Kama123 07.09.2019 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 Nurek_ dziękuję za wyjaśnienie.Bardzo chciałabym zmieścić się w kwocie 100 tysięcy zł ze wszystkim, żeby nie brać kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 07.09.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 są ludzie, z którymi można się czuć doskonale na 10m2 wspólnej przestrzeni, są ludzie, którym trzeba udostępnić oddzielne piętro a i tak będą się czuli skrępowani gmina może odbierać śmieci z domu, nawet gdy nikt nie jest w nim zameldowany, wystarczy opłacić (typowa sytuacja dla ludzi posiadających kilka domów). w zależności od standardu - 150tyś może wystarczyć na dom w którym dam się mieszkać - w warunkach studenckich, gdy ktoś myśli o budowie i wykończeniu materiałami dobrej jakości to wg mnie 250tys to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 07.09.2019 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2019 https://www.tooba.pl/projekt-domu-Dom-przy-Bukowej-35-TCZ-527Czy 75 tysięcy zł na stan deweloperski jest aktualne? Oczywiście nie chcę, żeby dom rozpadł się przy pierwszym lepszym wietrze, ale... Jeżeli ta chatka naprawdę może być całorocznym domem, to ja nie mam większych wątpliwości. Gdzieś muszę mieszkać, a nie będę gnieździć się z rodzicami czy dziadkami w jednym domu, bo chcę trochę prywatności np. przy zapraszaniu znajomych (których do tej pory przyjmowałam w 20m kawalerce i było w porządku). Ale żadnych luksusów nie potrzebuję - ot, miejsca, żeby się przespać i wziąć prysznic. A pieniądze wolę przeznaczyć np. na rehabilitację rodziców niż na dodatkowe metry domu, które nie są mi do niczego potrzebne... Wiem, że mało osób to rozumie i nawet nie oczekuję zrozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawskip 08.09.2019 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Według mnie będzie to bliżej 100 tyś. Ten projekt jest w technologii szkieletowej. Wyślij zapytanie do firm budujących szkieletowce i będziesz wiedziała jaka będzie cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 08.09.2019 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 kaizen nie wszędzie tak ze śmieciami jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeDy1989 08.09.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 A mnie się wydaje, że takie coś postawisz za 150 tys na gotowo. Ale z dodatkowego pokoju nie rezygnuj. Nawet nie dla koleżanki, tylko np. dla któregoś rodzica, kiedy już nie będzie mógł sam funkcjonować. Trzeba takie rzeczy przewidywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.09.2019 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 To jest projekt obliczony na naiwnych marzeniach blokowców. Kominek musi być, bo jest taaaki romantyczny, ale jakaś szafa na kurtki i buty przy wejściu - po co? Jakiś blat roboczy w kuchni - zapomnij! Miejsce na dokumenty, książki, jakieś biurko, odkurzacz, mopa, wiadro, drabinę, narzędzia? To jest dom jednorodzinny a nie mieszkanie w bloku - tutaj potrzebna jest łopata do śniegu, drabina, gdy trzeba oczyścić rynnę, jakaś kosiarka, łopata, grabie, podstawowe narzędzia (młotek, śrubokręt). Czyli poza tym domkiem, potrzebujesz zbudować dodatkowy budynek na te wszystkie rzeczy, które są niezbędne w domu a o których nie musi myśleć blokowiec. Poza tym ogrodzenie działki. Kostka brukowa.I nagle się okazuje, że jednak taniej jest kupić mieszkanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 08.09.2019 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Kominek odpada. Nie podoba mi się. Książek nie posiadam (naprawdę! ani jednej! wszystko mam w postaci elektronicznej). Dokumenty - mam w 2 segregatorach, jeden dotyczy historii medycznej mojej i rodziców (ksera dokumentacji), drugi - wszystkiego innego. Kosiarka, łopata, grabie - na razie nie ma problemu, żebym trzymała te rzeczy 15m dalej, w domu/garażu rodziców lub dziadków. Jeżeli kiedyś, odpukać, z jakiegoś powodu nie będę mogła tych gratów tam trzymać, to wtedy pomyślę co zrobić. Działka jest ogrodzona. Jasne, można to zrobić ładniej i lepiej, ale... chyba mi się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 08.09.2019 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 08.09.2019 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Czy ktoś może podpowiedzieć, może ktoś zna jeszcze jakieś domki typu: "gotowe w tydzień po zamówieniu"? Domek holenderski - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 08.09.2019 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Jeśli chodzi o kuchnię - nie gotuję (jem na surowo) - także właściwie wystarczy miejsce na postawienie blendera i jakieś miejsce, żeby pokroić owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 10.09.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Kosiarka, łopata, grabie - na razie nie ma problemu, żebym trzymała te rzeczy 15m dalej, w domu/garażu rodziców lub dziadków. Jeżeli kiedyś, odpukać, z jakiegoś powodu nie będę mogła tych gratów tam trzymać, to wtedy pomyślę co zrobić. Na dłuższą metę będzie to jednak upierdliwe, nawet jeśli to tylko 15m. Zobaczysz. Co u siebie to u siebie. Z drugiej strony takie pomieszczenie gospodarcze nie musi być duże w twoim przypadku, bo graty sezonowe możesz rotować u rodziców. Pewna część kosztów budowy jest stała, więc warto rozważyć dodatkowe nieduże pomieszczenie, bo w skali całej inwestycji będą to niewielkie pieniądze. Co innego 2-3 kolejne pokoje - to już winduje cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.09.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2019 Postanowiłam, że wybuduję mały domek - 30, maksymalnie 40 metrów. Małe domy mają mały sens. Część kosztów jest stała albo prawie stała niezależnie od wielkości. Koszt przyłączy ten sam, koszt geodety ten sam. Łazienka 4m2 nie będzie 2x tańsza, niż 8m2. Armatura i osprzęt ten sam (albo niewiele droższe większe lustro czy większa umywalka). Część kosztów zmienia się znacznie mniej, niż proporcjonalnie do powierzchni. Zależy nam na powierzchni, a płacimy za m2 muru, izolacji, stropu itd. Jak mamy po zewnętrznej 7x5m i 3m wysokości muru, to powierzchnia wewnątrz niech będzie nawet 25m2 a powierzchnia ścian (które kosztuja) to 72m2 Dom 14x10m ma wewnątrz 118m2 (4,7x więcej powierzchni) a powierzchnia ścian zewnętrznych to 144m2 (tylko 2x więcej). Dokładając niewiele pieniędzy zyskujemy wiele m2. Ale jak nie ma innej opcji, to wyjdzie koszt m2 jak w apartamentowcu. Jakbym musiał, to pewnie postawiłbym domek letniskowy całoroczny i ogrzewał klimą a łazienkę podłogówką ewentualnie wspieraną grzejnikiem elektrycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 14.09.2019 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Dziękuję. Po przemyśleniu chyba jednak nie będę budować "tradycyjnego" domu. W tej chwili najbardziej zainteresował mnie Solace - czytałam, że jest też wersja skromniejsza za 100 tys. zł netto. I tej wersji muszę bardziej się przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Same panle na dachu to wartość ze 20 tyś. Ciekawe co jest w cenie 100 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 14.09.2019 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Tak, dokładnie o to chodzi.Muszę się dokładnie wczytać i dowiedzieć więcej, ale na szybko znalazłam informację, że wersja "bogatsza" kosztuje 150 tys., a skromniejsza 100 tys. zł netto. Raczej nie jest to cena za dom przygotowany do wprowadzenia się. Z tego co wiem, trzeba samodzielnie wyposażyć np. łazienkę, więc dochodzi zakup kabiny prysznicowej czy umywalki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 14.09.2019 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 https://muratordom.pl/budowa/dom-energooszczedny/dom-solace-z-prefabrykatow-w-jeden-dzien-za-150-tys-zl-maly-tani-pasywny-bez-pozwolenia-na-budowe-aa-2275-TSLN-aZze.html "Za 100 000 zł netto można kupić dom Solace w wersji szczelnej, pasywnej, spełniającej wymogi NF15. Cena ta obejmuje konstrukcję domu w stanie deweloperskim oraz instalacje elektryczną i wodno-kanalizacyjną, bez wyposażenia i instalacji grzewczej. Taki budynek możemy we własnym zakresie doposażyć w urządzenia grzewcze lub wykorzystać jako letniskowy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 14.09.2019 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2019 Tak, dokładnie o to chodzi. Muszę się dokładnie wczytać i dowiedzieć więcej, ale na szybko znalazłam informację, że wersja "bogatsza" kosztuje 150 tys., a skromniejsza 100 tys. zł netto. Raczej nie jest to cena za dom przygotowany do wprowadzenia się. Z tego co wiem, trzeba samodzielnie wyposażyć np. łazienkę, więc dochodzi zakup kabiny prysznicowej czy umywalki... To nie jest dom, to co najwyzej budynek rekreacji indywidualnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 15.09.2019 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Dziękuję, przyczepa to pomysł warty rozważenia I chyba nawet nie trzeba się martwić o piorunochron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kama123 15.09.2019 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 Głupie pytanie: czy przyczepę biorę z całym "dobrodziejstwem inwentarza", tzn. np. tutaj:https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-hobby-620-prestige-CID5-IDzS0KA.html#071eb071ac Czy te meble są trwale przywiązane do całej konstrukcji przyczepy? Wolałabym urządzić to po swojemu, wstawić po prostu małe łóżko z wygodnym materacem, jakąś szafę, którą sama wybiorę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts