Agrafka 123 06.08.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Witam.Mam zamontowany kocioł Brotje PWHC/PWHS 24-28-33. Czy mogę go podłączyć pod butle z propanem? Niestety gazociąg będą miała podciągnięty dopiero na wiosnę a jakoś muszę przetrwać zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 06.08.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Instrukcja obsługi - będzie napisane do jakiego gazu jest dostosowany piec i jak ewentualie zmienić na inny gaz. Wykonać to może serwisant - bo gwarancja i TWOJE BEZPIECZEŃSTWO. Nic sama nie podłączaj!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agrafka 123 06.08.2019 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 w instrukcji jest tak : Fabrycznie ustawiony do spalania gazu ziemnego E (GZ50). Poprzez zmianę nastaw parametrów przez Autoryzowaną Firmę Serwisową Brötje możliwość przystosowania do spalania gazu Lw (GZ41.5) i Ls (GZ35). Brak możliwości pracy na gaz płynny. Nic mi te symbole nie mówią. Znalazłam gościa który ma dobre ceny butli ale mówi,że to propan. I teraz nie wiem czy się nada czy nie. Sama nie podłączę bo nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.08.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Skoro i tak potrzebujesz autoryzowanego serwisanta to po prostu zapyta jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agrafka 123 06.08.2019 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 W autoryzowanym twierdzą,że się nie da. W firmach które zajmują się montażem - da się. Pytam tu bo już sama nie wiem. Te gazy aż tak się różnią od siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.08.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 (edytowane) tak.Propan - 28 kWh/m3Gaz ziemny - 11 kWh/m3 Zupełnie inny skład mieszanki -----------Spytaj na infolinii Brotje801 276 853 Edytowane 6 Sierpnia 2019 przez Greengaz ---------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agrafka 123 06.08.2019 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Na infolinii twierdzą,ze oficjalnie się nie da. Serwisanci twierdzą,że się da. Mam dwie sprzeczne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.08.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 Dać to się może i da, tylko trzeba się zastanowić nad tym, gdzie będą butle z gazem. Trzeba je będzie podmieniać dość często w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Teraz kto to będzie robił. Przy podmianie butli może dojść do wypływu gazu oraz nieszczelności. Przyłącz do butli i same butle dla bezpieczeństwa powinny być gdzieś na zewnątrz lub w przewiewnym pomieszczeniu. Gaz ten jest cięższy od powietrza więc i wentylacja musi być przy podłodze jeżeli będzie to w pomieszczeniu.Też myślałem o takim rozwiązaniu u córki, ale skończyło się na ogrzewaniu kotłem elektrycznym własnej konstrukcji. Wyszło drogo bo taryfa G11, ale bezpiecznie.Dla szukających problemów w takim ogrzewaniu dodam, że kocioł miał kilka istotnych zabezpieczeń przed przegrzaniem i porażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agrafka 123 06.08.2019 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 dopiero wymieniłam piec,nie będe inwestować w kolejny bo juz nie mam z czego. Butel 50kg byłyby na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.08.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2019 dopiero wymieniłam piec,nie będe inwestować w kolejny bo juz nie mam z czego. Butel 50kg byłyby na zewnątrz Kup kocioł elektryczny (może być używany z portalu ogłoszeniowego czy aukcyjnego) i zmień taryfę na G12as. Kocioł potem sprzedasz i wyjdzie w sumie najtaniej i bezpiecznie (nieautoryzowana przeróbka kotła gazowego jest nie tylko niebezpieczna, ale też pozbawi Cie gwarancji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 07.08.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Na infolinii twierdzą,ze oficjalnie się nie da. Serwisanci twierdzą,że się da. Mam dwie sprzeczne opinie Są serwisanci i instalatorzy. U Junkersa i jedni i drudzy są autoryzowani. To są 2 różne grupy chyba z różnym przeszkoleniem. Jeśli serwisant twierdzi, że da się przerobić, a producent, że nie to stawiam na to że to jest "pół-serwisant", lub serwisant o.m.c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.08.2019 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2019 Kup kocioł elektryczny (może być używany z portalu ogłoszeniowego czy aukcyjnego) i zmień taryfę na G12as. Kocioł potem sprzedasz i wyjdzie w sumie najtaniej i bezpiecznie (nieautoryzowana przeróbka kotła gazowego jest nie tylko niebezpieczna, ale też pozbawi Cie gwarancji). I w tym przypadku akurat mocno się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warszawiak_nowy 09.08.2019 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Witam. Mam zamontowany kocioł Brotje PWHC/PWHS 24-28-33. Czy mogę go podłączyć pod butle z propanem? Niestety gazociąg będą miała podciągnięty dopiero na wiosnę a jakoś muszę przetrwać zimę. Ameri ma butle na dzierżawa, wystarczy zapytać w ich przedstawiciela czy da się na taki krótki czas podpiąć butle i pić herbatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santaclous 09.08.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Dzień dobry. Podpinam się pod temat. Planuję ogrzewanie gazem z butli 11kg. Do ogrzewania jest mieszkanie 45 metrów. Nie wiem na ile starczą 4 butle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.08.2019 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Ameri ma butle na dzierżawa, wystarczy zapytać w ich przedstawiciela czy da się na taki krótki czas podpiąć butle i pić herbatę Potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy w A. pracujesz od wczoraj i dopiero czekasz na szkolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 09.08.2019 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Dzień dobry. Podpinam się pod temat. Planuję ogrzewanie gazem z butli 11kg. Do ogrzewania jest mieszkanie 45 metrów. Nie wiem na ile starczą 4 butle. Zużycie zależy od zapotrzebowania. Jak sobie to wyobrażasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 09.08.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2019 Ogrzewanie z butli jest znacznie droższe niż prądwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santaclous 10.08.2019 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Zużycie zależy od zapotrzebowania. Jak sobie to wyobrażasz? 3 pokoje w każdym kaloryfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.08.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Poczytaj https://www.arslege.pl/wymagania-dotyczace-zasilania-gazem-plynnym-urzadzen-gazowych/k218/a23324/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santaclous 15.08.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Cenne rady. Więc na ile starczą 2 butle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts