Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić dobrą wentylację i jednocześnie żeby było ciepło ?

Recommended Posts

Dzień dobry,

Przesyłam zdjęcie jak wygląda lokal, w którym jest jedna kratka wentylacyjna na zewnątrz. Jest to mały warsztacik i grzejnik C33 zimą ciepło ucieka do góry. To jest pewnie problem z cyrkulacją. Proszę o pomoc gdzie mam zrobić drugą kratkę wentylacyjną, żeby było cieplej zimą i wychodził nie przyjemne zapachy. Okno i drzwi PCV

https://images90.fotosik.pl/242/07e9c74d37825372.jpg

https://images89.fotosik.pl/241/6d07b0e41d328b8d.jpg

Z góry będę mocno wdzięczny

A gdzie miał bym go zamontować i jakiej średnicy. Taki marketowy wystarczy ?

Czyli jaki?

Teoretycznie do tak małego pomieszczenia wystarczy pewnie najmniejszy. Zależy od sposobu wykorzystywania lokalu.

Szukaj takiego rekuperatora, co wciąga powietrze z jednego boku a nawiewa z drugiego.

Przeszkodą może być też ścianka, jeżeli nie możesz zainstalować rekuperatora na przeciwległej ścianie, niż jest kratka.

• 2 weeks później...
No dobrze, a gdzie rekuperator zamontować ? Otwór jaki mam raczej chciał bym zostawić bo będzie mi służył do szybkiego odprowadzenia oparów benzyny podłączony do sporego wentylatora

To nie przeszkadza w posiadaniu dodatkowego rekuperatora, który działa zawsze niezależnie od tego czy wentylator wywiewny oparów jest włączony czy nie. Natomiast dobrze byłoby:

1) Czerpnię tego rekuperatora ściennego umieścić jak najdalej od wyrzutu oparów z benzyny i jak najdalej od wyrzutni rekuperatora.

2) Spróbować połączyć wentylator wywiewny oparów benzyny tak, aby jego włączenie powodowało wyłączenie wywiewu normalnego rekuperatora, przy pracującym nawiewie.

Jeśli masz dedykowany kanał wentylacji grawitacyjnej, to może da się przez niego zrobić wyrzutnię rekuperatora. Nawet jak masz rekuperator ścienny, to nie musisz go koniecznie instalować na ścianie. Możesz go zamontować gdzieś w środku, a kanałami odpowiednio poprowadzić trasy czerpni i wyrzutni.