byq84 29.01.2020 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 No i sprawy poszły szybciej niż myślałem:) Klima juz jakiś czas wisi i jest ok ma jakieś swoje mankamenty ale jak na budżetówkę jest całkiem ok PV powiny do 2mc zawisnać na dachu pokrycie ok 50% We wtorek mam już odbiorcę na węgiel zostawiam tylko tyle aby do kwietnia przejechać. Prosiłbym o wskazanie ewentualnych błędów w koncepcji lub wskazanie innej drogi Sterownik do podłogi będzie DIY parę klocków mi brakuje a w Chinach nowy rok to trochę poczekam. Sterowanie:czasowe, pogodowe, termostaty, cyrkulacja CWU. Częściowo sterowanie manualne częściowo Wifi opomiarowanie grzałek i pomp, awaryjny termostat dla bojlera i grzałki w rurze. Ogrzewanie podłogówki ma być przepływowe 3kW(2x1,5kw) tak mało ponieważ średnio mam ochotę ciągnąć nowe kable a muszę mięć rezerwę na inne urządzenia. Rodzi to problem niedoszacowania mocy w warunkach ekstremalnych. klima max 2kW a podłoga 1,1kW. Lekko koło -20 kilowata brakuje. Będę musiał tu zaakcentować przymusowe odpalenie kominka lub wejście grzałkami w drogą taryfę, chyba to mniejsze zło niż ciągnąć kable. Kolejny problem co z drabinkami w łazienkach. Kombinować do nich kolejnych grzałek mi się nie za bardzo chce. Grzałki bezpośrednio nie wkręcę bo kable w łazience nie pasują a kolejną grzałkę w rurze chyba nie warto? M/wyściełałem wpiąć pod podłogówkę i tyle ale tu znowu jakiś ogranicznik przepływu potrzebny a grzanie do dupy, przynajmniej wieszak będzie Ty tak na serio? to jest z oszczędności czy jak? Naprawdę nie możesz zainstalować sobie normalnego ogrzewania aby mieć pełny komfort cieplny czyli np 22C bez dmuchania jakimiś wynalazkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 29.01.2020 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Za nic nie pojmę kto mi może odebrać mój legalnie zakupiony kocioł ?. Jeszcze długo długo nie. Jest w końcu dostępna broń czarnoprochowa do obrony terytorium. Kiedyś niewolnicy też byli legalnie kupowani , to nie przeszkadzało ustawodawcom tych niewolników wyzwolić czyli de fakto pozbawić własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 29.01.2020 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Ty tak na serio? to jest z oszczędności czy jak? Naprawdę nie możesz zainstalować sobie normalnego ogrzewania aby mieć pełny komfort cieplny czyli np 22C bez dmuchania jakimiś wynalazkami? Co to jest dla ciebie normalne ogrzewanie? 22* to jest dla Ciebie normalna temperatura? To co robię to względnie tanie grzanie a koszt modernizacji ok 3-3,5 k. Jedyny jak narazie nierozwiązany problem to drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 30.01.2020 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 To takie ogrzewanie jak miałem w bloku, czyli wszędzie jednakowa temperatura. Nie kombinowałem z jakimś ogrzewaniem jednego pomieszczenia klimatyzatorem aby było taniej. Po prostu jedna w miare stała temperatura w domu, czy to z grzejników czy podłogówki jak kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 30.01.2020 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 To takie ogrzewanie jak miałem w bloku, czyli wszędzie jednakowa temperatura. Nie kombinowałem z jakimś ogrzewaniem jednego pomieszczenia klimatyzatorem aby było taniej. Po prostu jedna w miare stała temperatura w domu, czy to z grzejników czy podłogówki jak kto woli. A skąd wiesz że nie mam stałej temperatury w domu? Klima i podłogówka to załatwiają. Parter 23,5-24. Piętro chłodniej bo sypialnie 22,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 30.01.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2020 Jasne jak ktoś lubi wiatrak nad glową jak w supermarkecie to spoko. Tylko gdzie ten komfort? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 31.01.2020 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Ja klimy nie bronie, bo sam mam i nie uważam że to jakiś cud, nie lubie jednak gdy wyznacznikiem komfortu dla ogólu ludzkości są własne subiektywne odczucia. Jęsli komuś ten sposób odpowiada, nie czuje żadnego dyskomfortu cieplnego, to po co mu wmawiać że jednak jest inaczej?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2020 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 Jasne jak ktoś lubi wiatrak nad glową jak w supermarkecie to spoko. Tylko gdzie ten komfort? Klima chodzi z wentylem na średnim nawiewie w okolicach minimalnej mocy jej praca nie jest uciążliwa pyzatym to podłoga jest w nocy ładowana w mniejszym lub większym stopniu i to ona jest stabilizatorem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 31.01.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 @kulibob, sorry może ten pomysł poruszałes, ale nie myślałeś o grzaniu drabinek przez obieg bojlera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 31.01.2020 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2020 @kulibob, sorry może ten pomysł poruszałes, ale nie myślałeś o grzaniu drabinek przez obieg bojlera? Teraz tak mam . W przyszłości nie przejdzie będzie tylko obieg solarny i grzałka. Chyba zostaną jako wieszaki na ręczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 19.04.2020 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Na razie, to pieśń przyszłości. Niestety. W 2050r planowana jest pierwsza komercyjna elektrownia termojądrowa. Elektrownię termojądrową wolno instalować w Krakowie, bo termojądrowa to synteza lekkich jąder (wodór, hel), więc termojądrowa nie łapie się na krakowskie ograniczenie dla paliw stałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.05.2020 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) Bojler 300l zamontowany z kolektormami śmiga jak ta lala. Dużo lepsze to niż dwa gówniane poziome Galmety spięte szeregowo.. Dzisiaj testowe odpalenie podłogówki 3kW podłoga wychłodzona po dwóch miesiącach nie grzania. Więc potestuję sobie z 3-4h i nic się nie wydarzy . Ale tani prąd a z falownika trochę ochłapów leci to można $ pomarnować. Muszę teraz wymądziolić co z nadwyżkowym prądu z offgrida zrobić bo grzałka już zdemontowana. Zimą wrzucę w wentylacje ale latem....? Edytowane 16 Maja 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.05.2020 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2020 Wpuściłem w podłogę 15kWh i wyłączyłem. Tz wzrosła z 24 do 27 przy dość małym przepływie wg rotometrów ok 0,5-0,6m3/h . Termometr w domu jakoś specjalnie nie drgnął ale odczówalnie cieplej. Pobawimy się za pół roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 16.06.2020 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 (edytowane) Cały remont pochłoną ok 8500większość tej kwoty można odpisać w uldzeNowy bojler 300l3 kolektory słoneczne i używany wymiennik basenowyTania PC PPGrzałka wrurze 3kw i sterowanie Stare klocki sprzedane za 3200 został jeszcze jakiś siłownik, zawór 4d i podjechać na złom z miedzią. Wyszło w sumie za grosze z ekstra chłodzeniem i dogrzewaniem basenu przy koszcie kWh szacunkowo minimalnie większym od węgla.Jeszcze myślę o drugiej klimie ale tego jeszcze nie wiemczy dojdzie do realizacji Edytowane 16 Czerwca 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts