elpapiotr 21.02.2024 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Nooo, jak Ty na blogach się uczysz, to ja dziękuję.A już miałem nadzieję, że przytoczysz doktora Musiała, lub co najmniej ŚP. doktora Danielskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.02.2024 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 Człowieku, setki tysięcy RCD typu AC są zamontowane w domach, a ty bredzisz o jakichś wymogach. Przypominam, że w/w RCD przeznaczone są do stosowania w sieciach z prądem uszkodzeniowym sinusoidalnie zmiennym doprowadzonym w sposób nagły lub wolno narastajacy.Resztę sobie dopowiedz.I znowu piszesz głupoty, że do mojego poziomu się dostosowujesz. Czy ja uczę się na blogach? Puknij się kolejny raz.Co do Niemców - masz typowa rozdzielnicę w mieszkaniu w Berlinie (w bloku)Ciekawi cię, co to za typ RCD? [ATTACH=CONFIG]468285[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2024 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2024 (edytowane) Skoro nie zabronione, to znaczy, że dozwolone. A Ty wciskasz kit, ze maja być inne, bo tobie się zachciało.Powtarzam, tysiące RCD typu AC jest zainstalowanych w domach, i jakoś nikt nie płacze, poza jednym nawiedzonym.Twoja tabelka wskazuje "przydatne RCD", nie nakazane, a to jest różnica, panie buahahaha.Nawet, gdy w instalacji jest za dużo np. zasilaczy impulsowych, wystarczy dołożyć kolejne RCD (a to jest wskazane między innymi ze względu na funkcjonalność instalacji), i twoja teoria bierze w łeb!PS. Ty jako miejski elektryk projektujesz instalacje z RCD z pominięciem typy AC, i takie wykonawcy montują, prawda? Edytowane 23 Lutego 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2024 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2024 Montaż obecnie różnicówek AC to głupota... Wciska ci gówno. Podaj jeszcze producenta... "A" to głupota. Wciska Ci kał... A możesz wyjawić, przed jakim zagrożeniem, przed którym nie uratuje AC uratuje A? Tak w praktyce? Że jak "kopnie" mnie 24V z laptopa, to wywali różnicówkę A a AC nie? Chyba nie, bo zasilacz pracuje na całej sinusoidzie. Co musiałoby się stać, żeby A uratowała sytuację gdy AC nie daje rady? I czy uratuje? Czy może trzeba B w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.02.2024 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2024 (edytowane) W zasilaczu masz mostek (więc nie sinus jak ci się wydaje). Nie pisałem, że masz sinus, tylko że pracuje na całej sinusoidzie, a nie na połówkowo wyprostowanej. Tu od ok. 1:00: Opisów dlaczego stosować A zamiast AC jest od groma. Portale, fora (sep, elektroda, ISE, a nawet tutaj było pisane). Tak. I wszystkie opierają się na tym, jak nie wybija różnicówka przy działaniu testera. Nic o świecie realnym nie znalazłem. Tak samo nie znalazłem podobnej debaty "dlaczego stosować B zamiast A" - czemu? Nie ma sytuacji, gdzie A nie wystarczy? Dla mnie EOT: z głupim nie wygrasz - zniży Cię do swojego poziomu i wykończy doświadczeniem. Jak nie masz argumentów ani odpowiedzi na zadane pytania (przede wszystkim na to wytłuszczone), to nie wygrasz z mądrym i pozostaje ucieczka. Edytowane 23 Lutego 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.02.2024 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2024 (edytowane) Kolego buahahaha, nikt nie neguje stosowania RCD typu A czy B, ale tam, gdzie to jest naprawdę potrzebne.Chodzi o biura, o sale/pracownie komputerowe lub tp., gdzie rzeczywiście mamy do czynienia ze sporym odkształceniem sinusoidy, ale nie w mieszkaniach czy domkach.Napisz (wiem, znowu podkuliłeś ogon i zwiałeś z kolejnego tematu), w ilu domkach wymieniłeś RCD typu AC na inne, bo taka była potrzeba, no i obawa o większe zagrożenie życia czy zdrowia mieszkańców?Masz jakiś protokół na ten temat?PS. Obejrzysz jeszcze parę blogów, i będziesz szpec! Edytowane 23 Lutego 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.02.2024 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2024 (edytowane) Kolego buahahaha, nikt nie neguje stosowania RCD typu A czy B, ale tam, gdzie to jest naprawdę potrzebne. Chodzi o biura, o sale/pracownie komputerowe lub tp., gdzie rzeczywiście mamy do czynienia ze sporym odkształceniem sinusoidy, ale nie w mieszkaniach czy domkach....... @Elpapiotr....Nie bronię @qwerty1986 ale kolega ma tu trochę racji. Jesteś raczej starej daty więc w Twoim mniemaniu dotychczas dla RCD typu A i B były tu tylko biura i serwerownie ale patrząc z boku w sprzętach domowych zadomowiło się sporo nowości z odkształconym poborem energii począwszy od żarówek energooszczędnych a , kończąc na komputerze, pralce, lodówce. TV to nie jest Rubin ze 150VA transformatorem Edytowane 23 Lutego 2024 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2024 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 (edytowane) Witam.Czyli co, też wymieniałeś, kolego Mareks77, bo taka była potrzeba, RCD AC na inne, lub montowałeś zgodnie z projektem w domkach jednorodzinnych A lub B ?Ile przypadków miałeś w swojej karierze zawodowej?PS. Tak, jestem starej daty, mam już 70 lat i dalej czynny zawodowo. Edytowane 24 Lutego 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 24.02.2024 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 (edytowane) Witam. Czyli co, też wymieniałeś, kolego Mareks77, bo taka była potrzeba, RCD AC na inne, lub montowałeś zgodnie z projektem w domkach ..... Nie wymieniałem, ale też nigdy nie sprawdzałem czy zadziała gdy na obudowie zasilacza komputerowego pojawi się chociaż cząstka z tego 310V po prostowniku. Podejżewam że mogło by być z tym różnie bo tabelkę przytoczoną przez @qwerty1986 stworzył ktoś nie po to by tylko była i nad nią debatować na forum. Odnośnie wymiany to tym przypadku należało by zacząć od tego czy właściciele po zamontowaniu instalacji podczas jej normalnego uzytkowania testują RCD chociaż umieszczonym tam wyzwalaczem. Który inwestor, właściciel domku robi pomiary okresowe? Jeżli jesteś czynny zawodowo więc wiesz jak jest...... czy wezwał Cię choć 1:50 W firmach jest to raczej norma bo przecież ktoś przyjdzie na kontrolę i zarząda dokumentacji. Tutaj od 2023r tylko kominiarz ma co robić i to też nie zawsze. O tym się zapomina dopuki wszystko działa jak należy a w przypadku RCD dopóki kogoś przez przypadek nie popieści i właściciel zdziwiony będzie bo przecież posiada takowy zamontowany. PS. Tak, jestem starej daty, mam już 70 lat i dalej czynny zawodowo. No tak..... należy podkreślić starszy ,doświadczony itp. choć czy w dzisiejszych czasach są to jakieś przymiotniki Edytowane 24 Lutego 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WarrenC 24.02.2024 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 Do pompy ciepla AC tez wystarczy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.02.2024 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 Do pompy ciepla AC tez wystarczy? To już trzeba zapytać PN-HD 60364-4-41:2017-09 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 24.02.2024 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2024 "A" to głupota. Wciska Ci kał... A możesz wyjawić, przed jakim zagrożeniem, przed którym nie uratuje AC uratuje A? Tak w praktyce? Że jak "kopnie" mnie 24V z laptopa, to wywali różnicówkę A a AC nie? Chyba nie, bo zasilacz pracuje na całej sinusoidzie. Co musiałoby się stać, żeby A uratowała sytuację gdy AC nie daje rady? I czy uratuje? Czy może trzeba B w takiej sytuacji? Może ocali Ci kiedyś życie ta odpowiedz. Na przykładzie dwóch sprzętów używanych praktycznie w każdym domu i pomiarów oscyloskopem : -suszarka do włosów - grzałka włączona pierwszy bieg wiatraka - prąd jednopołówkowy. Pełne obroty - pełen sinus -wiertarka - lekkie wciśnięcie przycisku (niskie obroty) - prąd jednopołówkowy. Obroty na maksa - pełen sinus Wyłącznik AC NIE ZADZIAŁA * w pierwszej sytuacji czyli przy prądzie jednopołówkowym. Wyłącznik A ZADZIAŁA w każdym przypadku. *Lub zadziała sporadycznie I to jest przykład tylko dwóch sprzętów . A ile urządzeń jeszcze w domu może mieć kształt jednopołówkowy ? Np cala masa małego AGD . RCD typu AC to sobie można wsadzić wiadomo gdzie . Czytając posty co po niektórych mam wrażenie że elektryki uczyli się z uletek Castoramy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.02.2024 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 (edytowane) Wyłącznik AC NIE ZADZIAŁA * w pierwszej sytuacji czyli przy prądzie jednopołówkowym. Wyłącznik A ZADZIAŁA w każdym przypadku. *Lub zadziała sporadycznie I to jest przykład tylko dwóch sprzętów . A ile urządzeń jeszcze w domu może mieć kształt jednopołówkowy ? Np cala masa małego AGD . RCD typu AC to sobie można wsadzić wiadomo gdzie . W pierwszej sytuacji - 15 mA sinusoidalnego prądu różnicowego i AC nie zadziała. W drugiej sytuacji - 15 mA wyprostowanego pulsującego prądu różnicowego i wyłącznik A nie zadziała! Czary jakieś, czy co? To jest tak, gdy "elektrycy" uczyli się z ulotek castoramy. Edytowane 25 Lutego 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.02.2024 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 (edytowane) Może ocali Ci kiedyś życie ta odpowiedz. Na przykładzie dwóch sprzętów używanych praktycznie w każdym domu i pomiarów oscyloskopem : -suszarka do włosów - grzałka włączona pierwszy bieg wiatraka - prąd jednopołówkowy. Pełne obroty - pełen sinus -wiertarka - lekkie wciśnięcie przycisku (niskie obroty) - prąd jednopołówkowy. Obroty na maksa - pełen sinus . W nagrzewnicy jest silnik DC więc są tylko dwa biegi i przełączany prostownik jednopołówkowy i dwupołówkowy, czasem jeszcze szeregowo z grzałkami. Wiertarka to zależy jaka wersja. Tam gdzie silnik był AC normalny z komutatorem w przycisku sterowania jest triak lub tyrystor ale po mostku prostowniczym zależnie od werscji. Sterowanie fazowe jak przy starym ściemniaczu żarówek. Prąd jest przemienny tylko sterowanie jest fazowe więc lecą wycinki z połówek sinusa. To jest tak jak z zasilaczem od kompa. Prąd jest niby przemienny ale nie jest to sinus bo kondensatory są doładowywane tylko szczytami połówek sinusoidy więc i kształt prądu bardziej jest impulsowy. Z zadziałaniem RCD winny czasem jest kształt prądu a czasem jego wartość. 15mA przy RCD 30mA to dość mały. Zazwyczaj działają w okolicy 18 - 21mA o ile wskazanie miernika przy tak odkształconym prądzie jest jeszcze miarodajne. On mierzy wartość skuteczną ale to coś to co jest mieżone już nie jest sinusem więc jego próbkowanie gdzieś się zawsze wstrzeli Edytowane 25 Lutego 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2024 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 (edytowane) -suszarka do włosów - grzałka włączona pierwszy bieg wiatraka - prąd jednopołówkowy. Pełne obroty - pełen sinus -wiertarka - lekkie wciśnięcie przycisku (niskie obroty) - prąd jednopołówkowy. Obroty na maksa - pełen sinus A powiedz mi czego musi dotknąć człowiek, żeby ten połówkowo wyprostowany prąd popłynął przez niego? I jaki prąd popłynie do gruntu przez ciało człowieka w takiej sytuacji? Pewny jesteś, że AC zadziała? Edytowane 25 Lutego 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.02.2024 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 (edytowane) A powiedz mi czego musi dotknąć człowiek, żeby ten połówkowo wyprostowany prąd popłynął przez niego? I jaki prąd popłynie do gruntu przez ciało człowieka w takiej sytuacji? Według mnie niczego, bo w końcu nie na tym polega ochrona dodatkowa, by człowiek "robił" za przewód ochronny przy prawidłowo wykonanej instalacji zasilającej urządzenia odbiorcze. Edytowane 25 Lutego 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2024 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 Według mnie niczego, bo w końcu nie na tym polega ochrona dodatkowa, by człowiek "robił" za przewód ochronny przy prawidłowo wykonanej instalacji zasilającej urządzenia odbiorcze. Do czego w suszarce podpinasz przewód ochronny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.02.2024 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 (edytowane) Do czego w suszarce podpinasz przewód ochronny?Do niczego. Nie ingeruję w wyrób producenta. Edytowane 25 Lutego 2024 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2024 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2024 Do niczego. Nie ingeruję w wyrób producenta. To jak ma zadziałać różnicówka, jak nie popłynie przez człowieka prąd do ziemi poprzez dotknięcie czegoś (czego?) w suszarce pracującej na prądzie połówkowo wyprostowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 26.02.2024 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2024 Ma nie zadziałać,, i nie każ ludziom używać popsutego przez Ciebie sprzętu, dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts