Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopadłą mnie ustawa anty smogowa :)

kulibob

Recommended Posts

No i sprawy poszły szybciej niż myślałem:)

Klima juz jakiś czas wisi i jest ok ma jakieś swoje mankamenty ale jak na budżetówkę jest całkiem ok

PV powiny do 2mc zawisnać na dachu pokrycie ok 50%

We wtorek mam już odbiorcę na węgiel zostawiam tylko tyle aby do kwietnia przejechać.

Prosiłbym o wskazanie ewentualnych błędów w koncepcji lub wskazanie innej drogi

Sterownik do podłogi będzie DIY parę klocków mi brakuje a w Chinach nowy rok to trochę poczekam.

Sterowanie:czasowe, pogodowe, termostaty, cyrkulacja CWU. Częściowo sterowanie manualne częściowo Wifi opomiarowanie grzałek i pomp, awaryjny termostat dla bojlera i grzałki w rurze.

Ogrzewanie podłogówki ma być przepływowe 3kW(2x1,5kw) tak mało ponieważ średnio mam ochotę ciągnąć nowe kable a muszę mięć rezerwę na inne urządzenia. Rodzi to problem niedoszacowania mocy w warunkach ekstremalnych. klima max 2kW a podłoga 1,1kW. Lekko koło -20 kilowata brakuje. Będę musiał tu zaakcentować przymusowe odpalenie kominka lub wejście grzałkami w drogą taryfę, chyba to mniejsze zło niż ciągnąć kable.

Kolejny problem co z drabinkami w łazienkach. Kombinować do nich kolejnych grzałek mi się nie za bardzo chce. Grzałki bezpośrednio nie wkręcę bo kable w łazience nie pasują a kolejną grzałkę w rurze chyba nie warto? M/wyściełałem wpiąć pod podłogówkę i tyle ale tu znowu jakiś ogranicznik przepływu potrzebny a grzanie do dupy, przynajmniej wieszak będzie :)

Ty tak na serio? to jest z oszczędności czy jak? Naprawdę nie możesz zainstalować sobie normalnego ogrzewania aby mieć pełny komfort cieplny czyli np 22C bez dmuchania jakimiś wynalazkami?

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za nic nie pojmę kto mi może odebrać mój legalnie zakupiony kocioł ?.

Jeszcze długo długo nie.

Jest w końcu dostępna broń czarnoprochowa do obrony terytorium.

Kiedyś niewolnicy też byli legalnie kupowani , to nie przeszkadzało ustawodawcom tych niewolników wyzwolić czyli de fakto pozbawić własności.

Ty tak na serio? to jest z oszczędności czy jak? Naprawdę nie możesz zainstalować sobie normalnego ogrzewania aby mieć pełny komfort cieplny czyli np 22C bez dmuchania jakimiś wynalazkami?

Co to jest dla ciebie normalne ogrzewanie?

22* to jest dla Ciebie normalna temperatura?

To co robię to względnie tanie grzanie a koszt modernizacji ok 3-3,5 k. Jedyny jak narazie nierozwiązany problem to drabinki.

To takie ogrzewanie jak miałem w bloku, czyli wszędzie jednakowa temperatura. Nie kombinowałem z jakimś ogrzewaniem jednego pomieszczenia klimatyzatorem aby było taniej. Po prostu jedna w miare stała temperatura w domu, czy to z grzejników czy podłogówki jak kto woli.

A skąd wiesz że nie mam stałej temperatury w domu?

Klima i podłogówka to załatwiają. Parter 23,5-24. Piętro chłodniej bo sypialnie 22,5

Jasne jak ktoś lubi wiatrak nad glową jak w supermarkecie to spoko. Tylko gdzie ten komfort?

Klima chodzi z wentylem na średnim nawiewie w okolicach minimalnej mocy jej praca nie jest uciążliwa pyzatym to podłoga jest w nocy ładowana w mniejszym lub większym stopniu i to ona jest stabilizatorem temperatury.

• 2 months później...
Na razie, to pieśń przyszłości. Niestety. W 2050r planowana jest pierwsza komercyjna elektrownia termojądrowa.

Elektrownię termojądrową wolno instalować w Krakowie, bo termojądrowa to synteza lekkich jąder (wodór, hel), więc termojądrowa nie łapie się na krakowskie ograniczenie dla paliw stałych.

• 4 weeks później...

Bojler 300l zamontowany z kolektormami śmiga jak ta lala. Dużo lepsze to niż dwa gówniane poziome Galmety spięte szeregowo..

Dzisiaj testowe odpalenie podłogówki 3kW podłoga wychłodzona po dwóch miesiącach nie grzania. Więc potestuję sobie z 3-4h i nic się nie wydarzy :). Ale tani prąd a z falownika trochę ochłapów leci to można $ pomarnować.

Muszę teraz wymądziolić co z nadwyżkowym prądu z offgrida zrobić bo grzałka już zdemontowana. Zimą wrzucę w wentylacje ale latem....?

Edytowane przez kulibob

• 5 weeks później...

Cały remont pochłoną ok 8500większość tej kwoty można odpisać w uldze

Nowy bojler 300l

3 kolektory słoneczne i używany wymiennik basenowy

Tania PC PP

Grzałka wrurze 3kw i sterowanie

Stare klocki sprzedane za 3200 został jeszcze jakiś siłownik, zawór 4d i podjechać na złom z miedzią.

Wyszło w sumie za grosze z ekstra chłodzeniem i dogrzewaniem basenu przy koszcie kWh szacunkowo minimalnie większym od węgla.

Jeszcze myślę o drugiej klimie ale tego jeszcze nie wiemczy dojdzie do realizacji

Edytowane przez kulibob