Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka szeroka 20m - Jaki projekt wybrać

Recommended Posts

garaż zdominuje cały front.

Projektów na wąską działkę jest sporo w necie - pytanie dlaczego ich nie znalazłeś?

Możesz też poszukać wśród projektów do zabudowy bliźniaczej, szeregowej i zbudować jeden segment.

Nic nie napisałeś o potrzebach życiowych, stronach świata, czym chcesz grzać, jakie masz fundusze na budowę (co przekłada się na metraż), jakie są ograniczenia MPZP?

Edytowane przez Elfir

20 metrów front, minus 8 (po 4 metry), zostaje 12 m na budynek. Garaż 3,5 m + 2 ścianki (50 cm i 25), to razem 4,25. Zostaje na część mieszkalną 7,75. Słabo.

Tak, jak pisze Elfir, przemyśl sprawę.

W innym wątku był Projekt Maja

Nawet, gdyby ustawić domek odwrotnie, też się nie mieści, więc takie szersze budynki raczej się nie zmieszczą. Gdyby się zmieścił, siedząc na tarasie, trzeba by patrzeć sąsiadowi w oczy :-)

12m na budynek to jest naprawdę całkiem sporo.

Ja też mam działkę o szerokości 20m i przyznam trochę mało to jest. Owszem, da się zbudować dom, ale znacznie więcej projektów jest dla szerokości 21, a jeszcze lepiej 22m. Ale cóż, że to działka w dobrym miejscu. A np te projekty? Też się nimi interesuję. Co myślicie o rozkładzie pomieszczeń?

https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Felix-v,1472.html

https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Domus-ii,799.html

Mam 19 metrów i buduję bez garażu ale jak szukałam to nawet na 19 były projekty z garażami. Nie wiem jak można być takim nieogarem/leniem żeby w dobie kilku(nastu?) wyszukiwarek projektów nie wybrać przynajmniej kilku typów. Wiekszośc ludzi przychodzi na forum z jakimiś propozycjami projektów domów typowych a nie z postawą "znajdzcie Jaśnie Panu projekt bo mi sie szukać nie chce". Przecież on nie napisał nawet czy to ma być parter czy piętro.

Moim zdaniem, przy nowo budowanym domu, absolutne minimum na garaż jednostanowiskowy to 4,5m. szerokości.

Zastanów się czy zamiast garażu nie połączyć z budynkiem wiaty na auto. Ja mam właśnie taką wiatę, połączoną ze stropem domu- do tego miałem jeszcze garaż, ale zlikwidowałem na poczet innego przeznaczenia pomieszczeń).

Jak dobrze opiszesz to w projekcie, będziesz mógł podejść z nią nawet na odległość jednego metra od działki sąsiada. Wtedy masz więcej miejsca na dom.

Moim zdaniem, przy nowo budowanym domu, absolutne minimum na garaż jednostanowiskowy to 4,5m. szerokości.

Zastanów się czy zamiast garażu nie połączyć z budynkiem wiaty na auto. Ja mam właśnie taką wiatę, połączoną ze stropem domu- do tego miałem jeszcze garaż, ale zlikwidowałem na poczet innego przeznaczenia pomieszczeń).

Jak dobrze opiszesz to w projekcie, będziesz mógł podejść z nią nawet na odległość jednego metra od działki sąsiada. Wtedy masz więcej miejsca na dom.

Wiata na samochód musi być w jakichś tam odległościach od granic. I nie można jej postawić 1m od granicy. W projekcie owszem. Może ja opisać jako wiatę na kosiarkę, tylko potem wystarczy, że raz zaparkuje tam samochód i ktoś to zauważy i zgłosi do odpowiedniego urzędu. Co wtedy? Takze rada bez sensu.

Wiata na samochód musi być w jakichś tam odległościach od granic. I nie można jej postawić 1m od granicy. W projekcie owszem. Może ja opisać jako wiatę na kosiarkę, tylko potem wystarczy, że raz zaparkuje tam samochód i ktoś to zauważy i zgłosi do odpowiedniego urzędu. Co wtedy? Takze rada bez sensu.

Tak podchodząc, to życzę Ci powodzenia w życiu! W relacji z sąsiadami również. Ja mogę u siebie czołg zaparkować pod wiatą na kosiarkę i nikt na mnie nie pójdzie do urzędu.

Tak podchodząc, to życzę Ci powodzenia w życiu! W relacji z sąsiadami również. Ja mogę u siebie czołg zaparkować pod wiatą na kosiarkę i nikt na mnie nie pójdzie do urzędu.

Niestety, ale nigdy nie wiesz, na jakiego sasiada trafisz. Poza tym sąsiad się zawsze może zmienić.

A na koniec, to nie wiem jak Ty, ale ja jednak wolę przestrzegać prawa i nie trzymać samochodu pod wiatą, która nie jest do tego przeznaczona.

Ktoś z jakiegoś powodu ustalił takie, a nie inne odleglosci od granicy dla miejsc parkingowych. Ale Ty przeciez wiesz lepiej.

PS. Rozważania na temat trzymania czołgu pod wiatą i reakcji sąsiadów, to jednak temat inny niż zaproponował autor wątku.

Edytowane przez Lukasz11

Nie ma co się oburzać. 12 metrów, to niby dużo, a jednocześnie mało. Jeśli chce się mieć garaż z częścią mieszkalną w jednej linii, to będzie za mało.

Ten projekt kota Lidki, jest zdominowany przez garaż w środku budynku. Poruszając się po parterze, cały czas obchodzimy garaż, marnujemy przez to najlepsze miejsce na parterze.

Chyba jednak lepsze są te projekty, gdzie garaż jest z przodu, a budynek z tyłu, tylko wejście i ma obok garażu. Wtedy tego obchodzenia garażu nie ma, ale za to, najważniejsza część budynku to ta z tyłu, od ogrodu i tam się będzie toczyć życie.

O czymś takim myślę

https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Merlin-ii,1106.html

Jak efir zasugerowała potrzeba więcej detali co do działki z której strony wjazd i jej długość ja np. będę robił indywidualny i na razie sobie go sam rysuje żeby określić co chcemy tak pi razy drzwi, przy wjeździe od północy wystarczyłoby dodac garaż z lewej strony oczywiście nie byłoby przejścia z garażu co kto woli i potrzebuje ;)

f966e23daf104252.png

Ten projekt kota Lidki, jest zdominowany przez garaż w środku budynku. Poruszając się po parterze, cały czas obchodzimy garaż, marnujemy przez to najlepsze miejsce na parterze.

Chyba jednak lepsze są te projekty, gdzie garaż jest z przodu, a budynek z tyłu, tylko wejście i ma obok garażu. Wtedy tego obchodzenia garażu nie ma, ale za to, najważniejsza część budynku to ta z tyłu, od ogrodu i tam się będzie toczyć życie.

O czymś takim myślę

https://www.studioatrium.pl/projekty-domow/Merlin-ii,1106.html

Też myśleliśmy o takim wysuniętym garażu. Niestety gmina wie lepiej czego nam trzeba i MPZP określa:

"(...)dopuszcza się cofnięcie wejść, wbudowanych garaży i loggi w głąb od obowiązującej linii zabudowy na odległość do 1,3 m, na odcinku nieprzekraczającym łącznie 1/3 szerokości elewacji(...)"

Też myśleliśmy o takim wysuniętym garażu. Niestety gmina wie lepiej czego nam trzeba

Gmina ma swój pomysł na ład przestrzenny i nic się z tym nie zrobi, ale można pokombinować. Zróbcie garaż z przodu, obok łazienkę, kotłownię, może biuro, a część mieszkalną z tylu. Zrobić szkic odręczny i pójść z tym do gminy z zapytaniem, czy tak może być?

20 metrów to nie jest wąska działka. Zaprojektowałem kiedyś dom piętrowy na działce 12 metrowej z częścią dzienną ustawioną poprzecznie , przyklejoną do garażu sąsiada, gdzieś w połowie działki 130 metrowej. Wjazd do garażu był realizowany bezpośrednio z drogi, bez ogrodzenia.

Tak naprawdę to właśnie na takich działkach projektuje się fajne rzeczy :)

Zeby cokolwiek zaprojektować potrzebny jest zorientowany rzut działki z wjazdem na nią.