kulfi82 04.09.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Dzień dobry wszystkim, w jednym z zielonych marketów rzucili w ciekawej cenie wełna szklaną URSA HOME 37 150 mm. Ja akurat stoję przed ociepleniem 100m stropu poddasza nieużytkowego wełną 2x15cm i trochę nad tym zakupem zacząłem dumać. Nie chciałbym wyjść na ostatniego Janusza ale... - Czy ktoś z forumowiczów miał styczność z tym produktem i jest w stanie się wypowiedzieć czy to konkret czy zwykła marketowa szmata? - Do okola wszyscy trąbią, że w przypadku takiego poddasza (dach nieocieplony/drewniany strop) szukać tylko lambdy 0.033 - mit czy kit? wiem, że są kalkulatory.. że można sobie policzyć tyle, że trzeba wiedzieć jak z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 04.09.2019 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 - Do okola wszyscy trąbią, że w przypadku takiego poddasza (dach nieocieplony/drewniany strop) szukać tylko lambdy 0.033 - mit czy kit? Wydaje mi się ze wręcz przeciwnie - jeśli ocieplasz strop i poddasze masz nieużytkowe, to bardziej opłaca się dać więcej wełny o gorszej lambdzie. 30 cm wełny 0.40 będzie znacznie cieplejsze niż 15 cm wełny 0,33 a cena podobna, jak nie niższa. Wełnę o wyśrubowanych parametrach daje się w połacie dachowe, gdzie masz ograniczoną ilość miejsca. Co do konkretnej wełny - kup najpierw rolkę i zobacz jak wygląda na żywo. Ostatnio przymierzałem się do Knaufa insulation 15cm w bardzo atrakcyjnej cenie, ale jak zobaczyłem na żywo to zrezygnowałem - zamiast 15 cm było ok 10 i jakość też taka sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.09.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 - Do okola wszyscy trąbią, że w przypadku takiego poddasza (dach nieocieplony/drewniany strop) szukać tylko lambdy 0.033 - mit czy kit? Ważne U. Jak nie masz ograniczonego miejsca, to wybieraj najtańszy sposób osiągnięcia jak najlepszego U. Tak to wyglądało, jak sobie analizowałem: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.09.2019 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Wydaje mi się ze wręcz przeciwnie - jeśli ocieplasz strop i poddasze masz nieużytkowe, to bardziej opłaca się dać więcej wełny o gorszej lambdzie. 30 cm wełny 0.40 będzie znacznie cieplejsze niż 15 cm wełny 0,33 a cena podobna, jak nie niższa. Wełnę o wyśrubowanych parametrach daje się w połacie dachowe, gdzie masz ograniczoną ilość miejsca. Co do konkretnej wełny - kup najpierw rolkę i zobacz jak wygląda na żywo. Ostatnio przymierzałem się do Knaufa insulation 15cm w bardzo atrakcyjnej cenie, ale jak zobaczyłem na żywo to zrezygnowałem - zamiast 15 cm było ok 10 i jakość też taka sobie A dlaczego forumowicz zrezygnował z waty Knauf'a? Co ma wygląd do nalepki z lambdą? To są jakieś inne parametry niż lambda deklarowana przez producenta? Jak dla mnie: wygląd to na samym końcu brałbym pod uwagę jeżeli już przełknąłem znacznie poważniejsze wybory. Pozdrav SM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.09.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 Ważne U. Jak nie masz ograniczonego miejsca, to wybieraj najtańszy sposób osiągnięcia jak najlepszego U. Tak to wyglądało, jak sobie analizowałem: Na pewno tą tabelkę wygrałby żużel z wapnem. Może tak z półtora metra ale jaki "optymalny" koszt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 04.09.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 A dlaczego forumowicz zrezygnował z waty Knauf'a? Co ma wygląd do nalepki z lambdą? To są jakieś inne parametry niż lambda deklarowana przez producenta? Jak dla mnie: wygląd to na samym końcu brałbym pod uwagę jeżeli już przełknąłem znacznie poważniejsze wybory. Pozdrav SM Właśnie - deklarowana. Jeśli producent deklaruje mi, ze wełna ma 15 cm, a po rozwinięciu z rolki ma max 10 albo i mniej i konsystencję waty cukrowej to mam wierzyć w resztę deklaracji? Żeby była jasność - to była super tania wełna w cenie 7.5 zł/m2, wiec jak za tą cenę nie było źle. Ale, żeby wypełnić 15 cm miedzy wiązarami musiałbym dać dwie warstwy, a to wychodziło już 15 zł/m2 - w podobnej wolałem wziąć wełnę w płytach, o zupełnie innej sztywności (nie wymagała sznurkowania) i lepszej lambdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 04.09.2019 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 jeśli będziesz ocieplał sam to weź pod uwagę komfort pracy z wełną i pylenie wełny - supermatę dało się układać i kroić jak chlebek: bez pylenia, równiutko. Ursa dużo gorzej, sporo zbitych włókien, mnóstwo latało w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 05.09.2019 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Właśnie - deklarowana. Jeśli producent deklaruje mi, ze wełna ma 15 cm, a po rozwinięciu z rolki ma max 10 albo i mniej i konsystencję waty cukrowej to mam wierzyć w resztę deklaracji? Żeby była jasność - to była super tania wełna w cenie 7.5 zł/m2, wiec jak za tą cenę nie było źle. Ale, żeby wypełnić 15 cm miedzy wiązarami musiałbym dać dwie warstwy, a to wychodziło już 15 zł/m2 - w podobnej wolałem wziąć wełnę w płytach, o zupełnie innej sztywności (nie wymagała sznurkowania) i lepszej lambdzie. Skoro ktos cie oszukal z welna to trzeba bylo zlozyc reklamacje. Dziwne tylko ze ile razy ta welna byla badana w wyrywkowej kontroli nadzoru budowlanego w sklepach to spelniala wszystkie parametry deklarowane przez producenta. Dziwne, ze u mnie rozprezyla sie sie do ok.18 cm i tak sobie juz lezy od 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 05.09.2019 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Wydaje mi się ze wręcz przeciwnie - jeśli ocieplasz strop i poddasze masz nieużytkowe, to bardziej opłaca się dać więcej wełny o gorszej lambdzie. 30 cm wełny 0.40 będzie znacznie cieplejsze niż 15 cm wełny 0,33 a cena podobna, jak nie niższa. Wełnę o wyśrubowanych parametrach daje się w połacie dachowe, gdzie masz ograniczoną ilość miejsca. tak jak wspomniałem na początku u mnie będą dwie warstwy po 15 centów. Klasyka - jedna między belkami stropu, druga poniżej między GK a stropem. Przyjąć można, ze różnica miedzy 0.033 a 0.037+ to jakieś 10zł na metrze i ja najzwyczajniej w świecie nie potrafię tej dopłaty uzasadnić Co do konkretnej wełny - kup najpierw rolkę i zobacz jak wygląda na żywo. Ostatnio przymierzałem się do Knaufa insulation 15cm w bardzo atrakcyjnej cenie, ale jak zobaczyłem na żywo to zrezygnowałem - zamiast 15 cm było ok 10 i jakość też taka sobie no tak metoda dość logiczna tyle, że trzeba wiedzieć jak wygląda dobra wełna.. struktura, kurczliwość to dla kogoś kto nigdy wełny w ręku nie trzymał abstrakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 05.09.2019 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Tak to wyglądało, jak sobie analizowałem: Fajna tabelka, rozumiem, że tu najlepiej wypadła URSA Gold i Super TOPROCK.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.09.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 (edytowane) Skoro ktos cie oszukal z welna to trzeba bylo zlozyc reklamacje. Dziwne tylko ze ile razy ta welna byla badana w wyrywkowej kontroli nadzoru budowlanego w sklepach to spelniala wszystkie parametry deklarowane przez producenta. Dziwne, ze u mnie rozprezyla sie sie do ok.18 cm i tak sobie juz lezy od 3 lat. Po to kupiłem rolkę za 60 zł dla sprawdzenia żeby takich rzeczy uniknąć. Jaki jest sens kupowania wełny za kilka tyś. zł i potem bujania się z reklamacjami i wstrzymywania budowy? Nie wiem czy i jak jest badana, ale jak poczytasz opinie o tej wełnie na stronach marketu to wiele jest podobnych do mojej. no tak metoda dość logiczna tyle, że trzeba wiedzieć jak wygląda dobra wełna.. struktura, kurczliwość to dla kogoś kto nigdy wełny w ręku nie trzymał abstrakcja. Dobra wełna powinna się rozprężyć na tyle ile deklaruje producent i nie rozrywać pod własnym ciężarem. Nie trzeba do tego doktoratu... Edytowane 5 Września 2019 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.09.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 (edytowane) Fajna tabelka, rozumiem, że tu najlepiej wypadła URSA Gold i Super TOPROCK.. Niekoniecznie. Im niższy współczynnik U tym lepsza przegroda zatrzymująca przenikanie ciepła Jak przeliczać - https://kb.pl/porady/co-jest-i-jak-obliczyc-wspolczynnik-przenikania-ciepla/# Najlepszy opór cieplny (wełny) z tabelki ma supermata. Pytanie co chcemy osiągnąć - większy opór przegrody czy więcej kasy w portfelu Edytowane 5 Września 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 05.09.2019 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Niekoniecznie. Im niższy współczynnik U tym lepsza przegroda zatrzymująca przenikanie ciepła Jak przeliczać - https://kb.pl/porady/co-jest-i-jak-obliczyc-wspolczynnik-przenikania-ciepla/# Najlepszy opór cieplny (wełny) z tabelki ma supermata. Pytanie co chcemy osiągnąć - większy opór przegrody czy więcej kasy w portfelu nie chce mieć sopli w nosie jak będę siedział w salonie.. a tak na poważnie tak jak wspomniałem wcześniej laik taki jak ja nie do końca potrafi zrozumieć co w rzeczywistości da mu dołożenie 2 tyś do większego oporu. Będzie cieplej... rachunki teoretycznie powinny być niższe? Pewnie jedno i drugie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.09.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 (edytowane) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342951-Dom-kanadyjski-Docieplenie&p=7578034#post7578034 #11 i #13Wyrobiłem całą paletę kupioną na składzie budowlanym (nie sieciowym) , wiem co piszę. Tylko rękawiczki, okulary i maska były zbędne, miałem ale odłożyłem. Ciepło zawsze kosztuje. W postaci opału lub w postaci pieniążków wydanych na ocieplenie. Na opał wywalasz kasiorkę co sezon (plus robocizna), na ocieplenie raz i dlatego należy je wydac mądrze. Edytowane 5 Września 2019 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.09.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Fajna tabelka, rozumiem, że tu najlepiej wypadła URSA Gold i Super TOPROCK.. Najważniejsze, co kupujesz to U. Przy cenach jakie dostałem najtaniej wychodzi uni-mata. Można też uwzględnić gęstość/tłumienie dźwięków, pylenie czy wiarę w producenta albo technologię - ja dopłaciłem odrobinę do megarocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulfi82 05.09.2019 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?342951-Dom-kanadyjski-Docieplenie&p=7578034#post7578034 #11 i #13 Wyrobiłem całą paletę kupioną na składzie budowlanym (nie sieciowym) , wiem co piszę. Tylko rękawiczki, okulary i maska były zbędne, miałem ale odłożyłem. Ciepło zawsze kosztuje. W postaci opału lub w postaci pieniążków wydanych na ocieplenie. Na opał wywalasz kasiorkę co sezon (plus robocizna), na ocieplenie raz i dlatego należy je wydac mądrze. Najważniejsze, co kupujesz to U. Przy cenach jakie dostałem najtaniej wychodzi uni-mata. Można też uwzględnić gęstość/tłumienie dźwięków, pylenie czy wiarę w producenta albo technologię - ja dopłaciłem odrobinę do megarocka. koledzy, dzięki za konkret i rozwianie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 05.09.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2019 Ja kupowałem w LM najtańszą wełnę chyba po 6zł/m2 i miała mieć 15cm a po rozwinięciu miała powyżej 20cm ale tak czy siak lepiej dać więcej najtańszej niż połowę ale najdroższej , ja dawałem 2x15cm i razem te 30cm robi świetną robotę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 06.09.2019 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 (edytowane) A ktoś z Państwa zadał sobie trud postawienia pytania a następnie dotarcia do odpowiedzi jak wyglądają rzeczywiste parametry po dajmy na to 5 latach? Jaki jest wpływ zawilgocenia? Zawilgocenia które w naturalny sposób, zwłaszcza w miejscach o podwyższonej wilgotności pojawi się w izolacji? Jaki wpływ mają nieszczelności montażu izolacji z waty, zwłaszcza w przypadku bardziej skomplikowanych układów dachu?Tabelka rajdowa U/koszt ma tyle wspólnego z rzeczywistością co chińskie lakierki na weselu nad ranem z prawdziwym, solidnym i wygodnym butem. W markecie, na półce wyglądają tak samo a któż się oprze różnicy w cenie?!Pozdrav,SM Edytowane 6 Września 2019 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.09.2019 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 Zawilgocenia które w naturalny sposób, zwłaszcza w miejscach o podwyższonej wilgotności pojawi się w izolacji? Jak wygląda ta naturalna droga wilgoci przez folie paroizolacyjna? Zakładając, że jakimś sposobem tam się dostanie, to czemu kumuluje się przez lata, zamiast ulotnić przez wentylację poddasza i membranę? Jaki wpływ mają nieszczelności montażu izolacji z waty, zwłaszcza w przypadku bardziej skomplikowanych układów dachu? Przeczytaj temat wątku w którym piszesz i odpowiedz sobie na pytanie, jakie znaczenie ma układ dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.09.2019 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2019 laik taki jak ja nie do końca potrafi zrozumieć co w rzeczywistości da mu dołożenie 2 tyś do większego oporu. Będzie cieplej... rachunki teoretycznie powinny być niższe? Pewnie jedno i drugie.. Użyj http://bdec.builddesk.pl/ Będziesz mógł do woli sobie przeliczać różne warianty i sprawdzać, jak przełożą się na kWh. Jak przełoży się wymiana okna otwieranego (jednego konkretnego) na fix na ilość kWh. Jak przełoży się wybranie rekuperatora o sprawności 80% zamiast 76% itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts