Kalic 26.09.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Dziś pojechałem (de facto - zachęcony przez szefa firmy budującej) do odwiedzin budowy i takie "perełki" rzuciły mi się w oczy. To normalne przy ceramice i systemie Dryfix czy jednak odwalenie fuszerki? Dodam, że takich niepełnych cegiełek jest więcej. Czy jest to "naprawialne" czy jednak trudne do uratowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 26.09.2019 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2019 Czy nie za małe to okienko Ci zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 27.09.2019 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Te bloczki ceramiki to oni tylko maczali w misce z zaprawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 27.09.2019 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Zaprawy że ho ho, przynajmniej będziesz miał dobrą wentylację. Tak na poważnie to spotkałem się z gorszym murowaniem. Za murowanie mogę wystawić dostateczny:). Sprawdź czy ściana idzie w pionie bo to może być większy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 27.09.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Kalic pisze że to w systemie Dryfix więc to nie zaprawa. Ale rzeczywiście dziwnie ustawione te ceramiki. No i wstawione uszczerbione sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 27.09.2019 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Będzie Pan zadowolony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 27.09.2019 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Kurczę, czytam komentarze i zaczynam się zastanawiać nad jakością wykonania ścian. Skonsultowałem tą sprawę z kierbudem (moim a nie zasugerowanym przez firmę budującą) i zapewniał mnie, że nie widzi tu błędnego wykonania. Zresztą sam był na budowie i oglądał te ściany. Normalnie mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 27.09.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Jak kierownik nie widzi problemu, to nie przejmuj się komentarzami, po prostu ,,fachowcy'' są mało dokładni i trzeba mieć ich na oku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.09.2019 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Pewnie , że to fuszerka, wiadomo, że w tej technologi nie stosuje się spoin pionowych ale, pozostawianie takich szpar jest niedopuszczalne. Zapewne ktoś inny(inwestor) nakazał by poprawę tego stanu - samemu poprzez użycie np piany murarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 27.09.2019 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Pewnie , że to fuszerka, wiadomo, że w tej technologi nie stosuje się spoin pionowych ale, pozostawianie takich szpar jest niedopuszczalne. Zapewne ktoś inny(inwestor) nakazał by poprawę tego stanu - samemu poprzez użycie np piany murarskiej. [ATTACH=CONFIG]435231[/ATTACH] No właśnie zarówno właściciel firmy budowlanej jak i kierbud powiedzieli, że te dziury zostaną wypełnione zaprawą lub pianką. Tylko czy to będzie wystarczające aby zlikwidować mostki cieplne. O to mi głównie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.09.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Gdyby ściana była jednowarstwowa , miałbym wątpliwości - jednak jeśli wypełnią to solidnie z obu stron, dodatkowo dojdzie warstwa ocieplenia nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 27.09.2019 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Gdyby ściana była jednowarstwowa , miałbym wątpliwości - jednak jeśli wypełnią to solidnie z obu stron, dodatkowo dojdzie warstwa ocieplenia nie powinno być problemu. Trochę jestem uspokojony. Obecnie jest plan aby SSO "przezimować" i na wiosnę robić stan deweloperski. Pojadę więc na działkę, obejrzę wszystkie ściany (zwłaszcza zewnętrzne) centymetr po centymetrze i na planie parteru pozaznaczam sobie miejsca, gdzie ma być wykonane wypełnienie. To tak na przyszłość ku pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.09.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Pojadę więc na działkę, obejrzę wszystkie ściany (zwłaszcza zewnętrzne) centymetr po centymetrze i na planie parteru pozaznaczam sobie miejsca, gdzie ma być wykonane wypełnienie. To tak na przyszłość ku pamięci. Zgodnie z powiedzeniem "Pańskie oko konia tuczy" To w pewnym sensie dobre rozwiązanie skoro dom(szereg domów) buduje deweloper, a pilnuje się własnej cząstki za którą przecież nie mało się płaci. Niekiedy wyegzekwowanie takich prac jest bardzo trudne bo dziury są ....a jak przyjedziesz to będzie tynk, a z zewnątrz powiedzą że uzupełnią jak będą ocieplać i tak znów nic nie zobaczysz bo zasłonią np. styropianem. Jedynym rozwiązaniem jest stanowcze żądanie uzupełnienia tego przed przerwą technologiczną, a po zakończeniu prac murarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 30.09.2019 04:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Jeszcze pytanie w kwestii wypełnienie szczelin - czy powinno to być zrobione zwykłą zaprawą cementową czy zdecydowanie lepszy efekt da np. sugerowana przez CityMatic pianka murarska (lub do niej podobna). Druga sprawa - w weekend zrobiłem mały rekonesans dookoła budynku i zauważyłem wmurowane takie bloczki. Co mam o tym myśleć, bo wydaje mi się, że coś takiego nie powinno znaleźć się w ścianie (no chyba, że jestem przewrażliwiony ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 30.09.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Nie przejmuj się tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 02.10.2019 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 fajne... można zrobić schowek na kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.10.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Albo na blanty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KUBEK1978 02.10.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 (edytowane) tak w ogóle też bóbuje i się zastanawiam jak można w ogóle robić szpary na takich równych pustakach jak porotherm. Przecież to się jedzie jak klocki. U mnie też są szpary gdzieniegdzie na palec tylko że jak panowie chcą polecieć ze ścianami w 1 dzień no to nie dziwota.Takie wielkie dziury jak ty masz to powinni dociąć z pustaka plaster i wsunąć go na zaprawę. Edytowane 2 Października 2019 przez KUBEK1978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 07.10.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2019 Takie drobne uszkodzenia mogą być już w pustakach od producenta/hurtowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 31.10.2019 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2019 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie - czy takie pęknięcie ma znaczenie konstrukcyjne (lub przyszłościowo izolacyjne)? Z tego co mi powiedział majster - do pęknięcia doszło w momencie wibrowania betonu. Edytowane 31 Października 2019 przez Kalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts