Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom piętrowy z płaskim dachem - ocena projektu

Recommended Posts

Ja mam okolo 80m2 dachu plastkiego i na pewno byl z dwa razy tanszy jakbym mial robic tradycyjny dwuspadowy kryty dachowką.

Mam zero skosów - a dach kopertowy.

Uwzględniłeś koszt kilkudziesięciu m2 ściany z termoizolacją i tynkiem?

To wyszło Ci 375zł/m2 a mój kopertowy 281,50zł/m2. Coś strasznie drogo Ci wyszło.

Jak można wliczać sciane do dachu? Mam ścianę żeby mieć pełne pietro. To nie skutek uboczny dachu plastkiego tylko cel i przyczyna jego budowy.

Skoro nie masz skosow to tez masz wyzsze ściany. Tracisz nie tylko na ociepleniu scian i o wilee wiekszej powierzchni dachu którą musisz zbudowac ,pokryć i ocieplić.

Do dachu swojego wliczyles dziesiatki płyt KG i masakryczną ilosc godzin zeby je zamocować, potem zaszpachlowac i obrobić ? Podbitki itd tez liczyles?

U mnie tynki na stropie to chwila dla dwoch tynkarzy.

Sprawdziłem i dach ze stropem wyszedł mnie 26tyś oczywiscie wliczajac wszystkie obrobki itd. czyli 300zl za metr. Cene troche podnioslo to ze celuloze wsypywalem juz po pokryciu i musialem doplacic za tą uslugę. No i niepotrzebnie mam kominy i ich obrobki ktore nie sa mi potrzebne z wyjatkiem jednego ktory wentyluje garaż. Bez tego byloby z 3tys mniej.

Edit: Zauważyłem że masz parterówkę. No cóż, jakbym miał w mojej okoilicy doliczyc koszt dzialki żeby pomieścic parterówkę to musiałbym do budowy dachu doliczyć 100tyś

Edytowane przez dwiecegly

Jak można wliczać sciane do dachu? Mam ścianę żeby mieć pełne pietro.

Masz ścianę, żeby osłonić wełnę, celulozę i pustkę. I żeby oprzeć tę konstrukcję drewnianą. Gdybyś miał dach koperrtowy, to na stropie z wieńcem położyłbyś murłatę. Ściana o co najmniej metr niższa, niż przy dachu o Twojej konstrukcji.

Do dachu swojego wliczyles dziesiatki płyt KG i masakryczną ilosc godzin zeby je zamocować, potem zaszpachlowac i obrobić ? Podbitki itd tez liczyles?

Płyty w całym domu mam ze 4. Żeby przykryć instalacje. Miałbym je niezależnie od konstrukcji dachu

U mnie tynki na stropie to chwila dla dwoch tynkarzy.

U mnie trocjhę się napracowali nad sufitami. Ale co to ma wspólnego z dachem?

Edit: Zauważyłem że masz parterówkę. No cóż, jakbym miał w mojej okoilicy doliczyc koszt dzialki żeby pomieścic parterówkę to musiałbym do budowy dachu doliczyć 100tyś

I co to ma wspólnego z dachem? Czy parterówka, czy czteropiętrowy - dach taki sam.

Masz ścianę, żeby osłonić wełnę, celulozę i pustkę. I żeby oprzeć tę konstrukcję drewnianą. Gdybyś miał dach koperrtowy, to na stropie z wieńcem położyłbyś murłatę. Ściana o co najmniej metr niższa, niż przy dachu o Twojej konstrukcji.

Ze wzgledu na plaski dach mam ścianę wyższa o jakieś 25-30cm czyli jeden bloczek a nie metr jak zakładasz. Pustka jest tylko na srodku budynku wyższa, na krawedziach przy murze jest tylko tyle żeby weszla wełna i troche celulozy.

Płyty w całym domu mam ze 4. Żeby przykryć instalacje. Miałbym je niezależnie od konstrukcji dachu

To co masz na sufitach? A moze masz pokoje otwarte na dach?

U mnie trocjhę się napracowali nad sufitami. Ale co to ma wspólnego z dachem?

To że stworzenie sufitow jak nie ma stropu betonowego to ogromne koszty i naklad pracy.

I co to ma wspólnego z dachem? Czy parterówka, czy czteropiętrowy - dach taki sam.

Nie udawaj Greka, jakbys miał pietrowy to dach byłby prawie dwa razy mniejszy. 30-40% wiekszy dach to 30-40% wyzsze koszty jego budowy.

Dom pietrowy - pow. zabudowy prawie dwa razy mniejsza przy tej samej powierzchni uzytkowej, 100m2 dzialki w mojej okolicy to 40tyś. Oprocz samej powierzchni zabudowy przy parterowce powieksza sie tzn nieuzytkowa częśc działki - im bardziej wąska działka tym wieksze straty.

Ze wzgledu na plaski dach mam ścianę wyższa o jakieś 25-30cm czyli jeden bloczek a nie metr jak zakładasz.

Jakim cudem zakryłeś 15cm wełny, 25 cm celulozy, pustkę i konstrukcję drewnianą murkiem 25-30cm?

Do tego zazwyczaj przy płaskim dachu mury wystają ponad dach.

To co masz na sufitach? A moze masz pokoje otwarte na dach?

Tynk ręczny cementowo-wapienny.

To że stworzenie sufitow jak nie ma stropu betonowego to ogromne koszty i naklad pracy.

Dalej nie rozumiem co ma rodzaj stropu czy tynk do dachu. Miałbym taki sam strop jak mam i taki sam tynk niezależnie od rodzaju dachu.

Nie udawaj Greka, jakbys miał pietrowy to dach byłby prawie dwa razy mniejszy. 30-40% wiekszy dach to 30-40% wyzsze koszty jego budowy.

Dlatego przeliczam na m2 powierzchni zabudowy.

MPZP/WZ dopuszcza płaski dach?

Co jeszcze stoi w MPZP?

Dopiero będę składał wniosek o WZ, w nim muszę podać charakterystykę budynku, kąt nachylenia dachu itp.

Jeśli chodzi o samą technologię wykonania dachu płaskiego to z tym nie mam najmniejszego problemu ponieważ pracuję w firmie, która wykonuje hale przemysłowa i mam dostęp do materiałów w dobrych cenach.

Co sądzicie o samym projekcie Crastinus G2? Dyskusja przeszła na inne tory ale to tez dobrze, każda opinia jest ważna.

Jakim cudem zakryłeś 15cm wełny, 25 cm celulozy, pustkę i konstrukcję drewnianą murkiem 25-30cm?

Do tego zazwyczaj przy płaskim dachu mury wystają ponad dach.

przy krawedziach jest 15 welny +15 celulozy az po same dechy pokrycia. Napisalem to juz wyzej, że nie ma tam zadnej pustki przy murze. Celuloza jest już w czesci gdzie opieraja sie krokwie. Nie bardzo rozumiem czego nie rozumiesz. Wystarczy murek 25-30cm. Zreszta mogloby sie obyc w ogole bez murku -minimalny mostek cieplny.

Żaden mur mi nie wystaje ponad dach.

Dalej nie rozumiem co ma rodzaj stropu czy tynk do dachu. Miałbym taki sam strop jak mam i taki sam tynk niezależnie od rodzaju dachu.

Wiec masz strop drewniany ktory za darmo chyba nie powstał?

Dlatego przeliczam na m2 powierzchni zabudowy.

uczciwie byłoby policzyc do powierzchni uzytkowej jesli już.

Wystarczy murek 25-30cm.

Skoro nie masz 40cm izolacji, to też obniża koszty. Pisałeś, że masz 15+25.

Wiec masz strop drewniany ktory za darmo chyba nie powstał?

Mam strop monolityczny. Taki sam by był jakbym miał dach płaski. Nie jest dachem, nie robi różnicy, więc go nie ujmuję w moich wyliczeniach.

uczciwie byłoby policzyc do powierzchni uzytkowej jesli już.

Wtedy byśmy dowodzili, czy tańszy jest dach w domu parterowym czy dwupiętrowym. A tu dyskutujemy, czy dany dom taniej przykryć dachem płaskim, czy spadzistym.

I coś nabieram podejrzeń, że nie masz dach płaskiego skoro jest więźba i deskowanie ze spadkiem. A już na pewno nie masz stropodachu - a tak uparcie czepiasz się stropu.

Widzę, że temat przerodził się w jakąś niepotrzebną wymianę zdań.

Temat był założony głównie w celu opinie o konkretnym projekcie: http://www.projektymalachit.pl/projekt-crastinus_i_g2-193.html a nie udowadnianie komuś czy ma dach płaski czy nie.

No to co do projektu to przeanalizowałbym powierzchnię przeszkleń w rozmiarze od podłogi do sufitu. Niby klimat coraz cieplejszy, ale mimo wszystko Polska leży nad Bałtykiem a nie Morzem Śródziemnym.

moje uwagi o projekcie:

- balkon od frontu. Balkon w domu jednorodzinnym to raczej postblokowa fantazja (bardzo kosztowna) niż cokolwiek użytecznego.

Chyba, że akurat z piętra roztacza się niesamowity widok, niedostępny z parteru. Ale wówczas zamiast wąskiego balkonu lepiej mieć duży taras. Zastanów się jak będziesz korzystać z balkonu na froncie, gdzie jesteś wystawiony na widok przechodniów?

- wystające ramy poza elewację - mostki cieplne. Chyb, że nie zależy ci na minimalizacji kosztów ogrzewania?

- dość ciasny wiatrołap. Pytanie ile osób do niego wejdzie gdy trzeba otworzyć drzwi?

- szkoda że schody mają zabieg

- szkoda, ze przy tak wielkiej powierzchni parteru zabrakło spiżarki.

To dom z wjazdem od południa lub wschodu/zachodu, i w dodatku na działkę szerszą niż dłuższą. Bo przy typowej działce (gdy front jest węższy od długości) ten dom byłby zupełnie zamknięty na ogród - brak tam reprezentacyjnych okien.

moje uwagi o projekcie:

- balkon od frontu. Balkon w domu jednorodzinnym to raczej postblokowa fantazja (bardzo kosztowna) niż cokolwiek użytecznego.

Chyba, że akurat z piętra roztacza się niesamowity widok, niedostępny z parteru. Ale wówczas zamiast wąskiego balkonu lepiej mieć duży taras. Zastanów się jak będziesz korzystać z balkonu na froncie, gdzie jesteś wystawiony na widok przechodniów?

- wystające ramy poza elewację - mostki cieplne. Chyb, że nie zależy ci na minimalizacji kosztów ogrzewania?

- dość ciasny wiatrołap. Pytanie ile osób do niego wejdzie gdy trzeba otworzyć drzwi?

- szkoda że schody mają zabieg

- szkoda, ze przy tak wielkiej powierzchni parteru zabrakło spiżarki.

To dom z wjazdem od południa lub wschodu/zachodu, i w dodatku na działkę szerszą niż dłuższą. Bo przy typowej działce (gdy front jest węższy od długości) ten dom byłby zupełnie zamknięty na ogród - brak tam reprezentacyjnych okien.

Właśnie takie usytuowanie niestety musi być, w mojej sytuacji ogród byłby od strony wschodniej domu (czyli od strony salonu i jadalni)

Mostki cieplne to dla mnie nie taki duży problem, myślę że straty ciepła będą znikome. Dodatkowo można je jeszcze zminimalizować takimi kształtkami http://www.nawbud.pl/?p=1198

Wiatrołap 3,68m2 - rzyczywiście mógłby mieć ze 2m2 więcej ale tez tragedii nie ma. Schody zabiegowa i brak spiżarki to dość duży minus, no ale nie ma projektów idealnych.

Mostki cieplne to dla mnie nie taki duży problem, myślę że straty ciepła będą znikome. Dodatkowo można je jeszcze zminimalizować takimi kształtkami http://www.nawbud.pl/?p=1198

Znasz cenę za metr tego mocowania? Masz z kilometr balkonu na tym domu ( jakieś 40 mb) . Ale bez tego balkonu ten dom to już zupełnie inny projekt.

Znasz cenę za metr tego mocowania? Masz z kilometr balkonu na tym domu ( jakieś 40 mb) . Ale bez tego balkonu ten dom to już zupełnie inny projekt.

Balkon i rama są po to, by zamaskować zwykłego klocka. Dekoracja elewacji, a nie praktycznie zastosowanie.

Bo ten balkon jest za wąski by na nim jakieś meble ustawić. Kupa kasy w błoto.