Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom 100m2 system zlecony

Recommended Posts

wyślij kilka zapytań ofertowych, to będziesz wiedział, jednak moim zdaniem jak wyżej - bez większościowej pracy własnej ciężko o wybudowanie domu w takiej cenie.

chociaż zaraz odezwą się ludzie, co niby zlecone domy za 200k wybudowali a za 300k to już mieszkają i to w średnim/wyższym standardzie.

88m2 i piec węglowy??? Gdzie to zmieścisz jak masz dostęp do gazu to taki dom bezobsługowo za 1500 zł ogrzejesz, możesz też klimę plus kable i pc. 300 tys zleconym to minimum, jeszcze zależy jaki region Polski. Tarnow i okolice to 40 tys za samo postawienie terminy na ponad rok do przodu, gdzie reszta?.

zależy przecież od izolacji czyli zapotrzebowania domu na ciepło.

Nie sądzę by więcej jak 500 zł/m-c w sezonie grzewczym

Piec na węgiel wymaga kotłowni - brudnego, pylącego pomieszczenia przeznaczonego tylko na kotłownię, które musi mieć określoną kubaturę. Do tego musisz wymurować komin i zrobić jego obróbki na dachu.

A latem jak chcesz ogrzewać wodę do mycia? Rozpalać piec przy 32 stopniach za oknem?

PC to sobie w łazience czy w korytarzu ustawisz.

Bez działki, ogrdu, podjazdu, ogrodzenia i przy założeniu że robisz wszystko co mozliwe sam to się DA.

Buduję dom 95 metrów i w tej chwli zaczynam kłaść płytki w kotłowni i łazience i wydałem dotychczas ok 200 tys.

Planuję wydać jeszcze ok 120 tys zł ale to już ze wszystkim do zmieszkania.

W domu robiłem sam fundamenty, murowałem ścianki wewnętrzne, sufity podwieszane, ogrodzenie, kostkę, ocieplenie, taras i jeszcze pewnie coś tam pominąłem.

Piec na węgiel wymaga kotłowni - brudnego, pylącego pomieszczenia przeznaczonego tylko na kotłownię, które musi mieć określoną kubaturę. Do tego musisz wymurować komin i zrobić jego obróbki na dachu.

A latem jak chcesz ogrzewać wodę do mycia? Rozpalać piec przy 32 stopniach za oknem?

Do tego należy jeszcze doliczyć bufor ciepła (też to trzeba wstawić w kotłowni), żeby ten piec w ogóle mógł pracować i żeby podłogówka szybko nie odleciała z gwizdem.

Widać, że autor wątku wielu spraw jeszcze nie przemyślał. Niech przez rok się dokształci, dopiero potem pyta o koszty.

Bez przesady.

Za 500zł/m-c to może czystym prądem.

Ja za 900zł/6mesiecy ogrzewam pompą ciepła 135m2.

nie wiem jakie parametry cieplne ma mieć ten dom budowany możliwie najniższym kosztem, wiec wolałam zaokrąglić w górę z zapasem.

Zgodne z WT dla nowo powstających domów. No chyba że nie dopilnuje ekipy i dom to będzie przysłowiowy druszlak mimo 20cm na ścianach;). Jeszcze zależy jaką temperaturę komfortową lubi bo dla jednych to 21 dla innych 23 a to odbije się na rachunkach. Znajomy 2 lata temu postawił ok 130m2 i płaci rocznie ok2600zl z cwu. Kosztowało go to 350 tys bo każdy wydatek liczył skrupulatnie. Ekipa wzięła za postawienie 32 tys. Grzeje tak jak ja gazem.