rustin 11.09.2019 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Ostatnio rozmawiałem ze znajomym który ma podobny dom do mojego, z poddaszem użytkowym, tylko podłogówka, kocioł kondensacyjny, tylko jeden sterownik cw400 w salonie na dole. Poprzedni sezon grzewczy miałem ustawione sterowania za pomocą temp zewnętrznej z punktem początkowym czyli pogodówka, tak ustawione przepływy, że temp w całym domy była stała +-1' więc komfort cieplny jak najbardziej ok mimo braku sterowników w pokojach. Znajomy stwierdził, że od dwóch lat zmienił sterowanie z pogodówki na temp według pomieszczenia czyli on/off osiąga daną temp w salonie i się wyłącza. Też ma jeden sterownik, też na dole i mówi , że koszty ogrzewania są dużo niższe a temp w domu od zadanej waha się też o +-1'Czy to możliwe ? Myślałem, że pogodówka jest oszczędniejsza jak i przy podłogówce ogrzewanie według temp pomieszczenia nie zda egzaminu z powodu bezwładności i różnica między temp zadaną będzie kilka stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Niemożliwe. Jak temperatura ta sama - to skąd oszczędności?Nie zmienił sterowania po pierwszym sezonie grzewczym? Bo w pierwszym sezonie grzewczym ogrzewanie więcej energii wciągnie, niż później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 11.09.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 .. Znajomy stwierdził, że od dwóch lat zmienił sterowanie z pogodówki na temp według pomieszczenia czyli on/off osiąga daną temp w salonie i się wyłącza. Też ma jeden sterownik, też na dole i mówi , że koszty ogrzewania są dużo niższe a temp w domu od zadanej waha się też o +-1' Czy to możliwe ? Myślałem, że pogodówka jest oszczędniejsza jak i przy podłogówce ogrzewanie według temp pomieszczenia nie zda egzaminu z powodu bezwładności i różnica między temp zadaną będzie kilka stopni. Moi klienci zaczynają pytac o termostaty z histerezą 0,1 oC, histereza 0,5 oC jest dla nich stanowczo za duza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.09.2019 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2019 Czyli sterowanie za pomocą pogodówki a sterowanie temp według temp pomieszczenia przy tej samej temp zadanej , nie ma opcji aby było inne zużycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2019 (edytowane) Czyli sterowanie za pomocą pogodówki a sterowanie temp według temp pomieszczenia przy tej samej temp zadanej , nie ma opcji aby było inne zużycie ? Po pierwsze: Zużycie jest inne lub takie same. Po drugie: Sterowanie za pomocą pogodówki jest także oparte o temperaturę pomieszczenia, oraz dodatkową logikę, ale temperatura czynnika grzewczego jest uzależniona od temperatury na zewnątrz. Trzecia sprawa to rodzaj sterownika i jego histereza bo od niej w głównej mierze jest uzależnione wahanie temperatury w pomieszczeniu. Jeżeli znajomy wstrzelił się przypadkowo z histerezą regulatora w charakterystykę podłogówki , domu i aurę na zewnątrz to owszem jest możliwe że wahania są podobne, ale jeżeli temperatura zewnętrzna zacznie się wahać jesienią lub wiosną od +15*C w słoneczny dzień do (-5*C) w nocy to nie ma siły aby wahania przy takim sterowaniu były porównywalne z regulacją pogodową którego wewnętrzne algorytmy załączają kocioł już gdy temperatura na zewnątrz spada poniżej określonego punktu , natomiast regulator pokojowy dopiero wtedy gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej punktu i histerezy. Owszem kocioł wystawiając cały czas np. 45*C pracuje troszkę krócej aniżeli wtedy gdy za oknem jest +5*C i temperatura wody w podłodze nie przekracza zwykle 30 - 35*C, i o ile gdy sterownik pokojowy pogodowy pracuje w trybie termostat czasem u klientów obserwuję mniejsze spalanie aniżeli gdyby sterownik pokojowy pracował w trybie stałej regulacji wysterowania palnika, dlatego też o ile nie zgadzam się z teorią znajomego w której jego temperatura w pomieszczeniu waha się w podobny sposób anizeli przy sterowaniu pogodowym to teorię o mniejszym spalaniu przy sterowaniu ON/OFF jestem w stanie zrozumieć i uznać za prawdziwą. Jest to jednak kwestia jednostkowa i przypadek uzależniony od charakterystyki domu, instalacji itp. Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś znajomego i czy faktycznie zrezygnował on ze sterowania pogodowego a regulator CW 400 zastąpił zwykłym termostatem czy też po prostu załączył on w regulatorze uzależnienie od temperatury w pomieszczeniu. Druga opcja jest czasem znacznie oszczędniejsza. Edytowane 15 Września 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 16.09.2019 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2019 Sterownik ma nadal CW400 tylko nie ma sterowania za pomocą temp zewnętrznej z punktem początkowym tylko na temperaturę według pomieszczenia, twierdzi że teraz ma mniejsze zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.09.2019 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2019 Czy ma niższe zużycie,,,,,,,Jest taka możliwość i w to nie przeczę i z resztą tak ująłem to w poprzednim wpisie, ale co do stabilności temperatury pokojowej to raczej nie ma takiej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts