Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeszklenie całej ściany elewacyjnej - koszta, producenci

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

Szukam osób które miały, mają albo mogą podpowiedzieć jak liczyć orientacyjny koszt wykonania całej przeszklonej ściany (elewacji). Mamy w projekcie ogromne przeszklenie (salon z pustką) o wielkości 10x11 metrów, czyli około 110m2 szyby będzie potrzeba. Nie za bardzo wiemy jak w ogóle oszacować koszt tego przeszklenia.

Chodzi ogólnie o taką ścianę bukowina_008.jpg tylko o wiele większą.

Ewentualnie gdzie szukać wycen czegoś takiego?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Całość do wykonania w fasadzie - choć zapewne znajdzie się jakiś odważny samobójca który zrobi to na zwykłym i jeszcze do tego zapomni o dodatkowej statyce

Wszystkie szyby hartowane - choć znajdzie się taki co zrobi na zwykłych

Dodajmyndo tego skosy

Taaaa....mówisz Lolek ze przeszacowalem?

Nawet jeśli to niewiele ale lepiej podać zawyżone o 10-20% cenę by od razu uświadomić ze za taką szklaną ścianę szczytowe nie jeden dom wyposażył się w okna w Full wypasie niż później, po zakupieniu projektu, wybudowaniu SSO stanąć przed dylematem - skąd wziąć na to kasę

Kilka lat temu przerabialem właśnie taką sytuację skończyło się na dodaniu w połowie wysokości masywnego podciagu by całość podzielić na dwie konstrukcje - dolna i górną. Ale tam szerokość była tylko 4m a tu masz 10m i 110mkw

I jeszcze jedno

Pokazane zdjęcie to zupełnie coś innego

Nie ta szerokość

Nie ta wysokość co u autora - tu orientacyjnie szerokość maks 4m wysokość coś z 6m i mozna sie pokusic w wykonanie na profilach okiennych z dodatkowa statyka na pewno pionowa ale moze i takze pozioma i to co na zdjęciu koszt ok. 50tys przy jednym skrzydle balkonowym na dole

U Ciebie taki podział REALNIE wiewykonalny

I jak wspomniał przedmowa - wyślij zapytanie i mam ogromną prośbę- podaj później cenę jaką Ci za samą konstrukcje wycenili

Zobaczymy o ile się pomyliłem w szacunkowych kosztach

Ludzie ;) przestańcie oglądać amerykańskie seriale kręcone na Florydzie....nie ten klimat mamy

A kto bogatemu zabroni?

Ostatnio oglądałem wizualizację jakiegoś lokalnego obiektu z taką ścianą. Informacja -rozpoczyna się budowa. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie w praktyce...

Ech, projektanci-fantaści.

No fantazja byla o jednym kawalku ale 2 tez by mogly byc

Sprawdź dokładnie wymiar, zapytaj w lepszych firmach o cenę. Widywałem u nas szyby ważące nawet tonę i o dziwo - chyba nawet dawały szansę spełnić wymagania przepisów dot. Uw.

Sprawdź dokładnie wymiar, zapytaj w lepszych firmach o cenę. Widywałem u nas szyby ważące nawet tonę i o dziwo - chyba nawet dawały szansę spełnić wymagania przepisów dot. Uw.

Ależ oczywiście....cytując już tu napisane - kto bogatemu zabroni

Wystarczy w Wawie pojechać do salonu Volvo (Żurawia róg Marszalkowskiej) pierwsze piętro. Jedna tafla tylko nie jestem pewny czy dwu czy trzyszybowka. Jak macie kasy tyle co Volvo możecie wymyśleć co tylko się zamarzy ;)

To od południa ma być? To uwzględnij temat szyb chroniących przed upieczeniem się. Bo rolet pewnie nie da się zamontować albo mocno to oszpecą jednocześnie powalając ceną bardziej, niż okna. No i to tylko ograniczy przegrzewanie - potężna klima też będzie potrzebna.

W Siedlcach jest siedziba PGE. Punkt obsługi klienta jest w czyms takim:

http://www.bulakprojekt.pl/realizacja/rejonenrg

Pani która tam pracuje mówi że to tragedia, w lecie za gorąco (pomimo klimy) w zimie za zimno (pomimo ogrzewania) a do mycia szyb jest wzywana specjalistyczna firma z podnośnikiem koszowych i kosztuje tyle (tu Pani wymieniła kwotę której nie pamiętam. Ale robiła wrażenie.

Więco oczywiscie można. Tylko po jaka cholerę za własne pieniądze robić sobie problem? Ni mom pojęcia.