Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fuszerka czy normalka ?

Recommended Posts

Dziś pojechałem (de facto - zachęcony przez szefa firmy budującej) do odwiedzin budowy i takie "perełki" rzuciły mi się w oczy. To normalne przy ceramice i systemie Dryfix czy jednak odwalenie fuszerki? Dodam, że takich niepełnych cegiełek jest więcej. Czy jest to "naprawialne" czy jednak trudne do uratowania?

20190926_145457.jpg 20190926_145423.jpg

Kurczę, czytam komentarze i zaczynam się zastanawiać nad jakością wykonania ścian. Skonsultowałem tą sprawę z kierbudem (moim a nie zasugerowanym przez firmę budującą) i zapewniał mnie, że nie widzi tu błędnego wykonania. Zresztą sam był na budowie i oglądał te ściany.

Normalnie mętlik w głowie :confused:

Pewnie , że to fuszerka, wiadomo, że w tej technologi nie stosuje się spoin pionowych ale, pozostawianie takich szpar jest niedopuszczalne.

Zapewne ktoś inny(inwestor) nakazał by poprawę tego stanu - samemu poprzez użycie np piany murarskiej.

[ATTACH=CONFIG]435231[/ATTACH]

No właśnie zarówno właściciel firmy budowlanej jak i kierbud powiedzieli, że te dziury zostaną wypełnione zaprawą lub pianką. Tylko czy to będzie wystarczające aby zlikwidować mostki cieplne. O to mi głównie chodzi.

Gdyby ściana była jednowarstwowa , miałbym wątpliwości - jednak jeśli wypełnią to solidnie z obu stron, dodatkowo dojdzie warstwa ocieplenia nie powinno być problemu.

Trochę jestem uspokojony. Obecnie jest plan aby SSO "przezimować" i na wiosnę robić stan deweloperski. Pojadę więc na działkę, obejrzę wszystkie ściany (zwłaszcza zewnętrzne) centymetr po centymetrze i na planie parteru pozaznaczam sobie miejsca, gdzie ma być wykonane wypełnienie. To tak na przyszłość ku pamięci.

Pojadę więc na działkę, obejrzę wszystkie ściany (zwłaszcza zewnętrzne) centymetr po centymetrze i na planie parteru pozaznaczam sobie miejsca, gdzie ma być wykonane wypełnienie. To tak na przyszłość ku pamięci.

Zgodnie z powiedzeniem "Pańskie oko konia tuczy"

To w pewnym sensie dobre rozwiązanie skoro dom(szereg domów) buduje deweloper, a pilnuje się własnej cząstki za którą przecież nie mało się płaci.

Niekiedy wyegzekwowanie takich prac jest bardzo trudne bo dziury są ....a jak przyjedziesz to będzie tynk, a z zewnątrz powiedzą że uzupełnią jak będą ocieplać i tak znów nic nie zobaczysz bo zasłonią np. styropianem. Jedynym rozwiązaniem jest stanowcze żądanie uzupełnienia tego przed przerwą technologiczną, a po zakończeniu prac murarskich.

Jeszcze pytanie w kwestii wypełnienie szczelin - czy powinno to być zrobione zwykłą zaprawą cementową czy zdecydowanie lepszy efekt da np. sugerowana przez CityMatic pianka murarska (lub do niej podobna).

Druga sprawa - w weekend zrobiłem mały rekonesans dookoła budynku i zauważyłem wmurowane takie bloczki. Co mam o tym myśleć, bo wydaje mi się, że coś takiego nie powinno znaleźć się w ścianie (no chyba, że jestem przewrażliwiony :D ).

20190929_123708.jpg

tak w ogóle też bóbuje i się zastanawiam jak można w ogóle robić szpary na takich równych pustakach jak porotherm. Przecież to się jedzie jak klocki. U mnie też są szpary gdzieniegdzie na palec tylko że jak panowie chcą polecieć ze ścianami w 1 dzień no to nie dziwota.

Takie wielkie dziury jak ty masz to powinni dociąć z pustaka plaster i wsunąć go na zaprawę.

Edytowane przez KUBEK1978

• 4 weeks później...