Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Co prawda budowę mam zamiar rozpocząć dopiero w 2021r. ale już pytam i szukam odpowiedzi. Mniej więcej wiem czego chce. Dom o prostej i nieskomplikowanej bryle z użytkowym poddaszem ok. 110 m/2. Bez balkonów, lukarn czy wykuszy. Dach dwuspadowy, bez piwnicy i garażu, dobrze docieplony, płyta fundamentowa, powietrzna pompa ciepła, rekuperacja. Działka już jest.

1. Czy 500 tyś to suma która wystarczy by wybudować się pod klucz w średnim standardzie?

2. Czy w kolejnych latach spodziewacie się dalszych podwyżek na materiale i robociznie?

3. Czy ogrzewanie grzejnikami przy powietrznej pompie ciepła ma jakikolwiek sens?

4. Czy to prawda że EPS 100 w zupełności wystarczy pod płytę fundamentową. (Byłem zdziwiony gdy zaprzyjaźniony właściciel hurtowni bud. mnie przekonywał)

To tak na szybko, z góry dzięki za pomoc

niestety nikt ci nie odpowie na pytanie, jakie będą ceny robocizny w 2021 roku, skoro w ciągu 3 lat potrafiły skoczyć dwukrotnie w niektórych regionach Polski.

Ceny materiałów też rosną, bo rośnie inflacja. A od 2020 mogą skoczyć gwałtownie w górę, jak zostanie uwolniona cena energii elektrycznej.

Raczej szykuj się na to, że ceny robocizny dobiją do wysokości takiej, jak w Niemczech i Szwecji.

odpowiedz na 3 - grzejniki nie mają sensu. W ogóle, bez związku z PC.

nr 4 Zastosuj taki styropian jaki masz w projekcie, a nie jak ci radzi sprzedawca. To nie on ponosi prawną odpowiedzialność.

Edytowane przez Elfir

czy ta specyficzna sytuacja obejmuje nowo budowane domy?

Przecież nie piszę o starych, zabytkowych kamienicach i pałacach gdzie podłogi nie da się ruszyć.

Tak np. koś jest miłośnikiem parkietów, dywanów czy wykładzin i nie chce podłogówki może odpowiednio przewymiarowywać kaloryfary lub klimakonwektory i z PC będzie OK.

wykładziny i parkiety przecież można montować na ogrzewaniu. Dywan też w niczym nie przeszkadza. Chyba, że ktoś gustuje w 5 cm grubości dechach. Ale nadal uważam, że wówczas lepiej inwestować w nadmuchowe, ścienne niż w grzejniki.

wykładziny i parkiety przecież można montować na ogrzewaniu. Dywan też w niczym nie przeszkadza. Chyba, że ktoś gustuje w 5 cm grubości dechach. Ale nadal uważam, że wówczas lepiej inwestować w nadmuchowe, ścienne niż w grzejniki.

Popatrz , popatrz Elfir a ja myślałem że już parkiet 2cm jest dyskusyjny przy podłogówce a Ty piszesz że dopiero 5 cm :???:

Nadmuchowe lepsze niż klimakonwektory ?? mocno dyskusyjne.

Dostałem kilka ofert na płytę fundamentową. Najlepsza oferta narazie za Płyte z 20 cm EPS 35 tys brutto lub 20 cm XPS 37 tys brutto. Za tradycyjne fundamenty o pow zabudowy 87 m. jedna firma wyliczyła 29 tys.- to dużo czy mało waszym zdaniem? Spodziewałem się większej różnice cenowej

Dostałem kilka ofert na płytę fundamentową. Najlepsza oferta narazie za Płyte z 20 cm EPS 35 tys brutto lub 20 cm XPS 37 tys brutto. Za tradycyjne fundamenty o pow zabudowy 87 m. jedna firma wyliczyła 29 tys.- to dużo czy mało waszym zdaniem? Spodziewałem się większej różnice cenowej

Pod płytę tylko XPS. Tu różnica wyceny między EPS i XPS jest niewielka (w skali całej budowy), więc nie ma co ryzykować moim zdaniem.

Dlaczego płyta fund.? Tradycyjne ławy fakt, dłużej się robią (więcej etapów i przerw technologicznych), ale łatwiej o ekipę i zazwyczaj trochę mniej materiału idzie - sumarycznie wychodzi taniej, bo też firmy, które robią dobrze płyty wysoko się cenią. Płyta wymaga też opaski przeciwwysadzinowej więc są pewne ograniczenia w zagospodarowaniu terenu przy chałupie.

29tys. za tradycyjny fund. zależy co jest w wycenie? Ściana fund. lana czy murowana? Jakie i ile ocieplenia? Jaka hydroizolacja?

Popatrz , popatrz Elfir a ja myślałem że już parkiet 2cm jest dyskusyjny przy podłogówce a Ty piszesz że dopiero 5 cm :???:

Nadmuchowe lepsze niż klimakonwektory ?? mocno dyskusyjne.

klimakonwektor to kaloryfer? Bo to dla mnie kaloryfer jest grzejnikiem przy rozważaniu PC.

29tys. za tradycyjny fund. zależy co jest w wycenie? Ściana fund. lana czy murowana? Jakie i ile ocieplenia? Jaka hydroizolacja?

Ściana fundamentowa z bloczków betonowych.

Kolejne pytanie: Czy jest sens robić wentylację mechaniczną w niewielkim domu (108m). Komfort na pewno jest ale koszty się raczej nie zwrócą nigdy.