 3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 22.10.2024 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 7 godzin temu, birtur napisał: Pytanie mam do Was, wpis w DB z 07.2020 przez KB "...zakończono wykonanie budynku zgodnie z itd, teren działki doprowadzony do stanu itd Z przyczyn osobistych dopiero teraz mogę złożyć zawiadomienie do PINB, czy mogą to potraktować jako przerwa w budowie 3 letnia? Nie wiem jakie to były przyczynę ale zawiadomienie o zakończeniu budowy jest bezpłatne a po drugie jak nie mogłeś to mógł zrobić to kierownik budowy ale teraz to tylko gdybanie. Za długa przerwa, mogą przymknąć oko ale nie muszą. Najlepiej jakby kierownik budowy zrobił jakiś wpis/korektę na temat daty zakończenia z przyczyny np że się pomylił wpisując rok 2020 zamiast np 2023. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birtur 22.10.2024 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 3 godziny temu, Elfir napisał: Przecież to więcej niż 3 lata Ale jest wpis z 2020 KB o zakończeniu, więc jak przerwa w budowie skoro budowa się zakończyła w 2020? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts