Kalic 23.09.2019 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Mam pytanie w kwestii fundamentów. Wczoraj przyjechałem na budowę i zastałem podłogę betonową jak zdjęciu. Widoczne są pęknięcia na styku ściana fundamentowa - beton na podłodze. Czy jest to "normalne" i czy powinno się to jeszcze jakoś uzupełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2019 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 naturalna dylatacja. wszystko jest ok, dziwne by było gdyby się tak nie zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 23.09.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 naturalna dylatacja. wszystko jest ok, dziwne by było gdyby się tak nie zrobiło. A czy nie lepiej (w zgodzie ze sztuką) gdyby dylatacja nie była "naturalna" lecz zrobiona przez wykonawcę dylatacja faktyczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.09.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 A czy nie lepiej (w zgodzie ze sztuką) gdyby dylatacja nie była "naturalna" lecz zrobiona przez wykonawcę dylatacja faktyczna? Zdecydowanie lepiej, powinna być tu dylatacja. Ale to mało modne tu na FM zaraz mnie tu zjadą za to (nie pierwszy raz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 23.09.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 A czy nie lepiej (w zgodzie ze sztuką) gdyby dylatacja nie była "naturalna" lecz zrobiona przez wykonawcę dylatacja faktyczna? masz na myśli jakieś taśmy? po co? bloczki wysmarowane jakimś czarnym szuwaksem, beton się skurczył i powstała szczelina dylatacyjna. Zdecydowanie lepiej, powinna być tu dylatacja. Ale to mało modne tu na FM zaraz mnie tu zjadą za to (nie pierwszy raz).teoretycznie lepiej, ale jak wiesz taka "naturalna" spełni swoje zadanie z nawiązką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.09.2019 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 masz na myśli jakieś taśmy? po co? bloczki wysmarowane jakimś czarnym szuwaksem, beton się skurczył i powstała szczelina dylatacyjna. dobrze że się skurczył a co by było gdyby było zalane w chodny dzień a potem przychodzą gorące dni, beton pracuje, brak elementu elastycznego może w skrajnym przypadku doprowadzić do uszkodzeń np ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.09.2019 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 dobrze że się skurczył a co by było gdyby było zalane w chodny dzień a potem przychodzą gorące dni, beton pracuje, brak elementu elastycznego może w skrajnym przypadku doprowadzić do uszkodzeń np ściany. Strop od wieńca też byś dylatował żeby uniknąć uszkodzenia tego drugiego? To czemu dylatować chudziak od wieńca (albo ściany fundamentowej bez wieńca)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.09.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Strop od wieńca też byś dylatował żeby uniknąć uszkodzenia tego drugiego? To czemu dylatować chudziak od wieńca (albo ściany fundamentowej bez wieńca)? Nie pisałem o stropie a chudziaku. Nie stropu bym nie dylatował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek12 25.09.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 jajmar popieram... Nie jest to modne ale potrzebne aby prawidłowo wykonać dylatację... jak wiele elementów trzeba poświęcić po prostu więcej czasu i ekipy to pomijają... Podobnie jak w kwestiach zagęszczania pod fundamenty czy wylewki posadzek... Ile razy słyszałem "panie, ale po co ubijać kruszywo warstwowo, damy drobniuteńki piasek, ubijemy z góry, na to wylewka i samo pod spodem się dogęści... MASAKRA !!! Później nie ma się co dziwić, że pęknięcia idą nie tylko po fugach kafelków ale nawet odskakują listwy przypodłogowe itd. itd... Trzeba zmienić myślenie i pisać jak powinno być poprawnie... Geo-Technika.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 25.09.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 masz na myśli jakieś taśmy? Najtańszy styropian przyklejony na ten szuwaks (u mnie kmb). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts