Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podział budynku na lokale

mnowak355

Recommended Posts

Witam

Mam nowo wybudowany budynek, w pozwoleniu jest określony jako budynek jednorodzinny. Mam dwa pytania:

-Czy mogę z tego budynku po jego odbiorze w PINB uzyskać zaświadczenie i wydzielić dwa lokale?

-Czy do PINB mogę złościć zakończenie budowy budynku jednorodzinnego i wskazać dwa lokale?

Dodam, że dom w bardzo łatwy sposób da się podzielić na dwa lokale bez żadnych robót budowlanych. Pani w wydziale architektury poinformowała mnie, że żeby wydzielić dwa lokale z takiego budynku będę musiał najpierw złościć zamiar zmiany sposobu użytkowania budynku.

Byłbym wdzięczny na informacje jak się za to zabrać.

Pozdrawiam

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. U mnie w Krakowie pomimo, że budynek jest jednorodzinny a w zaświadczeniu z pinb jest napisany jeden lokal, urzędniczka najpierw (przed wydaniem zaświadczenia o samodzielności lokali) kazała przeprowadzić procedurę zmiany sposobu użytkowania. Dlatego trochę mnie to denerwuje bo stracę czas na zmianę sposobu użytkowania budynku mieszkalnego jednorodzinnego na budynek mieszkalny jednorodzinny z dwoma lokalami.

Chyba nie będę kopał się z koniem tylko złożę wniosek o zmianę sposobu użytkowania a później wydzielenie lokali.

" Mam nowo wybudowany budynek, w pozwoleniu jest określony jako budynek jednorodzinny. Mam dwa pytania:

Czy mogę z tego budynku po jego odbiorze w PINB uzyskać zaświadczenie i wydzielić dwa lokale? ... "

z definicji w Ustawie Prawo Budowlane :

budynku mieszkalnym jednorodzinnym – należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie

bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie

samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego

lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej

budynku; "

tak więc wydzielenie do dwóch lokali zachowuje " budynek mieszkalny jednorodzinny ", a nie np. wielorodzinny ( powyżej dwóch lokali )