czorny2503 26.08.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Dom murowany 100m2 da rade postawić stan deweloperski za 250 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 26.08.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 parter, piętro? płyta, ławy? dach kopertowy, dwuspadowy? jakie ogrzewanie? w zasadzie to tylko pytania pomocnicze, ale moim zdaniem nie ma szans. moooooże 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czorny2503 26.08.2019 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 parter, typ delicja może być 88m2. dach dwuspadowy, ogrzewanie na piec węglowy z podajnikiem, podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 26.08.2019 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 piec węglowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 26.08.2019 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 wyślij kilka zapytań ofertowych, to będziesz wiedział, jednak moim zdaniem jak wyżej - bez większościowej pracy własnej ciężko o wybudowanie domu w takiej cenie.chociaż zaraz odezwą się ludzie, co niby zlecone domy za 200k wybudowali a za 300k to już mieszkają i to w średnim/wyższym standardzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 26.08.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 88m2 i piec węglowy??? Gdzie to zmieścisz jak masz dostęp do gazu to taki dom bezobsługowo za 1500 zł ogrzejesz, możesz też klimę plus kable i pc. 300 tys zleconym to minimum, jeszcze zależy jaki region Polski. Tarnow i okolice to 40 tys za samo postawienie terminy na ponad rok do przodu, gdzie reszta?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czorny2503 26.08.2019 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 nie mam niestety dostępu do gazu. A pompa ciepła jaka cena ogrzania taki metraż miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.08.2019 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 zależy przecież od izolacji czyli zapotrzebowania domu na ciepło. Nie sądzę by więcej jak 500 zł/m-c w sezonie grzewczym Piec na węgiel wymaga kotłowni - brudnego, pylącego pomieszczenia przeznaczonego tylko na kotłownię, które musi mieć określoną kubaturę. Do tego musisz wymurować komin i zrobić jego obróbki na dachu. A latem jak chcesz ogrzewać wodę do mycia? Rozpalać piec przy 32 stopniach za oknem? PC to sobie w łazience czy w korytarzu ustawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.08.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 Dom murowany 100m2 da rade postawić stan deweloperski za 250 tys? Nawet, jak to same prace budowlane - to nie. Samorób jakieś szanse ma (zależnie jeszcze od materiałów i przyjętych rozwiązań) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 26.08.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 nie mam niestety dostępu do gazu. A pompa ciepła jaka cena ogrzania taki metraż miesięcznie? Cyba nie ma już możliwości grzania węglem do c... Wstyd by mi było chwalić się tym na forum. Mało masz u nas smogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 27.08.2019 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Cyba nie ma już możliwości grzania węglem do c... Wstyd by mi było chwalić się tym na forum. Mało masz u nas smogu? Chce dać zarobić górnikom gdyż żądają wyższej płacy. Poza tym niektórzy płacą za siłownię a tu ma spacer farmera gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon_rysiu 29.08.2019 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Bez działki, ogrdu, podjazdu, ogrodzenia i przy założeniu że robisz wszystko co mozliwe sam to się DA. Buduję dom 95 metrów i w tej chwli zaczynam kłaść płytki w kotłowni i łazience i wydałem dotychczas ok 200 tys.Planuję wydać jeszcze ok 120 tys zł ale to już ze wszystkim do zmieszkania. W domu robiłem sam fundamenty, murowałem ścianki wewnętrzne, sufity podwieszane, ogrodzenie, kostkę, ocieplenie, taras i jeszcze pewnie coś tam pominąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.08.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2019 Bez działki, ogrdu, podjazdu, ogrodzenia i przy założeniu że robisz wszystko co mozliwe sam Przeczytałeś tytuł wątku w którym to napisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.08.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 Piec na węgiel wymaga kotłowni - brudnego, pylącego pomieszczenia przeznaczonego tylko na kotłownię, które musi mieć określoną kubaturę. Do tego musisz wymurować komin i zrobić jego obróbki na dachu. A latem jak chcesz ogrzewać wodę do mycia? Rozpalać piec przy 32 stopniach za oknem? Do tego należy jeszcze doliczyć bufor ciepła (też to trzeba wstawić w kotłowni), żeby ten piec w ogóle mógł pracować i żeby podłogówka szybko nie odleciała z gwizdem. Widać, że autor wątku wielu spraw jeszcze nie przemyślał. Niech przez rok się dokształci, dopiero potem pyta o koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Bez przesady. Za 500zł/m-c to może czystym prądem. Ja za 900zł/6mesiecy ogrzewam pompą ciepła 135m2. nie wiem jakie parametry cieplne ma mieć ten dom budowany możliwie najniższym kosztem, wiec wolałam zaokrąglić w górę z zapasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 01.09.2019 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Zgodne z WT dla nowo powstających domów. No chyba że nie dopilnuje ekipy i dom to będzie przysłowiowy druszlak mimo 20cm na ścianach;). Jeszcze zależy jaką temperaturę komfortową lubi bo dla jednych to 21 dla innych 23 a to odbije się na rachunkach. Znajomy 2 lata temu postawił ok 130m2 i płaci rocznie ok2600zl z cwu. Kosztowało go to 350 tys bo każdy wydatek liczył skrupulatnie. Ekipa wzięła za postawienie 32 tys. Grzeje tak jak ja gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts