Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopadłą mnie ustawa anty smogowa :)

kulibob

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To może dodatkowo fotowoltaika. W połączeniu z pompą ciepła zapominasz o rachunkach! :)

Foto woltaika tak ale musi zejść poniżej 3500zł za kWp aby się opłącało. Przy założeniu że utrzyma się 5000zł i ulga termomdernizacyjna oraz obecne ceny.

Gaz mam w drodze ale skreślam to rozwiązanie jako nie ekonomiczne i posiadające bardzo wiele wad.

Na COP1 mam za cieńką budę bo CO i CWU prawdopodobnie przekroczy 2000zł

Kolejnego ekogrocha nie chcę ale stoji w kolejce itak przed gazem.

PC jako rozwiązanie jet bardzo drogie bez dopłat

Chyba optymalne jest hybryda COP-1 i PC P-P

Jednak nigdy nie miałem do czynienia z kimą na tak szeroką skalę i tu są moje obawy.

Wiadomo klima nnie będzie serwisowanana, serwis we własny zakresie.

Edytowane przez kulibob

Ekogroch lepszy od gazu? . Skoro się cofasz, to może iść jeszcze dalej.

Kiedyś ludzie na zimę wprowadzali do domostw zwierzęta domowe. Pomyśl o tym...

Nie chcę pisać tu o gazie. Gaz jest uzależnieniem się od dwóch źródeł energii i dodatkowe niepotrzebne opłaty stałe. Nie wspomnę u kupie innych wad.

Ale o tym nie chcę tu rozmawiać. Gaz jest najgorszą z możliwych opcji.

Zabawne podaj linka

https://pl.wikipedia.org/wiki/Toshiba_4S

W sumie, nie wiem czy coś w końcu zbudowali.

Zapowiadało się bardzo ciekawie.

Tu, trochę inny projekt

https://www.rmf24.pl/nauka/news-kieszonkowy-reaktor-atomowy-juz-istnieje,nId,427055

Edit.

Doczytałem. Z reaktora toshiby nic nie wyszło.

Jednak sam projekt zacny :)

Edytowane przez klaudiusz_x

Zabawne podaj linka

Prace badawcze nad tą technologią rozpoczęły się już w latach 50. w Stanach Zjednoczonych. Aby jednak reaktory tego typu były komercyjne dostępne, ktoś musi zainwestować w dopracowanie prototypów. – Pojawiła się nadzieja na przełom, ponieważ rząd amerykański postanowił dofinansować prace nad dwoma lub trzema wybranymi modelami oraz wesprzeć proces licencjonowania, czyli dopuszczenia do użytkowania – informuje profesor.

Ta procedura wymaga innego postępowania niż w przypadku dużych reaktorów. Instytucje zajmujące się dozorem jądrowym muszą dostosować procedury do nowej sytuacji. Pierwsze licencje mogą zostać wydane około roku 2017. A trzy lata później mogą zacząć działać takie elektrownie w USA, natomiast w Polsce – za kolejnych kilka lat.

http://gramwzielone.pl/domowa-elektrownia-jadrowa

Generator nazwany Kilopower, został poddany testom na pełnym obciążeniu w marcu, ale dopiero teraz poinformowano o tym podczas specjalnej konferencji prasowej.

Reaktor przygotowano w kilku wersjach różniących się wielkością generowanej mocy. Najmniejszy jest w stanie zasilić zwykły toster, największy (ale ciągle przenośny) ma moc 10 kW.

http://www.blogotech.eu/index.php/7383-przenosny-reaktor-atomowy-gotowy-i-przetestowany

https://www.milmag.pl/news/view?news_id=1904

Ruscy wcisnęli na łajbę dwa reaktory

https://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/rosja-plywajacy-czarnobyl-ruszyl-w-rejs-z-murmanska,963897.html

takie do zasilania ludzi w prąd , a nie łodzi podwodnych .

Witam,

W Pana przypadku lepiej zastanowić się nad zastosowaniem powietrznej pompy ciepła współpracującej z ogrzewaniem podłogowym w budynku. Jest to sprawdzone rozwiązanie które nie będzie znacznie droższe od systemu składającego się z dwóch klimatyzatorów. Taka instalacja będzie pracowała pewnie przez długi czas.Moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

Napewno rozwiązanie lepsze ale będzie raczej 3 krotnie droższe. A sterowanie jest bez znaczenia zmiana o 0,1*C przy podłogówce to kilka godzin. Byle na jednej kondynacji było 23,5 a na drugiej 22,5 i tyle. Jak bym PC ok 4-4,5KW przy -20*c z nowym bojlerem 300l dwuwęzownicowym i montażem wyszła do 12k (po ulgach) to jeszcze ma ręce i nogi. Przy PC bolą tylko potencjalne drogie awarie. A klima jak nawali to jeszcze mały ból

• 3 weeks później...

Z tymi klimatyzatorami cieżko coś się dowiedzieć. DAiki, Samsung i mitsubischi nie odpisują.

Gree o copie w zależnosci od temperatury nic nie wie.

Jedynie od kaisai uzyskąłem tabele dla 2,6kW dla teperatuy wenętrznej 24*C

Heating

INDOOR OUTDOOR TEMPERATURE(DB,℃)

-25 -20 -15 -10 -7 2 7 10

DB TC PI TC PI TC PI TC PI TC PI TC PI TC PI TC PI

℃ kW kW kW kW kW kW kW kW kW kW kW kW kW kW kW kW

24 1,65 1,15 2,07 1,27 2,39 1,27 2,67 1,29 2,76 1,24 2,96 1,13 2,84 0,75 2,70 0,68

Z teo rozumiem że COP dla 24 w domu -20 to1,6

-15 1,8

-10 2,1

-7 2,2

2 2,6

7 3,8

Pomiędy 2 a -7 droga z klimy zrównuje się z tanią taryfą .

Więc można powiedzieć że klima powinna mieć średnio rocznie COP 2,5.

Tylko w duże mrozy niewarto grzać w drogiej i trzeba będzie pokręcić bufor.

Jednocześnie zauważyłem ze nie warto brać klimy 3,5 ponieważ spadek mocy jest niemal identyczny jedna i druga przy -20 mam moc ok 2 kW różnica mniej niż 100W

Edytowane przez kulibob

• 1 month później...

Koncepcja ewoluuje dalej ku większemu uproszczeniu. Odpuściłem sobie wspomaganie CO kolektorami niech robią to do czego są stworzone (CWU i basen)

Później ciałem pomniejszyć bufor do 200l ale to chyba też bez sensu po kiego bufor.

Jedna klima niech robi swoje 24h na dobę do tego dwie grząłki w rurze najlepiej 2x1,5 wtedy nie muszę kombinować za dodatkowymi kablami do garażu. Odpalane czasowo w T2 i temperaturą zewnętrzną kwestia doboru temperatur powiedzmy jedna przy -5 druga przy -15.

Mam pytanie tylko o dogrzewanie łazienek na czas kąpieli jakiś promiennik z opóźnionym wyłączeniem np pstrykam i po 10-30 sam się wyłącza bo nie wierzę w samo dyscyplinę rodziny?

Mam pytanie tylko o dogrzewanie łazienek na czas kąpieli jakiś promiennik z opóźnionym wyłączeniem np pstrykam i po 10-30 sam się wyłącza bo nie wierzę w samo dyscyplinę rodziny?

ja mam nad drzwiami nadmuchową farelkę na pilota, wygląda jak mały klimatyzator. nagrzewa w kilka minut do 30°C, ale nie ma chyba timera. a może ma, ale nie korzystamy

• Like 1

@kulibob

Jak działa klima widzisz sam. W okresach przejściowych w większości dobra rzecz.

Dla mnie oczywista oczywistość, że dom musi być ocieplony jak najlepiej. Gdzie za mało to sam wiesz i pewnie sobie poradzisz.

Jeśli postanowiłeś pozbyć się za kilka lat OEP to zapewne trafisz w rozwiązanie optymalne. Jeśli chodzi o chwilę obecną - celował bym w PW + PC PW.

Za 4 lata może wymyślą coś lepszego.

Jeśli odwagi Ci nie brakuje to możesz zrobić to o czym piszę poniżej.

Po sezonie grzewczym poznasz zalety i wady swojej klimy. Będzie już po gwarancji. To Ty zadecydujesz, czy jej nie zmodyfikować. Przerabiając na PC PW ( w Twoim przypadku zmieścisz się w 1000 złotych) i poznasz zalety PC PW.

• 2 months później...

No i sprawy poszły szybciej niż myślałem:)

Klima juz jakiś czas wisi i jest ok ma jakieś swoje mankamenty ale jak na budżetówkę jest całkiem ok

PV powiny do 2mc zawisnać na dachu pokrycie ok 50%

We wtorek mam już odbiorcę na węgiel zostawiam tylko tyle aby do kwietnia przejechać.

Prosiłbym o wskazanie ewentualnych błędów w koncepcji lub wskazanie innej drogi

Sterownik do podłogi będzie DIY parę klocków mi brakuje a w Chinach nowy rok to trochę poczekam.

Sterowanie:czasowe, pogodowe, termostaty, cyrkulacja CWU. Częściowo sterowanie manualne częściowo Wifi opomiarowanie grzałek i pomp, awaryjny termostat dla bojlera i grzałki w rurze.

Ogrzewanie podłogówki ma być przepływowe 3kW(2x1,5kw) tak mało ponieważ średnio mam ochotę ciągnąć nowe kable a muszę mięć rezerwę na inne urządzenia. Rodzi to problem niedoszacowania mocy w warunkach ekstremalnych. klima max 2kW a podłoga 1,1kW. Lekko koło -20 kilowata brakuje. Będę musiał tu zaakcentować przymusowe odpalenie kominka lub wejście grzałkami w drogą taryfę, chyba to mniejsze zło niż ciągnąć kable.

Kolejny problem co z drabinkami w łazienkach. Kombinować do nich kolejnych grzałek mi się nie za bardzo chce. Grzałki bezpośrednio nie wkręcę bo kable w łazience nie pasują a kolejną grzałkę w rurze chyba nie warto? M/wyściełałem wpiąć pod podłogówkę i tyle ale tu znowu jakiś ogranicznik przepływu potrzebny a grzanie do dupy, przynajmniej wieszak będzie :)

Nie wiem jakie są teksty uchwał antysmogowych w innych miastach, ale w Krakowie nie wolno stosować energii jądrowej. Jest zapis, że nie wolno stosować urządzeń na paliwo stałe. A zarówno Uran jak i Pluton są paliwami stałymi.

Na razie, to pieśń przyszłości.

Niestety.

Jest plus.

Są nowsze rozwiązania.

W przypadku domowych elektrowni atomowych, byle głupek, może doprowadzić do skażenia i śmierci milionów.

Na 2035r planują pierwszy rozruch w prototypowej elektrowni termojądrowej we Francji.

Do tego powinniśmy zmierzać, by mieć profity.

W 2050r planowana jest pierwsza komercyjna elektrownia termojądrowa.

Wiadomo.

Założenia, a rzeczywistość, to 2 różne ścieżki.

Oby się udało.

Będzie energii na tyle, że pchniemy ludzkość do przodu :)