marcin_5 30.09.2019 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Zaraz, zaraz - mierzyłeś napięcie pomiędzy czym a czym? Reszta tekstu (podkreślona) mało zrozumiała. Może schemacik, panie elektryk? Na tę chwilę nie stać mnie na lepszy rysunek, bo jak już wspominałem wcześniej nie zamierzam się doktoryzować z tego kabla. Jednak gwoli ścisłości - mierzyłem woltomierzem każdą żyłę względem uziemienia i na każdej żyle było napięcie. Na L1 wiadomo 230V a na pozostałych różnie od 120V do 90V. Nie widziałem wcześniej takiego przebicia na kablu, co mnie lekko zdziwiło. W szczególności, że jest to płaski 4x1.5. Jednak długo się nad tym nie zastanawiałem i dałem nowy kabel, co rozwiązało problem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.09.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Kiedyś elektrykowi wystarczyła zawodówka nie musiał się doktoryzować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Żadnego problemu nie rozwiązałeś. Pomijam rzeczywiste uszkodzenie tego "kabla". Należało wziąć w łapki induktor i sprawdzić, ale to już wyższa szkoła jazdy dla laika.A rysuneczek pokazuje niedoskonałość działania multimetru, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2019 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Jednak gwoli ścisłości - mierzyłem woltomierzem każdą żyłę względem uziemienia i na każdej żyle było napięcie. Mierzyłeś względem nie podpiętego uziemienia? Czy przy wybitej różnicówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 30.09.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Mierzyłeś względem nie podpiętego uziemienia? Czy przy wybitej różnicówce? Mierzyłem względem podpiętego uziemienia wziętego z przedłużacza podpiętego do gniazdka z innego działającego obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 (edytowane) Tylko ja mierzyłem napięcie względem przewodu ochronnego, uziemionego. Sam kabel ma chyba z 5m długości. Wszystkie inne obwody wyłączone. Końce kabla niepodłączone. Faza podana na 1 żyłę.Dodatkowo, jeżeli czwartą (ochronną) żyłę podłączyłem do uziemienia, to wybijało różnicówkę. Mierzyłem względem podpiętego uziemienia wziętego z przedłużacza podpiętego do gniazdka z innego działającego obwodu. Zagadka rozwiązana Edytowane 30 Września 2019 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.09.2019 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Zagadka rozwiązana Chyba jednak nie dla wszystkich;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 30.09.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Skoro ciągłość uziemienia zachowana więc pomiar mógłby wyjść prawidłowo, woltomierz ma bardzo dużą rezystancję, więc wyłącznik różnicowoprądowy nie wybija przy takim pomiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Chyba jednak nie dla wszystkich;-) No to gdzie jest błąd, że RCD zadziałało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.09.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 No to gdzie jest błąd, że RCD zadziałało? A zadziałało na czystym przewodzie (nic do niego nie podłączone) i nie w czasie pomiaru a w czasie podłączenia PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.09.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Skąd to wiesz, kolego Remiks? Autor kłamie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 30.09.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Skąd to wiesz, kolego Remiks? Autor kłamie? A pisałem że wiem, chyba jakieś niezrozumienie nam sie wkradło;-) No może zapomniałem o pytajnikach;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 01.10.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Autor miał wypięty przewód PE w odcinku mierzonym, po podłączeniu przewodu PE do "głównej szyny ochronnej" następowało wybicie RCD, więc ewidentnie jest przebicie fazy na przewód PE oraz pozostałe przewody fazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.10.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2019 Autor miał wypięty przewód PE w odcinku mierzonym, po podłączeniu przewodu PE do "głównej szyny ochronnej" następowało wybicie RCD, więc ewidentnie jest przebicie fazy na przewód PE oraz pozostałe przewody fazowe. Poproszę o wyniki pomiarów Riso, i po temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts