Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dwa lata temu na Frontrocku dostałem wycenę na 185zł/m2, na styropianie - 125zł/m2 ze wszystkim. Nie dopilnowałem i trochę tandetny styropian mam. Teraz bym brał Etixxa co wyszłoby jakieś 15zł/m2 drożej. Czyli wyszłaby wełna drożej o 45zł/m2, U gorsze o ponad 10%. Tylko akystyka lepsza. Ja tam nie widziałem sensu dopłacać ponad 10K zł.

• 1 year później...
  • 1 month później...
Często na wełnę dystrybutorzy mają promocje. Polecam zapoznac się z konkretną ofertą . Oczywiście wełna wyjdzie troche drożej ale wex pod uwagę relane korzyści z jej zastosowania takie jak niepalność, paroprzepuszczalność (lepszy mikroklimat) i hydrofobowość. A także niezmienność parametrów w czasie .

paroprzepuszczalność (lepszy mikroklimat) i hydrofobowość.

Dlaczego wypuszczanie pary wodnej, zimą, gdy i tak mamy przesuszone powietrze w domu miałoby być zaletą? Czy w takim razie należy unikać stosowania paroizolacji od wewnątrz, żeby tę zaletę wykorzystać? Bo przecież przy szczelnej paroizolacji wełna nie ma co przepuszczać.

Dlaczego wypuszczanie pary wodnej, zimą, gdy i tak mamy przesuszone powietrze w domu miałoby być zaletą? Czy w takim razie należy unikać stosowania paroizolacji od wewnątrz, żeby tę zaletę wykorzystać? Bo przecież przy szczelnej paroizolacji wełna nie ma co przepuszczać.

Zgodnie z zasadami fizyki budowli powinniśmy sotoswac materiały bardziej paroprzepuszczalne na zewnątrz. Paroizolacja nigdy nie będzie w 100% szczelna i w momencie gdy para wodna wniknie w przegrodę powinna mieć możliwość ujścia tak by jej ilość w przegrodzie sie nie nagromadzała. Stosując materiały sztuczne znacznie ograniczamy przepływ pary która przenika na zasadzie różnicy ciśnień w kierunku środowiska zimnego.

Często na wełnę dystrybutorzy mają promocje. Polecam zapoznac się z konkretną ofertą . Oczywiście wełna wyjdzie troche drożej ale wex pod uwagę relane korzyści z jej zastosowania takie jak niepalność, paroprzepuszczalność (lepszy mikroklimat) i hydrofobowość. A także niezmienność parametrów w czasie .

Z niezmiennością parametrów w czasie to też bym nie przesadzał - 10 lat temu widziałem poddasze ocieplane wełną, byłem tam niedawno znowu i zobaczyłem tą "niezmienność"

• 1 month później...
Z niezmiennością parametrów w czasie to też bym nie przesadzał - 10 lat temu widziałem poddasze ocieplane wełną, byłem tam niedawno znowu i zobaczyłem tą "niezmienność"

Ale tak jest. wełna nie ulega procesom starzeniowym. Mówi o tym nawet norma PN-EN 13162 że parametry termiczne sa niezmienne w czasie. Zawsze odpowiadając staram się nie rzucać słów na wiatr