3rav 30.07.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Witam, Proszę o poradę co mogę w obecnej sytuacji zrobić. Deweloper budujący mój segment domu w zabudowie szeregowej, w projekcie budowlanym ma iż grubość styropianu pod podłogą na gruncie ma mieć 15cm (taki też zapis mam w umowie deweloperskiej). Przy odbiorze budynku zwróciłem na to uwagę iż ma moje oko tego styropianu jest 10cm (przez porównanie ramy okna za zewnątrz i wewnątrz). Pan przy odbiorze zarzekał się iż tam na pewno jest 15cm i nieudolnie chciał to udowodnić. Wczoraj żona poruszyła ten temat i otrzymała informację iż tego styropianu jest tak naprawdę 12cm + podsypka z keramzytu a i styropian jest o lepszych właściwościach. Zweryfikowałem go fizycznie przez małe wykucie w podłodze (zmniejszałem przy okazji otwór na drzwi). Styropian ma 2 po 5cm i tyle, przypomniałem sobie iż kiedyś robiłem zdjęcie przygotowanych paczek tego styropianu do kładzenia pod podłogę. Z zdjęć wynika iż jest to styropian 50mm o wartości lambda 0,040W/mK (taki: http://www.neotherm.pl/file/20170824103739-kt_neodach_podloga_standard.pdf). Teraz obliczenia:a. W projekcie jest zadeklarowane U=0,297W/m^2K przy lambdzie równej 0,040W/mK grubość musi wynieść 13,5cm.b. Przy 10cm i lambdzie 0,040W/mK wartość U=0,4W/m^2K, czyli nie są spełnione wymagania UT2017 (Umax=0,300W/m^2K). Co mogę w takiej sytuacji zrobić (przypomnę iż budynek nie jest jeszcze przepisany notarialnie oraz że w zabudowie jest takich budynków 12)? Edytowane 30 Lipca 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 Teraz obliczenia: a. W projekcie jest zadeklarowane U=0,297W/m^2K przy lambdzie równej 0,040W/mK grubość musi wynieść 13,5cm. b. Przy 10cm i lambdzie 0,040W/mK wartość U=0,4W/m^2K, czyli nie są spełnione wymagania UT2017 (Umax=0,300W/m^2K). Co mogę w takiej sytuacji zrobić (przypomnę iż budynek nie jest jeszcze przepisany notarialnie oraz że w zabudowie jest takich budynków 12)? Możesz odstąpić od umowy, negocjować rabat, zawiadomić PINB - tylko pytanie, co chcesz osiągnąć? Doprowadzić do zgodności z projektem? Na to bym nie liczył - za duże koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 30.07.2019 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Możesz odstąpić od umowy, negocjować rabat, zawiadomić PINB - tylko pytanie, co chcesz osiągnąć? Doprowadzić do zgodności z projektem? Na to bym nie liczył - za duże koszty. 1. Odstąpienie raczej nie wchodzi w grę, już mam wykonane niektóre pomieszczenia (łazienka, WC) i większość materiałów wykończeniowych jest już zakupiona. 2. Rabat może być tylko jak wycenić straty ciepła (koszt ogrzewania), które w każdym roku użytkowania będą występować oraz stratach na komforcie użytkowania pomieszczeń. 3. Doprowadzenie do zgodności, wg. obliczeń jakby dołożyli/położyli na tą podłogę płyty PIR o grubości 2cm lambda 0,022W/mK to U wyniesie wtedy 0,294W/m^2K. Edytowane 30 Lipca 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3rav 30.07.2019 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2019 (edytowane) Czy tą wspomnianą podsypkę można traktować jako ekwiwalent styropianu (przykład)?: https://leca.pl/o-nas/artykuly/wytrzymala-i-ciepla-podloga-na-gruncie/ Edytowane 30 Lipca 2019 przez 3rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts