romekmazurski 27.08.2019 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Zastanawiam się nad wełną albo styropianem, tylko chciałem dobrej jakości, myślałem o Asytrothermie ale wyszło mi że coraz gorzej z ich jakością. Wełna jest jednak droższa dużo, i trudna w montażu. Ile trzeba wydać na ocieplenie wełną a ile dobrym styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2019 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2019 Dwa lata temu na Frontrocku dostałem wycenę na 185zł/m2, na styropianie - 125zł/m2 ze wszystkim. Nie dopilnowałem i trochę tandetny styropian mam. Teraz bym brał Etixxa co wyszłoby jakieś 15zł/m2 drożej. Czyli wyszłaby wełna drożej o 45zł/m2, U gorsze o ponad 10%. Tylko akystyka lepsza. Ja tam nie widziałem sensu dopłacać ponad 10K zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 03.11.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Ja się waham cały czas. Na wełnie wyjdzie drożej o jakieś 60zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 03.11.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 myślałem o Asytrothermie ale wyszło mi że coraz gorzej z ich jakością. A gdzie Ci tak wyszło? Liczyłeś to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.12.2020 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Często na wełnę dystrybutorzy mają promocje. Polecam zapoznac się z konkretną ofertą . Oczywiście wełna wyjdzie troche drożej ale wex pod uwagę relane korzyści z jej zastosowania takie jak niepalność, paroprzepuszczalność (lepszy mikroklimat) i hydrofobowość. A także niezmienność parametrów w czasie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.12.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 paroprzepuszczalność (lepszy mikroklimat) i hydrofobowość. Dlaczego wypuszczanie pary wodnej, zimą, gdy i tak mamy przesuszone powietrze w domu miałoby być zaletą? Czy w takim razie należy unikać stosowania paroizolacji od wewnątrz, żeby tę zaletę wykorzystać? Bo przecież przy szczelnej paroizolacji wełna nie ma co przepuszczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 11.12.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Dlaczego wypuszczanie pary wodnej, zimą, gdy i tak mamy przesuszone powietrze w domu miałoby być zaletą? Czy w takim razie należy unikać stosowania paroizolacji od wewnątrz, żeby tę zaletę wykorzystać? Bo przecież przy szczelnej paroizolacji wełna nie ma co przepuszczać. Zgodnie z zasadami fizyki budowli powinniśmy sotoswac materiały bardziej paroprzepuszczalne na zewnątrz. Paroizolacja nigdy nie będzie w 100% szczelna i w momencie gdy para wodna wniknie w przegrodę powinna mieć możliwość ujścia tak by jej ilość w przegrodzie sie nie nagromadzała. Stosując materiały sztuczne znacznie ograniczamy przepływ pary która przenika na zasadzie różnicy ciśnień w kierunku środowiska zimnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.12.2020 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Często na wełnę dystrybutorzy mają promocje. Polecam zapoznac się z konkretną ofertą . Oczywiście wełna wyjdzie troche drożej ale wex pod uwagę relane korzyści z jej zastosowania takie jak niepalność, paroprzepuszczalność (lepszy mikroklimat) i hydrofobowość. A także niezmienność parametrów w czasie . Z niezmiennością parametrów w czasie to też bym nie przesadzał - 10 lat temu widziałem poddasze ocieplane wełną, byłem tam niedawno znowu i zobaczyłem tą "niezmienność" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.01.2021 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Z niezmiennością parametrów w czasie to też bym nie przesadzał - 10 lat temu widziałem poddasze ocieplane wełną, byłem tam niedawno znowu i zobaczyłem tą "niezmienność" Ale tak jest. wełna nie ulega procesom starzeniowym. Mówi o tym nawet norma PN-EN 13162 że parametry termiczne sa niezmienne w czasie. Zawsze odpowiadając staram się nie rzucać słów na wiatr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.01.2021 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć jak pięknie teoria rozmija się z praktyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.01.2021 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Szkoda, że nie zrobiłem zdjęć jak pięknie teoria rozmija się z praktyką Znajoma dokładała dwa okna dachowe po 7 latach od budowy. No było to zaskoczenie co znalazła pod GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts