grb10 10.08.2019 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2019 Witam. Dom z poddaszem. Mam sytuację jak na rysunku (trzeba kliknąć*żeby powiększyć)L Po lewej - toaleta na parterze. Ma jeden odpływ 110. Po prawej - pion kanalizacyjny i komin wentylacyjny (4 kanały), drugi odpływ 110. Wszystkie odpływy (jest jeszcze trzeci 110) zbiegają się w jedną, szerszą rułę (chyba 315?) do przepompowni, a dalej do kanalizacji miejskiej. Do komina planuję dać wentylację grawitacyjną, okap, odpowietrzenie kanalizacji (pionu), Ale pomieszczenie po lewej nie ma pionu. Rozważam: - puścić wentylację awentą, pod i nad wieńcem dać kolanka po 2x90 st, awentę puścić w działówce, dalej po skosie z linią dachu i wypuścić przez dachówkę - odnośnie odpowietrzenia kanalizacji myślałem, żeby pójść w ścianie fi 50 (względnie 110 pod wieniec, bo w wc mam tam ścianę 25cm), zredukować do fi 50 (lub 2x50), wyjść w działówce na poddaszu, i analogicznie puścić skosem z linią dachu i przez dachówkę. Tu koniecznie chcę się oddalić od pomieszczenia, bo nie idąc wyżej mogłoby mi zaciągać przez okna połaciowe. Czytałem na forum o zaworach napowietrzających, ale one nie rozwiążą smrodu tylko ew. bulgot. Nie jestem hydraulikiem. Opinie o tym problemie mam sprzeczne. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iurya43 16.08.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Pierwszy raz słyszę o czymś takim. _ szkolenia zakupowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grb10 17.08.2019 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 Wątek do skasowania. Dajmy temu spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 19.08.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Napisałeś, że pomieszczenie po lewej nie ma pionu, czyli jest to tylko podejście do WC pod posadzką - ono nie potrzebuje wentylacji - wentyluje się piony. W pionach może dochodzić do powstawania podciśnień i nadciśnień przy spuszczaniu wody z wyższej kondygnacji. Zjawiska takie nie zachodzą w prawie poziomych odcinkach podejść i ich wentylacja jest zbędna, chyba że są to długie podejścia o małych średnicach, ale nie 110. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.08.2019 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Zjawiska takie nie zachodzą w prawie poziomych odcinkach podejść i ich wentylacja jest zbędna, chyba że są to długie podejścia o małych średnicach, ale nie 110. No popatrz - a ja nie mam w ogóle pionów, i zarówno projektant gotowca, adaptujący jak i hydraulik i kierbud upierali się, że muszę mieć wentylację. Niektórzy z nich nawet, że kilka a podejścia mam 160mm (pod chudziakiem osobno do każdego punktu). Do kibelka, jak jest długa rura trzeba robić dodatkową wentylację. Nasz gospodarz tak twierdzi: Podejścia do misek ustępowych o średnicy 0,10 m nie powinny być dłuższe niż 1 m. W przeciwnym razie muszą być wentylowane, nie można bowiem ratować sytuacji, zwiększając ich średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 19.08.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2019 Kierbud "na domkach" nie ma specjalności instalacyjnej (chyba że mówisz o kierowniku robót, którego na domkach w 99% przypadków nie ma). Hydraulik i dziennikarz tym bardziej pojęcie w temacie miewają marne. Projektant ze specjalnością IS - zapytaj dlaczego prawie wszyscy z nich projektują w domkach 160mm kanalizacji podposadzkowej - powiedzą, że tak trzeba, tak się robiło zawsze, że na wszelki wypadek. Problem w tym, że nie wynika to z żadnych obowiązujących przepisów i nie jest uzasadnione niczym - rury 110 mają lepsze warunki przepływu (samooczyszczania) dla takich małych obiektów i niewielkich przepływów.Sam jestem projektantem IS, bywam kierownikiem na instalacjach i sieciach, inspektorem nadzoru i mam w nosie opinie w/w "autorytetów", opieram się na wiedzy a nie na przesądach i plotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grb10 08.06.2020 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Dzięki, panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 08.06.2020 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2020 Sam jestem projektantem IS, bywam kierownikiem na instalacjach i sieciach, inspektorem nadzoru i mam w nosie opinie w/w "autorytetów", opieram się na wiedzy a nie na przesądach i plotkach. Wreszcie jest tu ktoś z kim można skonsultować instalację. Ja mam 3 piony i wszystkie wyprowadzone wywiewką ponad dach. Chciałbym to ograniczyć do jednej wywiewki i ewentualnie napowietrzaczy, nawet takich zintegrowanych z syfonem, np. umywalki. Czy to jest dopuszczalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts