Kalic 28.08.2019 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Mam pytanie w kwestii wyboru izolacji pionowej fundamentów. Dotychczas proponowane było 2x warstwa Dysperbitu + 15 cm XPS, obecnie firma budująca proponuje mi zamianę XPS na SILVER fundament firmy Termoorganika z siatką i dysperbit. Przy czym bezpośrednio na ściankę fundamentową 3x lub 4x Dysperbit.Szczerze mówiąc nie rozeznaję się nowościach ale zawsze skłaniałem się do XPS i mam dylemat. Mój kierownik nie zajął jeszcze stanowiska w tej sprawie ale ma sprawdzić czy ten SILVER na strukturę zamkniętokomórkową (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 28.08.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 a co to ten silver? styro? dlaczego proponują zmianę? taniej? czy tylko mniej roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 28.08.2019 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 a co to ten silver? styro? dlaczego proponują zmianę? taniej? czy tylko mniej roboty? zgodnie z informacją producenta: "SILVER fundament EPS 100, płyty styropianowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.08.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 (edytowane) taniej... i latwiej w obrobce co nie znaczy ze lepiej Edytowane 28 Sierpnia 2019 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.08.2019 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Pytanie podstawowe to co izlolujesz, tylko ściany fundamentowe czy również piwniczne, druga ważna kwestia to wysokość wód gruntowych i kolejna rodzaj gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 28.08.2019 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Pytanie podstawowe to co izlolujesz, tylko ściany fundamentowe czy również piwniczne, druga ważna kwestia to wysokość wód gruntowych i kolejna rodzaj gruntu. izolacja ścian fundamentowych (dom bez podpiwniczenia), zgodnie z badaniem geologicznym: 1 / grunty: glina silnie piaszczysta warstwowana piaskami gliniastymi, 2 / miejsca od których następowała zmiana gruntów z wilgotnych na bardzo wilgotne - poniżej łąwy fundamentowej (na gł. ok. 2,3-2,5m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 28.08.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 pochwalisz się jakimś projektem? budujesz w podobnej okolicy, system zlecony, gospodarczy? u mnie koszty rosną baaaardzo szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 28.08.2019 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 pochwalisz się jakimś projektem? budujesz w podobnej okolicy, system zlecony, gospodarczy? u mnie koszty rosną baaaardzo szybko no właśnie chciałem spytać jak wygląda sprawa izolacji fundamentów u ciebie okolice Rokietnicy to bardzo zbliżone grunty całą budowę zleciłem jednej firmie - żeby później uniknąć sformułowań typu "łooo Panie, kto Panu jak spier...ł". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 28.08.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 ja też buduje z 1 firmą u mnie to 2x dysperbit, xps 15cm, klej, siatka, klej, folia kubełkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.08.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Zbędna warstwa na xps klej siatka klej. Zaoszczędzone na materiale i robociźnie pieniądze wydaj na coś pożytecznego. Np na kwiaty dla żony, albo masę kmb na ten dysperbit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.08.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 Zbędna warstwa na xps klej siatka klej. Tak, ale wtrącę się w ten temat i dopytam. W moim przypadku jest podpiwniczenie i okna piwniczne częściowo poniżej poziomu gruntu, więc będą doświetlacze, np. firmy WOLFA. W takiej sytuacji w obrębie doświetlacza XPS trzeba chyba wykończyć tak jakby był nad powierzchnią terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrick99 28.08.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 już teraz "too late" przywykłem, że każdy robi inaczej i każdy ma lepiej. czytałem też tutaj, że dysperbit jest kompletnie zbędny - ok, niech tak będzie, każdy robi po swojemu. rozumiem, że później cokół przy gruncie robisz bezpośrednio na styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.08.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2019 już teraz "too late" przywykłem, że każdy robi inaczej i każdy ma lepiej. czytałem też tutaj, że dysperbit jest kompletnie zbędny - ok, niech tak będzie, każdy robi po swojemu. rozumiem, że później cokół przy gruncie robisz bezpośrednio na styropianie? Każdy robi inaczej a ja później poprawiam lub doradzam jak poprawić. Masz w miarę ok. Po prostu ta siatka z klejem odpadnie od xps. Robinson : izolacja bitumiczna to izolacja bitumiczna , na xps przy takich oknach obróbkę robisz np na Carbonit i ciągniesz powyżej jako cokół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 30.08.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2019 przywykłem, że każdy robi inaczej i każdy ma lepiej. czytałem też tutaj, że dysperbit jest kompletnie zbędny - ok, niech tak będzie, każdy robi po swojemu. Dokładnie. Ale Fighter słusznie prawi. EPS100 w grunt i tak moim zdaniem trochę słaby, nawet z tą siatką. A i siatka z klejem w grunt też słabo, bo klej może podciągać kapilarnie i będzie odpadać. O dysperbitach to szkoda gadać. Jeśli ściana fund. nie jest wysoka a spoiny między bloczkami równo wypełnione zaprawą (na beżąco wypełnione ubytki, bo później uzupełnianie jak już zaschnie to wiecej zabawy, żeby nie odpadało) to masy KMB aż tak dużo nie idzie, nie tyle żeby zbankrutować. A i jeszcze przypilnować takie niuanse jak połączenie hydroizolacji pionowej z poziomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts