Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki gaz?

Agrafka 123

Recommended Posts

w instrukcji jest tak : Fabrycznie ustawiony do spalania gazu ziemnego E (GZ50). Poprzez zmianę nastaw parametrów przez Autoryzowaną Firmę Serwisową Brötje możliwość przystosowania do spalania gazu Lw (GZ41.5) i Ls (GZ35). Brak możliwości pracy na gaz płynny. Nic mi te symbole nie mówią. Znalazłam gościa który ma dobre ceny butli ale mówi,że to propan. I teraz nie wiem czy się nada czy nie. Sama nie podłączę bo nie umiem :)

Dać to się może i da, tylko trzeba się zastanowić nad tym, gdzie będą butle z gazem. Trzeba je będzie podmieniać dość często w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Teraz kto to będzie robił. Przy podmianie butli może dojść do wypływu gazu oraz nieszczelności. Przyłącz do butli i same butle dla bezpieczeństwa powinny być gdzieś na zewnątrz lub w przewiewnym pomieszczeniu. Gaz ten jest cięższy od powietrza więc i wentylacja musi być przy podłodze jeżeli będzie to w pomieszczeniu.

Też myślałem o takim rozwiązaniu u córki, ale skończyło się na ogrzewaniu kotłem elektrycznym własnej konstrukcji. Wyszło drogo bo taryfa G11, ale bezpiecznie.

Dla szukających problemów w takim ogrzewaniu dodam, że kocioł miał kilka istotnych zabezpieczeń przed przegrzaniem i porażeniem.

dopiero wymieniłam piec,nie będe inwestować w kolejny bo juz nie mam z czego. Butel 50kg byłyby na zewnątrz

Kup kocioł elektryczny (może być używany z portalu ogłoszeniowego czy aukcyjnego) i zmień taryfę na G12as. Kocioł potem sprzedasz i wyjdzie w sumie najtaniej i bezpiecznie (nieautoryzowana przeróbka kotła gazowego jest nie tylko niebezpieczna, ale też pozbawi Cie gwarancji).

Na infolinii twierdzą,ze oficjalnie się nie da. Serwisanci twierdzą,że się da. Mam dwie sprzeczne opinie

Są serwisanci i instalatorzy. U Junkersa i jedni i drudzy są autoryzowani. To są 2 różne grupy chyba z różnym przeszkoleniem.

Jeśli serwisant twierdzi, że da się przerobić, a producent, że nie to stawiam na to że to jest "pół-serwisant", lub serwisant o.m.c.

Kup kocioł elektryczny (może być używany z portalu ogłoszeniowego czy aukcyjnego) i zmień taryfę na G12as. Kocioł potem sprzedasz i wyjdzie w sumie najtaniej i bezpiecznie (nieautoryzowana przeróbka kotła gazowego jest nie tylko niebezpieczna, ale też pozbawi Cie gwarancji).

I w tym przypadku akurat mocno się zgadzam.

Witam.

Mam zamontowany kocioł Brotje PWHC/PWHS 24-28-33. Czy mogę go podłączyć pod butle z propanem? Niestety gazociąg będą miała podciągnięty dopiero na wiosnę a jakoś muszę przetrwać zimę.

Ameri ma butle na dzierżawa, wystarczy zapytać w ich przedstawiciela czy da się na taki krótki czas podpiąć butle i pić herbatę