Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moje początki - budowa małego domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

są ludzie, z którymi można się czuć doskonale na 10m2 wspólnej przestrzeni,

są ludzie, którym trzeba udostępnić oddzielne piętro a i tak będą się czuli skrępowani

gmina może odbierać śmieci z domu, nawet gdy nikt nie jest w nim zameldowany, wystarczy opłacić (typowa sytuacja dla ludzi posiadających kilka domów).

w zależności od standardu - 150tyś może wystarczyć na dom w którym dam się mieszkać - w warunkach studenckich,

gdy ktoś myśli o budowie i wykończeniu materiałami dobrej jakości to wg mnie 250tys to minimum.

https://www.tooba.pl/projekt-domu-Dom-przy-Bukowej-35-TCZ-527

Czy 75 tysięcy zł na stan deweloperski jest aktualne?

Oczywiście nie chcę, żeby dom rozpadł się przy pierwszym lepszym wietrze, ale... Jeżeli ta chatka naprawdę może być całorocznym domem, to ja nie mam większych wątpliwości. Gdzieś muszę mieszkać, a nie będę gnieździć się z rodzicami czy dziadkami w jednym domu, bo chcę trochę prywatności np. przy zapraszaniu znajomych (których do tej pory przyjmowałam w 20m kawalerce i było w porządku). Ale żadnych luksusów nie potrzebuję - ot, miejsca, żeby się przespać i wziąć prysznic. A pieniądze wolę przeznaczyć np. na rehabilitację rodziców niż na dodatkowe metry domu, które nie są mi do niczego potrzebne... Wiem, że mało osób to rozumie i nawet nie oczekuję zrozumienia.

To jest projekt obliczony na naiwnych marzeniach blokowców.

Kominek musi być, bo jest taaaki romantyczny, ale jakaś szafa na kurtki i buty przy wejściu - po co? Jakiś blat roboczy w kuchni - zapomnij! Miejsce na dokumenty, książki, jakieś biurko, odkurzacz, mopa, wiadro, drabinę, narzędzia?

To jest dom jednorodzinny a nie mieszkanie w bloku - tutaj potrzebna jest łopata do śniegu, drabina, gdy trzeba oczyścić rynnę, jakaś kosiarka, łopata, grabie, podstawowe narzędzia (młotek, śrubokręt). Czyli poza tym domkiem, potrzebujesz zbudować dodatkowy budynek na te wszystkie rzeczy, które są niezbędne w domu a o których nie musi myśleć blokowiec.

Poza tym ogrodzenie działki. Kostka brukowa.

I nagle się okazuje, że jednak taniej jest kupić mieszkanie.

Kominek odpada. Nie podoba mi się. Książek nie posiadam (naprawdę! ani jednej! wszystko mam w postaci elektronicznej). Dokumenty - mam w 2 segregatorach, jeden dotyczy historii medycznej mojej i rodziców (ksera dokumentacji), drugi - wszystkiego innego.

Kosiarka, łopata, grabie - na razie nie ma problemu, żebym trzymała te rzeczy 15m dalej, w domu/garażu rodziców lub dziadków. Jeżeli kiedyś, odpukać, z jakiegoś powodu nie będę mogła tych gratów tam trzymać, to wtedy pomyślę co zrobić.

Działka jest ogrodzona. Jasne, można to zrobić ładniej i lepiej, ale... chyba mi się nie chce.

Kosiarka, łopata, grabie - na razie nie ma problemu, żebym trzymała te rzeczy 15m dalej, w domu/garażu rodziców lub dziadków. Jeżeli kiedyś, odpukać, z jakiegoś powodu nie będę mogła tych gratów tam trzymać, to wtedy pomyślę co zrobić.

Na dłuższą metę będzie to jednak upierdliwe, nawet jeśli to tylko 15m. Zobaczysz. Co u siebie to u siebie.

Z drugiej strony takie pomieszczenie gospodarcze nie musi być duże w twoim przypadku, bo graty sezonowe możesz rotować u rodziców.

Pewna część kosztów budowy jest stała, więc warto rozważyć dodatkowe nieduże pomieszczenie, bo w skali całej inwestycji będą to niewielkie pieniądze. Co innego 2-3 kolejne pokoje - to już winduje cenę.

Postanowiłam, że wybuduję mały domek - 30, maksymalnie 40 metrów.

Małe domy mają mały sens. Część kosztów jest stała albo prawie stała niezależnie od wielkości. Koszt przyłączy ten sam, koszt geodety ten sam. Łazienka 4m2 nie będzie 2x tańsza, niż 8m2. Armatura i osprzęt ten sam (albo niewiele droższe większe lustro czy większa umywalka).

Część kosztów zmienia się znacznie mniej, niż proporcjonalnie do powierzchni. Zależy nam na powierzchni, a płacimy za m2 muru, izolacji, stropu itd.

Jak mamy po zewnętrznej 7x5m i 3m wysokości muru, to powierzchnia wewnątrz niech będzie nawet 25m2 a powierzchnia ścian (które kosztuja) to 72m2

Dom 14x10m ma wewnątrz 118m2 (4,7x więcej powierzchni) a powierzchnia ścian zewnętrznych to 144m2 (tylko 2x więcej).

Dokładając niewiele pieniędzy zyskujemy wiele m2.

Ale jak nie ma innej opcji, to wyjdzie koszt m2 jak w apartamentowcu. Jakbym musiał, to pewnie postawiłbym domek letniskowy całoroczny i ogrzewał klimą a łazienkę podłogówką ewentualnie wspieraną grzejnikiem elektrycznym

Tak, dokładnie o to chodzi.

Muszę się dokładnie wczytać i dowiedzieć więcej, ale na szybko znalazłam informację, że wersja "bogatsza" kosztuje 150 tys., a skromniejsza 100 tys. zł netto.

Raczej nie jest to cena za dom przygotowany do wprowadzenia się. Z tego co wiem, trzeba samodzielnie wyposażyć np. łazienkę, więc dochodzi zakup kabiny prysznicowej czy umywalki...

https://muratordom.pl/budowa/dom-energooszczedny/dom-solace-z-prefabrykatow-w-jeden-dzien-za-150-tys-zl-maly-tani-pasywny-bez-pozwolenia-na-budowe-aa-2275-TSLN-aZze.html

"Za 100 000 zł netto można kupić dom Solace w wersji szczelnej, pasywnej, spełniającej wymogi NF15. Cena ta obejmuje konstrukcję domu w stanie deweloperskim oraz instalacje elektryczną i wodno-kanalizacyjną, bez wyposażenia i instalacji grzewczej. Taki budynek możemy we własnym zakresie doposażyć w urządzenia grzewcze lub wykorzystać jako letniskowy."

Tak, dokładnie o to chodzi.

Muszę się dokładnie wczytać i dowiedzieć więcej, ale na szybko znalazłam informację, że wersja "bogatsza" kosztuje 150 tys., a skromniejsza 100 tys. zł netto.

Raczej nie jest to cena za dom przygotowany do wprowadzenia się. Z tego co wiem, trzeba samodzielnie wyposażyć np. łazienkę, więc dochodzi zakup kabiny prysznicowej czy umywalki...

To nie jest dom, to co najwyzej budynek rekreacji indywidualnej

Głupie pytanie: czy przyczepę biorę z całym "dobrodziejstwem inwentarza", tzn. np. tutaj:

https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-kempingowa-hobby-620-prestige-CID5-IDzS0KA.html#071eb071ac

Czy te meble są trwale przywiązane do całej konstrukcji przyczepy? Wolałabym urządzić to po swojemu, wstawić po prostu małe łóżko z wygodnym materacem, jakąś szafę, którą sama wybiorę...