Grzegorzz1982 01.09.2019 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Witam. Co prawda budowę mam zamiar rozpocząć dopiero w 2021r. ale już pytam i szukam odpowiedzi. Mniej więcej wiem czego chce. Dom o prostej i nieskomplikowanej bryle z użytkowym poddaszem ok. 110 m/2. Bez balkonów, lukarn czy wykuszy. Dach dwuspadowy, bez piwnicy i garażu, dobrze docieplony, płyta fundamentowa, powietrzna pompa ciepła, rekuperacja. Działka już jest.1. Czy 500 tyś to suma która wystarczy by wybudować się pod klucz w średnim standardzie? 2. Czy w kolejnych latach spodziewacie się dalszych podwyżek na materiale i robociznie?3. Czy ogrzewanie grzejnikami przy powietrznej pompie ciepła ma jakikolwiek sens?4. Czy to prawda że EPS 100 w zupełności wystarczy pod płytę fundamentową. (Byłem zdziwiony gdy zaprzyjaźniony właściciel hurtowni bud. mnie przekonywał) To tak na szybko, z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 (edytowane) niestety nikt ci nie odpowie na pytanie, jakie będą ceny robocizny w 2021 roku, skoro w ciągu 3 lat potrafiły skoczyć dwukrotnie w niektórych regionach Polski.Ceny materiałów też rosną, bo rośnie inflacja. A od 2020 mogą skoczyć gwałtownie w górę, jak zostanie uwolniona cena energii elektrycznej. Raczej szykuj się na to, że ceny robocizny dobiją do wysokości takiej, jak w Niemczech i Szwecji. odpowiedz na 3 - grzejniki nie mają sensu. W ogóle, bez związku z PC. nr 4 Zastosuj taki styropian jaki masz w projekcie, a nie jak ci radzi sprzedawca. To nie on ponosi prawną odpowiedzialność. Edytowane 1 Września 2019 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.09.2019 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Sprzedawca poleca to na czym na największą prowizję lub to co mu nie schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 01.09.2019 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 Raczej to co nie schodzi w pierwszej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.09.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 odpowiedz na 3 - grzejniki nie mają sensu. W ogóle, bez związku z PC. . przecież na forum są użytkownicy z tak sprzęgniętym sprzętem i to działa , ale są to stare domy , nie jest to niemożliwe . W nowych nikt tak chyba nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.09.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2019 ja nie twierdze, że nie działa. Twierdzę, że to bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.09.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Niekoniecznie. W specyficznych sytuacjach dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.09.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2019 Co do pytania o podwyżki cen wg mnie będą i to szybsze niż do tej pory, obciążenia firm rosną bardzo szybko, drożeje prąd , i ZUS, pozornie spadają jakieś mało istotne składniki wynagrodzeń. W 2021 będzie sporo drożej niż dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.09.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Niekoniecznie. W specyficznych sytuacjach dobry wybór. czy ta specyficzna sytuacja obejmuje nowo budowane domy? Przecież nie piszę o starych, zabytkowych kamienicach i pałacach gdzie podłogi nie da się ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzz1982 03.09.2019 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Szybkie wzrosty cen mnie martwią. Przy 10% wzrostach za dwa lata na dom jaki chce mnie może być po prostu nie stać. Choć niektórzy prognozują że za 2-3 lata się to trochę uspokoi. Ja takim optymistą nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.09.2019 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 czy ta specyficzna sytuacja obejmuje nowo budowane domy? Przecież nie piszę o starych, zabytkowych kamienicach i pałacach gdzie podłogi nie da się ruszyć. Tak np. koś jest miłośnikiem parkietów, dywanów czy wykładzin i nie chce podłogówki może odpowiednio przewymiarowywać kaloryfary lub klimakonwektory i z PC będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.09.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Odniesiesz się Elfir ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.09.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 wykładziny i parkiety przecież można montować na ogrzewaniu. Dywan też w niczym nie przeszkadza. Chyba, że ktoś gustuje w 5 cm grubości dechach. Ale nadal uważam, że wówczas lepiej inwestować w nadmuchowe, ścienne niż w grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.09.2019 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 wykładziny i parkiety przecież można montować na ogrzewaniu. Dywan też w niczym nie przeszkadza. Chyba, że ktoś gustuje w 5 cm grubości dechach. Ale nadal uważam, że wówczas lepiej inwestować w nadmuchowe, ścienne niż w grzejniki. Popatrz , popatrz Elfir a ja myślałem że już parkiet 2cm jest dyskusyjny przy podłogówce a Ty piszesz że dopiero 5 cm Nadmuchowe lepsze niż klimakonwektory ?? mocno dyskusyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzz1982 07.09.2019 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Dostałem kilka ofert na płytę fundamentową. Najlepsza oferta narazie za Płyte z 20 cm EPS 35 tys brutto lub 20 cm XPS 37 tys brutto. Za tradycyjne fundamenty o pow zabudowy 87 m. jedna firma wyliczyła 29 tys.- to dużo czy mało waszym zdaniem? Spodziewałem się większej różnice cenowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 07.09.2019 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Jak nie masz dwóch lewych rąk to taka płytę w 3 osoby zrobisz w 3-4 dni zaoszczędzisz pare ładnych tysi. Różnice płyta vs fundament przy dobrych warunkach gruntowych to 10-15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzz1982 07.09.2019 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Niestety mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.09.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Dostałem kilka ofert na płytę fundamentową. Najlepsza oferta narazie za Płyte z 20 cm EPS 35 tys brutto lub 20 cm XPS 37 tys brutto. Za tradycyjne fundamenty o pow zabudowy 87 m. jedna firma wyliczyła 29 tys.- to dużo czy mało waszym zdaniem? Spodziewałem się większej różnice cenowej Pod płytę tylko XPS. Tu różnica wyceny między EPS i XPS jest niewielka (w skali całej budowy), więc nie ma co ryzykować moim zdaniem. Dlaczego płyta fund.? Tradycyjne ławy fakt, dłużej się robią (więcej etapów i przerw technologicznych), ale łatwiej o ekipę i zazwyczaj trochę mniej materiału idzie - sumarycznie wychodzi taniej, bo też firmy, które robią dobrze płyty wysoko się cenią. Płyta wymaga też opaski przeciwwysadzinowej więc są pewne ograniczenia w zagospodarowaniu terenu przy chałupie. 29tys. za tradycyjny fund. zależy co jest w wycenie? Ściana fund. lana czy murowana? Jakie i ile ocieplenia? Jaka hydroizolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.09.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Popatrz , popatrz Elfir a ja myślałem że już parkiet 2cm jest dyskusyjny przy podłogówce a Ty piszesz że dopiero 5 cm Nadmuchowe lepsze niż klimakonwektory ?? mocno dyskusyjne. klimakonwektor to kaloryfer? Bo to dla mnie kaloryfer jest grzejnikiem przy rozważaniu PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorzz1982 13.09.2019 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2019 29tys. za tradycyjny fund. zależy co jest w wycenie? Ściana fund. lana czy murowana? Jakie i ile ocieplenia? Jaka hydroizolacja? Ściana fundamentowa z bloczków betonowych. Kolejne pytanie: Czy jest sens robić wentylację mechaniczną w niewielkim domu (108m). Komfort na pewno jest ale koszty się raczej nie zwrócą nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts