Bertha 25.09.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Dobra, to pochwalę się: [ATTACH=CONFIG]435172[/ATTACH]. Zaprawdę jest się czym chwalić!:yes: Plus pochwała za głęboki okap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2019 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Póki co nie ma nawet wizji Myślałem, że rozmawiamy o tym: Mamy w projekcie ogromne przeszklenie (salon z pustką) o wielkości 10x11 metrów, czyli około 110m2 szyby będzie potrzeba. To dalej, niż wizja, skoro jest już projekt. Ostatni dzwonek, żeby coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 25.09.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Pięknie Jolka ...pięknie. Zawsze mi się takie domki podobały, tylko odwagi i kasy zabrakło! Teraz mogę tylko podziwiać i po cichu zazdrościć.Odważna dziewczyna a efekt całej szklanej ściany powala. Już wyobrażam sobie życie z pięknymi widokami i prawie z naturą w środku. Olałabym upały....piękno jest najważniejsze! Ja jak zwykle zachowawczo podeszłam do tematu i tylko 2 małe okienka na szczycie zrobiłam i tak budowlańcy stwierdzili, że nie budowali jeszcze domu z tak dużą ilością okien.Chyba nie widzieli Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 25.09.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 (edytowane) Oj dziewczyno, ja chciałam tylko dom z poddaszem i dużym oknem w salonie (ogląda się te Grand Designs, a jakże:)). Po przejrzeniu tryliardów projektów z różnych pracowni tak jakoś napatoczył sie ten projekt z antresolą. Ta fasada to taki bonus:) bo sam domek bardzo mi pod innymi względami odpowiadał. No a fasada wywołała u mnie efekt wow i sprawiła, że zamknęłam oczy i uszy na wszelkie argumenty przeciw, które sama zresztą wysuwałam. Ale żeby nie było, że aż taka naiwna jestem. Razem z projektem zakupiłam szczegółowy kosztorys bo przecież bladego pojęcia o koszcie takiej inwestycji nie miałam. Fasada była wyceniona przez pracownię na 20 tysięcy!!!! Dużo (o słodka naiwności) ale nie tak, żeby zniechęcić zdeterminowaną kobietę w sile wieku. Niestety konfrontacja z rzeczywistością okazała się brutalna (swoją drogą, za takie coś to się powinno móc pracownię do sądu podać). Nie żebym nie miała też wycen "tylko" 2 krotnie droższych od tej wyceny biura. Ale miałam też 5-6 razy droższe więc zaczęłam drążyć co i jak (Forum - dziękuję!). No i skończyło się tak pomiędzy (choć za taką kwotę niektórzy tu SSZ osiągają). Tak więc mam tę moja fasadę, efekt jest rzeczywiście wow i z wnętrza i na zewnątrz. Wady zostały tu już przytoczone choć tak jak pisałam mnie najbardziej martwi kwestia mycia tej witryny. No i może troszkę kwestia wiania chłodem zimą, o czym wspominał Jareko. Słońca jakoś najmniej się obawiam - rzeczywiście mam szerokie okapy na 60 cm - u mnie na działce często też powiewa bo to otwarty teren - zrobię przeciąg, schowam się w kuchni albo uciekne do ogrodu. Klimatyzacji na razie w ogóle nie planuję. Ale gdybym miała jeszcze raz budować - wybudowałabym raczej dom parterowy z odkrytą więźbą i przeszkloną ścianą - czyli taki kompromis projektowo-cenowo-techniczny. Ale to już w następnym wcieleniu:no: Edytowane 25 Września 2019 przez Jolka Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 25.09.2019 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Wiesz gdybym budżet miała większy, to postąpiłam bym identycznie jak Ty:)To znana mi sytuacja, że nie słucham krytycznych uwag jak mam jakiś poukładany plan w głowie.Ale cóż miłość nie wybiera i najlepsze jest to, że jak są potem jakieś niedogodności, to ja potrafię się do nich przyzwyczaić ...hahaha jak do męża. Przepraszam autora wątku za off topic, ale może coś też z tej naszej wymiany zdań skorzysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek4 26.05.2020 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 Cześć Jolka. Specjalnie założyłem konto, żeby Tobie odpisać Sam wstępnie się zastanawiam nad takim rozwiązaniem (szklana ściana) - i jak zima? Było chłodno w pomieszczeniu? Też chcę się budować z silki (co prawda dopiero za 3 lata, ale wole się dobrze przygotować wcześniej i zanim pójdę do architekta) i z tego co wiem, to dobrze zaprojektowana silka bardzo dobrze reguluje temperaturę w pomieszczeniach. Także coś czuje, że poza jakością okien, to również ważny czynnik. Ogrzewanie masz podłogowe? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts